Maradona & Arjantin & Palermo ve Yağmurda Doğan Umutlar


Bir ulusun yada klübün kaderini omuzlamaktan asla çekinmeyen , taşıdığı forma ile birlikte büyüyüp efsaneleşen Maradona Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük futbol yıldızı olarak 1980-1994 yıları arasında Arjantin milli takımını sırtlayan bir halk kahramanı, bir kurtarıcıydı.Maradona çalkantılı yaşamına, displinsizlikleirne ve kariyerinin sonlarına damga vuran Kokain skandalları ile Dünya'nın bir çok yerinde itibar kaybederken hatta 2002 yılında Kore ile Japonya'da düzenlenen Dünya kupasını adı uyuşturucu madde ile yanyana gelmesinden ötürü stadyumda izleyememe tehlikesi dahi yaşayan bir konuma geldiğinde dahi Arjantin için özel bir adam olarak saygınlığını korumaktaydı. Maradona'nın başına geçtiği Arjantin milli takımı Dünya futbolu'nun merkezi konumunda olan Avrupa'da en elit takımlarda mücadele eden bir çok oyuncusu olmasına karşın 2010 G.Afrika yolunda sıkıntılı bir dönem yaşamakta.

Bir dönemler Arjantrini sırtlayan kurtarıcı Maradona ile birlikte yaşanan bu sıkıntılı süreç El Diego hayranlarını ve Arjantinlileri çok daha derinden etkilerken yaşananlar ta manası ile ne yardan ne serden vazgeçemem durumua dönüşmüş durumda.Arjantin halkı sıkıntılı geçen askeri cunta sonrası yeni hayatlarına alışma sıkıntısı ile birlikte cunta dönemi nereye gittiği bilinmeyen onbinlerce kayıplarına ağlarken ,İngilizlere karşı Falkland adaları krizi ile kırılan milli gururlarının acısını El Diego hünerli bilekleri ve liderliği ile kazanılan Dünya şampiyonluğu hafifletmişti. Maradona özellikleçeyrek final mücadelesinde Tanrı'nın eli ile çok daha fazla mutlu etmişti. Kederleinden ve sıkıntılarında moral kaynakları olan bu küçük dev adam ile yaşanan bu sıkıntılı süreç çok daha fazla iç acıtsada o Maradonaydı ve bir şeyler yapacaktı... İşte tüm bu beklentilerin ışığında bedeninden çok daha büyük yüreği ve sorumluluk taşımaya alışık omuzları ile Maradona son iki kader sınavı öncesi eski tüfeklere kariyerlerinin son virajında unutulmazlık şansı sunmaya karar vererek Palermo , Aimar gibi isimleri kadroya dahil eti.

Geçen sezonki performası ile Real Madrid Krallığına yükselen Higuain sürgünden dönüş maçında eski evi Monumental'de özlemle beklenen golü filelere bıraktığında çoşku had safhadaydı.Maradona maç öncesi Dünya Kupasına gitmek için Tanrı'nın yardımına fazlası ile ihtiyaç duyduklarını belirtmişti.Monumental'de kader sınavında Maradona için Tanrının hediyesi bol yağmurlu görüntüsü ile oldukça fazla süpriz gizleyen, her yağmur zerresi ile etrafa efsane bir maç kokusu sunan bir atmosferdi.Karşılaşmanın sonlarına gelindikçe tabelada iddiasız Peru karşısında tek gollü üstünlük görüntüsü Arjantinliler'in yanısıra tüm Dünya üzerindeki Maradona hayranları ve Arjantinsiz Dünya Kuapsı'nın yavanlığına inanan futbolseverleri mutlu ederken , kazanmaktan başka alternatifin olmadığı gecede stadın üstünü kaplayan yağmur bulutlarının yanıa kalplerde gizliden gizliye bir karamsarlık bulutu çökmüştü.Tanrı desteğini bekleyen Maradona için aktarmalı gelen Peru golü ile şok edici anlar yaşanırken Argentina çığlıklarının yerini derin bir sessizlik almıştı. İşte bu sırada Boca efsanesi Palermo ile Maradona'nın beklediği Tanrı yardımı Monumental çimlerine iniş yatığında maçı bir şekilde izleyen herkesin en çılgın haykırışı ile tek bir ses yükseliyordu. Gooooolllllll , evet Tanrı Maradona'ya önce Eşeği kaybettirip sonra buldurarak yol vermişti. Arjantin bu efsane gecenin ardından ezeli rakibi Uruguay ile Dünya Kupasa finalinden dahi zor geçecek bir maç oynamak üzere Montevideo'ya gidecek. Dünya Kupaıs biletini cebine koyan Şili sahasında Ekvator'a geçit vermez ise Arjantin yada Uruguay ikilisinden biri en kötü ihtimal ile Kostarika & Honduras ikilisinden biri ile Play off oynayacak . Şili evinde Ekvator'a yenilirse Centenario stadındaki derbi biter mi ? Bilinmez. ..

Yorumlar