Bundesliga'nın Amerikalı'ları


Güney Amerika'lı oyuncular Avrupa futbolunda bir çok üst düzey ligte yüksek talep görmekete.Bu oyunculara teknik kapasiteleri ve düz oyuncuların fink attığı Avrupa'da bireysel yeteneklerinin yüksek olması gibi nedenler ile klüpler için cazip hale geliyorlar.Bundesliga'da Avrupa'nın önde gelen ligleri arasında ve Bundsliga'da forma giyen Güney Amerika'lı oyuncular oldukça dikkat çekici.Brezilya'lı isimleri bu listeye almadık çünkü onlar ülkeler üstü isimler.Bilindiği üzere Rafinha,Bordon(Schalke),Diego(Bremen),Lucio,Breno,ZeRoberto ( Bayern),Cacau (Stutgart),Chris,Chaio ( Frankfurt),Andre (Köln) Bundesliga'nın Brezilyalıları arasında yeralmakta.

ARJANTİN

Martin DeMichelis 18 yaşında River'da yıldızı parlayan De Michelis 2003'ten bu yana Bayern'de ilk sezonunda sakatlık odaklı problemleri sebebiyle parlak günler yaşamasada özellikle Magath'ın defansın ortasında yer verdiği sistemi ile ismini duyurdu.Arjantin milli takımında Roberto Ayala'nın yerini alan Demichelis ligin önemli isimleri arasında.

Diego Klimowicz İnstuto Cordoba'da 15 yaşında başlayan kariyeri özellikle Rayo Vallecano forması ile sıçrama yaparken ,oyuncu iki sezonluk Vallodolid dönemi sonrası Lanus'a dönmüştü. Klimowicz 2002 yılında Wolsburg forması ile ayak bastığı Bundesliga'da önemli oyuncular arasında gösterilirken 1,91'lik kule golcü 160 maçlık Wolsburg kariyerine sığdırdığı 62 gol sonrası 2007'den beri Dordmund forması için ter akıtmaya devam ediyor. Arjantinli olan Klimowicz'in kardeşi Javier için ise ilginçtirki Ekvator milli takımı için mücadele etmekte.

Jose Ernesto Sosa 2006 yılında şampiyon olan Estudiantes takımının parıldayan isimleri arasında yer alan 23 yaşındaki Jose Ernesto Sosa 2007'de 6 milyon Dolar karşılığı Bayern tarafından takıma alınırken Pekin'de olimpiyat şampiyonu olan Arjantin takımınında önemli parçasıydı.Ofansif orta saha oyuncusu olarak mücadele enen Sosa özellikle frikik golleri ile akıllarda yer eden bir oyuncu.Boca'ya attığı gol hala akıllardaki tazeliğini korumakta.

ŞİLİ

Arturo Vidal 21 yaşındaki Şili'li defans ve orta saha oyuncusu ülkesi'nin akademi takımı Colo Colo takımında sivrilirken özellikle 2006 Copa sud Americana performansı ile 11 milyon euro karşılığı Leverkusen'e transfer oldu.Vidal'in o dönemki takım arkadşı MatiFernandez'de aynı sezn Villareal tarafndan 9 milyon euro'ya alınmıştı. 2007 GüneyAmerika gençler şampiyonasında orta alanın ortasında oynayan ve 6 gol atan Vidal turnuva'nın en değerli oyuncuları arasında gösterildi.

KOLOMBİYA

Farid Mondragón Galatasarya'da forma giydiği dönemlerden tanıdığımız 37 yaşındaki tecrübeli kaleci ,Cristoph Daum'un 1.FC Köln'ün başına geçmesi ile takıma dahil edildi.Deportivo Cali,İndependiente,Argentinos Juniors,R.Zaragoza,Metz,Galatasaray gibi takımlarda forma giyen eski Kolombiya milli takım kalecisi tecrübesi ve kalitesi ile Köln'nün ligte tutunmasına yardımcı olmaya çalışıyor.

MEKSİKA

Aarón Galindo E.Frankfurt forması giyen 26 yaşındaki Meksikali defans oyuncusu ülkesinde Cruz Azul forması ile parlarken 2007'de İspanya ikinci lig'inden İsviçre'nin Grasshoppers takımına tranfer olarak Avrupa defterini açarken aynı sezonun sonunda Bundesliga'ya geldi.

Ricardo Osorio Stutgart'ın sol beki Meksika'lı 2006 Dünya kupası sonrası 4 milyon euro karşılığı sembolu olduğu Cruz Azul'dan transfer olduğu Bundesliga'da şampiyonluk kazanarak parlak bir kariyer pamış durumda.Mücadelleci ve ayağına hakim oyun tarzı ile milli takım ve Armin Verch'in en önemli kozu olan Osorio henüz 28 yaşında.


Pavel Pardo 32 yaşındaki Meksika'lı orta saha oyuncusu kariyerini ülkesinin Atlas,Tecos ,America gibi önemli takımlarında geçirirken uluslararası piyasada milli takım forması ile 1998,2006 dünya kupaları,1998-2003 Concacaf şampiyonlukları ile ismini duyurdu. 2006 Dünya kupası sonrası River,Huelva,Stutgart tarafından sıkı takibe alınan Pardo 1 milyon euro bedel karşılığı Osorio faktörü ile Bundesliga ekibine transfer olurken kazanılan lig şampiyonluğu'nun önemli simleri arasında gösterilmekte.

PARAGUAY

Nelson Haedo Valdez 24 yaşındaki Paraguay'lı Wereder'in altyapı takımı tarafından paraguay'dan getirildi.Klasnic,Klose ikilisinin yanında şans bulamayan Valdez 2006 yılında serbest kalınca Dordmund'a transfer oldu.2001 yazından buyana Bundesliga tozu yutan Paraguay'lı artık ligin olmazsa olmazları arasında ve kendisinden beklenen patlamayı bu sezon yapacak gibi.

Jonathan Santana San Lorenzo ve özellikle River ile yaşadığı Libertadores kariyeri ile ismini duyuran Santana 2006 yılında 5 yıllık kontra ile Wolsburg'a transfer oldu. Orta alan oyuncu olarak mücadele eden Santana Paraguay milli takımı formasınıda giymekte.Santana 26 yaşında.

PERU

Jefferson Farfán 2004 yazında Allianza Lima'dan Psv kadrosuna katılan Farfan son yıllarda yetiştirdiği genç yetenekler ile dikkat çeken Peru futbolu'nun en umut bağladığı isimler arasında yerlamakta. Henüz 23 yaşında olan Farfan 2 milyon euro karşılığı geldiği Erediverse'de zaman zaman etkili oyunlar oynayıp ligin önemli oyuncuları arasında yeralsada kendinden beklenileni henüz gösterebilmiş değil.Bu yaz 10 milyon euro ile Schalke tarafından Bundesliga'ya dahil edilen Peru'lu umarız yeni lig,yeni heyecan prensibi ile patlama yapar.

Jose Paolo Guerrero Peru ve Allianza Lima'nın Bundesliga'ya sunduğu diğer genç filiz olan Guerrero tam bir golcü.2001 yılında Bayern'in genç takımı ile gençler liginde 21 maçta 23 gol tarak kral olunca dahil olduğu A takım kadrosunda geniş Bayern kadrosunda sivrilemeyen bir çok isim gibi oda takım değiştirmekte karar kıldı.2006 yazında Hamburg'a transfer olan Paolo Guerrero ligin önemli golcüleri arasında.2007 Copa America'da Peru'nun eniyi oyuncusu olarak gösterilen oyuncu 24 yaşında.

Claudio Pizarro Allinaza Lima ürünü golcülerin en başta geleni. 1999 yılında Wereder ile ayak bastığı Bunsdesliga'da iki yıllık Bremen performansı ile Bayern'e geçen Pizarro ilk Bayern yıllarında adeta kahramanlaşan İnca lakaplı golcü 174 maçlık Bayern kariyerinde 71 gole imza koymayı başardı.Geçen sezon Chelsea ile yaşadığı Premier lig mecerasının ardından Bremene'e kiralanan Peru'lu ait olduğu topraklara golleri ile geri döndü.

Carlos Zambrano Schalke'nin 19 yaşındaki Peru'lusu rezerv takımdan Gelsenkirchen ekibine dahil oldu.Defans oyncusu olan Zambrno şimdilik gelecek adına beklentilerin olduğu isim konumunda.

URUGUAY

Uruguay Bundesliga temsilcisi Schalke desek yanlış olmaz keza ligin tüm Uruguay'lı oyuncuları bu ekipte.En dikkat çeken isim ise Carlos Grossmüller , Danubio'da yetişen arada geçirdiği Fenix döneminin ardındana ikinci Danubio macerası sonrası Schalke tarafından Bundesliga'ya getirilen 25 yaşındaki ortasaha oyuncusu bu sezon pek şans bulamıyor.Scahalke'nin diğer Uruguay'lı isimleri ise bu sezon başı Meksika ligi takımlarından Toluca'dan alınan forvet oyuncusu 29 yaşındaki Vicente Sánchez ve 2002 yılından beri takımda bulunan ,adeta Schalke'nin sembollaeri arasına giren 30 yaşındaki kanat oyuncsu Gustavo Varela .

Yorumlar