Botafago & Flamengo /Palmeiras & Ponte Preta

Brezilya Ligi (Brasileirao Serie A) ve Brezilya kupası dışında, bu ülkede her yıl çeşitli düzenlenen eyalet ligleriden biri (ve en önemlilerinden biri) de Rio de Janeiro eyaleti takımları arasında düzenlenen Rio de Janeiro Eyalet Ligi’dir. Lig, Rio şehrinin ülkedeki yaygın bir adı olan Campeonato Carioca adıyla da anılır. 1986’dan beri düzenlenen Campeonato Carioca, Rio kentinin meşhur dörtlü rekabetinin de en sıcak yaşandığı ortamlardan biridir.
Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama ve Botafogo arasında oynanan derbiler her zaman ilgi çekmektedir ve bu dört takım, turnuvaya tarih boyunca damgalarını vurmuşlardır.
Fluminense bu kupayı 30 kez kazanırken Flamengo 29, Vasco da Gama 24, Botafogo 21, America 8, Bangu 2, Madureira 1 ve Sao Cristovao ve 1 kez kazanmışlardır.

Günümüzde bu turnuva, 3 aşamada yapılmaktadır.
1- Guanabara Kupası: 16 takım 8’li iki grupa ayrılır. 7’şer maç sonunda A grubu birincisi ile B grubu ikincisi B grubu birincisi ile de A grubu ikincisi aralarında yarı final maçları oynar. Kazananlar final maçı yaparak Guanabara şampiyonunu belirlerler.
2- Rio Kupası: Puanlar sıfırlanır ve bu kez takımlar, Guanabara’da karşılaşmadıkları (diğer grupta bulunan) 8 takımla maç yaparlar. Fakat gruplar değişmez (Yani Guanabara aşamasında birbirleriyle yarışan takımlar yine birbirleriyle yarışacaklar, fakat bu kez diğer grubun takımlarıyla maç yapacaklardır). Bu 8’er maç sonunda da ilk ikiye giren dört takım yarı final, kazananlar da final maçı yaparlar. Böylece belirlennen Rio şampiyonuyla Gunabara şampiyonu aralarında iki maç yaparak o yılın Carioca (Rio Eyalet) Ligi şampiyonu olur.


Son yıllardaki şampiyonlar:
2000: Flamengo
2001: Flamengo
2002: Fluminense
2003: Vasco da Gama
2004: Flamengo
2005: Fluminense
2006: Botafogo
2007: Flamengo

Final 4 Mayıs’ta Botafogo - Flamengo arasında:
2008’de Guanabara Kupasını Flamengo, Rio Kupası’nı ise Botafogo şampiyon olarak tamamladılar.
Final eşleşmesinin ilk maçı 27 Nisan’da oynandı ve Flamengo Botafogo’yu 1 – 0 yendi. 4 Nisan’daki rövanş bu yılki Carioca şampiyonunu belirleyecek


Sao Paulo eyaletine mensup 20 takım arasında, Brezilya Ligi’nin oynanmadığı Ocak- Nisan ayları arasında gerçekleştirilen Eyalet Şampiyonası Paulista veya Paulistao olarak bilinir. Sao Paulo Eyalet Şampiyonası Paulista 1902 yılından beri gerçekleştirilmektedir ve ülkenin en eski futbol şampiyonasıdır. Sao Paulo kentinin dört ezeli rakibi Corinthians, Palmeiras, Santos ve Sao Paulo arasında her yıl yoğun bir rekabete sahne olan Paulista’yı en çok kazanan takım, 25 kez şampiyon olan Corinthians’tır. Onu 21’er şampiyonlukla Palmeiras’la Sao Paulo ve 17 şampiyonlukla Santos izlemektedir. Paulista şampiyonu olmuş diğer takımlar arasında Portuguesa ve şu anda yerel ligde bulunan Inter Limeira ile ikinci ligde (Brasileirao Serie B) mücadele eden Ituano ve Sao Caetano da vardır (Ituano, Brezilya 2. liginde bulunmakla birlikte Paulista 1. Ligi’nde bulunuyor).
Paulista 1. Ligi (Paulista Serie A) 20 takımdan oluşmaktadır ve bu takımlar aralarında tek devreli lig usulü ile mücadele ederler. İlk dörde giren takımlar yarı final ve final maçları oynar ve şampiyon belirlenir. Son dört sırayı alan takımlarsa Paulista ikinci ligine düşerler.
Son Şampiyonlar:
2000: SaoPaulo
2001: Corinthians
2002: Ituano
2003: Corinthians
2004: Sao Caetano
2005: Sao Paulo
2006: Santos
2007: Santos

Ligi Guarantingueta birinci, Palmeiras ikinci, Sao Paulo üçüncü ve Ponte Preta dördüncü tamamladı. Yarı final maçlarında Ponte Preta Guaratingueta’yı iki maçta da yenerek (evinde 1 – 0, deplasmanda 2 – 1) finale kaldı. Sao Paulo – Palmeiras eşleşmesinin galibi ise, ilk maçta 2 – 1 yenildiği rakibini kendi evindeki rövanşta 2 – 0 yenen Palmeiras oldu.
Ponte Preta – Palmeiras arasındaki final eşleşmesi:
27 Nisan’da oynanan ilk maçta Palmeiras Ponte Preta’yı deplasmanda 1- 0 yendi. Şampiyonu belirleyecek olan rövenş maçı 4 Mayıs’ta oynanacak.

Yorumlar