Unutulmaz Kaleci Performansları

Futbol takım sporlarının en ilgi çeken kolu olarak büyük kitlelerin takip ettiği bir spor dalı olarak dikakti çekmekte.Futbol sahasının yalnız adamı kaleciler ise bir çok otoriteye göre iyi bir takımın olmazsa olmazı olarak ön plana çıkan ilk isim olmakta.İyi bir kaleci performansı dahil olduğu takımın beraberlik cepte oynama sigortası.Blogumuzda unutulmaz frikikler sonrası unutulmaz kurtarışlar ve kaleci performansları ile Fatih Uraz ve 1951 yılında Alman milli takımına karşı alınan 2-1'lik galibiyet ile ''Berlin Panteri''olarak tescillenen Türk kaleciliği'nin duayen ismi Turgay Şeren'i anarak seriye devam ediyoruz.
Fatih Uraz
Samsunspor ve milli takım forması ile oynadığı maçlar ile 80'li yılların önemli kalecileri arasında yeralan Fatih Uraz 1987 yılında halihazırda gol kaydınamuvaffak olamadığımız her maç 5-8 arası yediğimiz İngiliz milli takımı oynanan maçta ilk beraberliğimize imza atmamızda önemli katkı sağlayan Fatih Uraz ,altı ay sonra Wembley'de sekiz gol yiyen takımın'da kalecisi olma talihsizliğine karşın, oyunculuk performansı ve kişiliği ile futbol tarihimizin unutulmaz simaları arasındadır.Samsunspor'un 20 Ocak 1989'da yaşadığı üzücü trafik kazası sonrası Beşiktaş'a geçen ve bir dönem kaleci antrenörlüğü yapan Uraz halen spor yazarlığı yapmakta.
Claudio Taffarel
Türk futbol tarihine Galatasaray tarafından atılan unutulmaz imzanın atılmasında rol oynayan Taffarel listemizin ilk sırasında yer almayı haketmekte.17 mayıs 2000 günü Kopenhag'ta tribünleri dolduran onbinler,Televizyon ekranlarına yapışmış milyonlar heyecanlı ama çekingen bir şekilde Uefa kupası finalinde oynayacak ilk Türk takımının sahne almasını bekliyordu.Galatasaray ülke futboluna damga vuran,şampiyonluğa hegomanya koyan azimli kadrosu ile Premier ligin yükselen yıldızı Leeds'i farklı gündemler oluşturan iki sert maç sonunda geçerek İngiliz liginin iki büyük abisinden biri olan Arsenal karşısına çıkarken hayalleri gecenin sonunda kupayı kazanarak bitirmek süslemekteydi. Özellikle İngiliz tabloid basının verdiği gaz ile bizim için milli boyut havası taşıyan final Arsenal içinde milli dava halini almıştı. Suker,Henry,Bergamp,Overmars,Viera,Adams,Petit,Kanu gibi isimler ile Galatasaray karşısında maç boyu baskılı oynayan Arsenal azimli,inatçı temsilcimiz karşısında gol bulamazken özellikle Henry'in altıpastanvurduğu kafa şutunda direk dibinde çıkardığı top ile ''Tanrı'nın eli'' kavramını hatırlatarak maçı çevirerek hafızalara kazaınmıştır.Taffarel final'de maçın adamı şeçilirken kupa çoşkusu ülke topraklarında doyasıya yaşanmıştır.
Sergio Goigochea
Arjantin son şampiyon olarak geldiği İtalya 90 dünya kupasında finale kadar yükselmeyi başardıysa bunda şüphesiz Maradona ve Goycochea nın payı en üst düzeyde hissedildi.Kamerun ile oynanan açılış maçında Omam Bıyık tarafından zıplama rekoru kırılarak atılan gol sonrası kupaya mağlup başlayan Arjantin ,Sovyetler karşısında kazanmaya mecburdu.Pumpido 11. dakikada sakatlanarak kupayı kapatırken kale kadroya süpriz şekilde davet edilen Goycochea'nın oluyordu. Goycochea kupa boyu performansı ile büyürken özellikle çeyrek final'de Yugoslavya maçında Hadzıbegiç ile Brnovic ,İtalya maçında Serena ve Donadoni'nin penaltılarını kurtarak takımını finale taşıyarak kupanın unutulmaz isimleri rasına girmişti.Finalde Brehme'nin penatısında milimetrik farklarla mağlup olurken Maradona tarafından kupa sonrası heykeli'nin diktirilmesi fırsatını ıskalamıştı.
Gordon Banks
1966 Dünya şampiyonu İngiliz milli takımının efsane kalecisi olarak İngiliz tarihinin en büyük kalecisi olarak nitelendirilmekte ve Fifa tarafından 20. yüzyılın Lev Yashin'den sonra eniyi ikinci kalecisi olarak gösterilmektedir. 1970 Dğnya kupasını kazanarak ,Jules Rimet Dünya kupası'nın ebedi sahibi olmaya hak kazanan Rivellino, Pele, Tostao ,Jairzinho ,Carlos Alberto'lu Brezilya'nın son şampiyon İngiltere ile oynadığı grup maçında Pele'nin direk dibine vurduğu kafa şutundaki kurtarışı hala her dünya kupası programında jeneriklerin vazgeçilmezi unutulmaz estantanelerin başındadır.Brezilya Jairzinho'nun golü ile maçı kazansada Banks'in kurtarışı unutulmazlar arasındadır. Banks kupa'dan iki yıl sonra geçirdiği trafik kazası sonrası görme kaybı yaşamış ve futbol kariyerini sonlandırmak zorunda kalmıştır.

Rene Higuita
90 Dünya kupasında Roger Milla'ya çalım atma özentisine yenilip Kolombiya'nın elenmesine vesile olsada Higuita ilginç şaç stili,kendine özgü kalecilik duruşu ve çılgınlıkları ile unutulmaz oyuncular arasına girmeyi başarmıştır. Futbol tarihinin en deli isimleri sıralansa muhakkak üst sıralarda yeralacak olan çılgın adam 1995 yılında Jamie Redknap tarafından atılan şutta yaptığı ters takla atarak kurtarış ile futbol literatürüne ''Akrep vuruşu'nu'' sokmuş nadide bir isimdir.Higuita 2005'te noktaladığı profösyonel kariyerine 2008'de geri dönüş yaparak sahalarda tekrar boy göstermiştir.İsmi kokain skandalları ile anılsa'da golcülüğü ve kalecinin ayak kabiliyeti kazanıp oyuna dahil olmasının önünü açan bir özgüven abidesi olarak Higuita önemli bir futbol siması olarak yıllarca saygı ile hatırlanacaktır.

Yorumlar

Turgay Keskin dedi ki…
Higuita'nın o efsane çalımını hiçbir zaman unutamayacağım herhalde. Tabii Kolombiya'lılarda..
Adsız dedi ki…
Higuita çılgının tekiydi. Taffarel'in kurtarışı ise gerçekten Türk futbolunda mihenk taşıdır.