Panathinaikos & Galatasaray ile Balkan Derbisi

Galatasaray Uefa Avrupa Ligin ilk maçında bu akşam Yunan Panathinaikos karşısına çıkıyor.Panathinaikos Yunan futbolunun Olimpiakos, ve Aek ile birlikte lokomotif gücü olarak görülse de kendi iç dinamiğinde Basketbol taraftarları ve klüp idarecileri için her daim ilk spor konumunda. Yunan futbol liginde Olimpiakos ambargosunun Basketboldaki karşılığını gerçekleştiren Panathinaikos 1998 yılından buyan 2002 hariç Yunan basketbol liginin zirvesini kimselere bırakmıyor.Bu periyotta dokuz EuroLeague Final Four ve dört Şampiyonluğu bulunan Panathinakos , futbol denince ise Olimpiakos’un hegomonyasına karşı koyma potansiyeli en yüksek Yunan klübü konumunda.
Yoncalar lakabı ile anılan takım üç haftası geride kalan Yunan liginde fire vermeden yoluna devam ederken , takımın başında Barcelona’da Rijkaard’ın , Chelsea’da ise Avram Grant’ın yardımcılığını yaparken iki büyük ligin iki büyük takımını havasını uzun süre koklamış , hatta bu iki teknik adamın en önemli taktik yardımcısı olarak nitelendirilen Henk Ten Cate gibi bir usta , kadrosunda Cisse , Simao , Katsuranis ,Leto , Karagounis , Gilberto Silva gibi önemli ismlere sahip . Panathinakos geçen sezon Yunan ligini üçüncü sırada bitirmesine karşın statü gereği CL ‘ye katılcak ikinci takımın ve Uefa kupasına dahil olacak takımların belirlendiği Play off liginde lig ikincisi Aek’i grup maçları sonunda geçerek CL grupları için play off maçları oynama hakkı elde etti. Panathinakos, CL ön elemesinde Sparta Prag’a deplasmanda yenilmesine karşın rövanşta aldığı üç gollü galibiyet ile bir üst kademeye geçerken CL grupları ile aradaki son engelde Atletico Madrid ismi yazılıydı. Pana özellikle ilk maçta Atletico karşında oldukça etkili olmasına ve bir çok pozisyon bulmasına karşın özellikle kaleci Galinovic’in bireysel hatalarına teslim olarak CL rüyasından erken uynadı. Pana Atletico maçlarında elenirken aynı zamanda bu sezonun Panathinaikos adına en flaş transferi olan Cisse’de cezalı duruma düştü.


Pana’nın başında görev alan Rijkaard’ın eski yardımcısı Henk Ten Cate’nin 433 prensibinin en temel oyuncusu konumunda olan Cisse’nin yokluğunda ileri üçlü Yunanistan’ın en parlak genç yıldız adayı bir bakıma Pana’nın Ardası Ninnis , Salpingidis ve geçen sezonu Olimpiakos’ta kiralık geçiren ancak Liverpool’dan bonservisi 3 milyon puanda Pana tarafından alınan Arjantinli Leto olacak. Pana orta alanında sübab görevinde ise hali hazırda Brezilya milli takım kadrosunda sür direk olarak oynayan Gilberto Silva ve çok genç yaşta adınm attığı pana ile artık Yunan vatandaşı olan Mozambikli Simao oyunun iki yönünüde aynı kalibrede oynayan isimler olarak dikkat çekiyor.Bir birbirleirni oldukça iyi tanıyan iki teknik adamın idare edeceği iki komşu ülkenin Avrupa futbolunda öne çıkan temsilcilerinin bir nevi Balkan derbisi tadındaki mücadelesinin anahtarı şüphesiz orta saha. Galatasaray için Pana orta sahasını teslim almak en azından orta alanda Silva , Simao , Katsouranis üçlüsüne çok fazla hakimiyet kurma şansı vermemek maçın anahtarı olacak. Pana’nın en problemli bölgesi konumunda olan defansı ve bireysel hata yapma konusunda Hayrettin’i aratmayan kaleci Galinovic Galatasaray hücüm elemanları için aşılması kolay bir duvar olur.

Yorumlar