Euro 2008 Grup D

İspanya Avrupa'nın en üst düzey ligine ve klüp takımlarına sahip ülkelerinden olmasına karşın turnuva öncesi maçları çok rahat geçen lakin turnuvalarda beklentilerin gerisinde kalan takım olarak tanınır.Grup eleme maçlarında İsveç, Kuzey İrlanda, Danimarka, Letonya, İzlanda ve Liechtenstein'ın bulunduğu F Grubu'ndaki ilk üç maçta iki tane yenilgi aldı. Deplasmanda Kuzey İrlanda ile İsveç'e yenilen İspanya, ilerleyen haftalarda toparlandı ve gruptaki son 9 maçın 8'ini kazandı birinde ise berabere kaldı. İspanya F Grubu'nu 28 puanla lider tamamlarken, 26 puanlı İsveç'le birlikte EURO 2008'in yolunu tuttu.İspanya bu şampiyona ile bu sefer başarısız turnuva takımı tanımının dışına çıkacaktır.
Hatta bence turnuvanın şampiyonluk adayları arasındadırİspanya Dünya futbolunda eniyi 5 kaleci arasında bulunan Casillas ve Reina,Puyol,Ramos,Albiol,Arbeloa,Capdevilla gibi defans adamlarının yanısıra özellikle Fabregas,Xavi,İniesta,Alonoso ,Marcos Senna,De La Red gibi üst düzey orta saha oyuncuları ile dikkat çekmekte. Forvet hattında bu sezon İngiliz liginde rekorları alt üst eden Torres Valencia'nın lokomotifi David Villa ve süpriz performansı ile sezonun gol kralı Guiza alternatifleri ile Raul'u kadro dışında tutan İspanyol takımı İtalya,Fransa gibi üst düzey takımlarla oynadığı hazırlık maçlarında eskisinden farklı olarak sabırlı ve çok daha sağlam pas organizasyonu ile takım oyunu oynayan bir ekip olmuş.İspanya milli takımında bireysellikten ziyade oyun prensibine bağlı oyuncu grubu hakim durumda buda turnuva takımı olma aşamasına gelmelerinde en önemli etken.İspanya 2002 dünya kupasında hakem kurbanı olarak çeyrek finalde katledildiği dönemde ortaya koyduğu performans ile aslında bu oluşumun temelini atmıştı.

Grubun diğer takımı Rusya ise Sovyet döneminden sonra uluslararası arenelarda yaşadığı kısmi duraklamaya karşın turnuvalara dahil olmayı başaran bir ekip.Özellikle Rus takımlarının ekonomik anlamda futbola ayırdığı büyük meblağlar ile önemli oyuncuları liglerine dahil eden Ruslar kendi disiplinleri ile birlikte iyi ve kaliteli bir nesil yakaladılar.Euro 2008 elemelerine iki maçlık beraberlik serisiyle başlayan Guus Hiddink yönetimindeki Rusya, ilerleyen haftalarda açıldı ve topladığı puanlarla üst sıralara yükseldi. İngiltere ile final niteliğinde iki maç yapan Rusya, bunlardan ilkini deplasmanda 3-0 kaybetse de, kendi sahasında oynadığı ikinci maçı 2-1 kazanarak büyük bir avantaj elde etti. Ancak Rusya grupta sondan ikinci maçı olan İsrail karşılaşmasını deplasmanda 2-1 kaybedince, EURO 2008 şansını zora soktu. Hiddink'in öğrencileri son maçlarda İngiltere'nin evinde Hırvatistan'ı yenememesi sonucu Andorra karşısında aldığı 1-0'lık galibiyetle İngiltere'yi safdışı ederek Avrupa Şampiyonası biletini kapmayı başardı. Grupta Hırvatistan ilk, Rusya ikinci sırada yer aldı.Turnuvaların gedikli teknik adamı Hiddink ile rüya gibi bir şampiyona katılımı yaşayan Ruslar klüpler düzeyinde yaşadıkları çıkışı turnuvaya yansıtmak isateyecekler.Ruslar Zhirkow,Akınfeev,Ignahsevic,Pavlychenko gibi önemli ismlere sahipler yalnız takımın en öenmli eskisiği Kerzhakow'un kadroya dahil edilmemesi ve Arshavin'in cezası sebebiyle ilk iki maçta forma giymeyecek olması.İspanya,İsveç gibi takımların arsından sıyrılmaları zor görünsede grubun süpriz takımı konumundalar ve dikkate değer bir kadroya sahipler.

Yunanistan Milli takımımzla aynı grupta yeralan ve Milli takımımızın ilginç puan kayıpları neticesinde beklemedikleri anda grup lideri olan son şampiyon Yunanistan gerek grup ve hazırlık maçları performansı gerekse kadro kalitesi olarak bu grupta son sıraya aday takım konumunda.Takımın iskeletini Panathinakios takımı oluşturan Yunanistan Pana'nın uluslararsı performansına bakınca bile pek ümitvar olacak durumda değil.Takımın en önemli yıldızı Karagunnis,Gekas ve Samaras olarak görülürken Kalede emektar oyuncusu Antonios Nikopolidis ve Konstantinos Chalkias, savunmada ise Traianos Dellas ve Sotirios Kyrgiakos, . Giourkas Seitaridis gibi isimlere sahipler. Orta alanda Angelos Basinas ve Konstantinos Katsouranis ikilisi defansif yapıda oynamaya devam edecek.Yunan takımı en fazla alternatifi hücüma dönük alanda yaşamasına karşın pek hücümcü bir takım olduklarısöylenemez.Gekas ,Amanatidis,Liberopoulos,Giannakopoulos,,Charisteas ,Samaras bu alanda en önemli kozlar.

Kuzey Avrupa'nın güçlü ekiplerinden İsveç, kulüpler bazında olmasa da Avrupa'nın dev kulüplerinde forma giyen lejyoner yıldızlarıyla büyük organizasyonların müdavimlerinden biri olan İsveç özellikle defansif gücü ile dikkat çekmekte İspanya ile aynı gruptan turnuvaya dahil olan İsveç 8 gol ile eleme gruplarının enaz gol yiyen ekibi olmayı başardı. Kalede Galatasary ile adı anılan sezonu pek verimli geçirmeyen İsakkson defans hattında taze Juventuslu Melberg,Orta sahada Linderoth, Kallström, Ljunberg öenmli isimler olarak göze çarpmakta.İsveç'in gol silahları ise İbrahimovic, Allback ve Elmander ve Larsson.İsveç'in ilk tur gruplarındaki en ciddi rakibi Rusya olacak gibi görünüyor.

Yorumlar