2010 Dünya Kupası Play -Off'ları

2010 Dünya kupasına gidecek son7 takımda daha oynanan play off maçları sonrası belirlendi. Avrupa kıtası play off maçları rövanşları oldukça heyecanlı mücadelelere sahne olurken komşu Yunanistan ilk maçta evinde golsüz berabere kaldığı Ukrayna karşında deplasmanda kazanarak 2010 bileti almayı başardı. Yunanistan grupa maçlarında İsviçre ve İsrail ile girdiği mücadelede oldukça sıkıntılı bir süreç yaşamasına karşın kral Otto'nun tecrübesi ve soğukkanlı idaresi zorda olsa 2010 Dünya kupasında mücadele etmeyi başararak istikrarını korudu.

Play off maçlarında milli takımımızı ekarte ederek play off oynama şansı yakalayan Bosna Hersek Portekiz karşısında iki maç sonunda tek gollü mağlubiyetler ile 2010 rüyasınmdan uyanmak zorunda kalırken rövanş maçında mağlup duruma düşmesi sonrası maçı 9 kişi ile tamamları ile yaşadıkları hayal kırıklığının boyutu daha net anlaşılmakta. Portekiz gerek oyuncu kalitesi ve kapasitesi , gerek futbol geçmişi ile Dünya kupasında olması gereken takımlardan biriydi ve bunu başardı. Portekiz , grup maçlarında özellikle evinde Danimöarka karşısında aldığı yenilgi ile başladığı maçlradan oldukça sıkıntılşı bir süreç yaşamış , son 3 maç öncesi Macaristan ve İsveç'e göre oldukça dezavantajlı konumda yer almaktaydı. Macaristan Euro 2008 elemlerinde ilk ışıltılarını yaktıkları atılımı İsveç , Danimarka ve Portekiz gibi üç önemli takıma rağmen gerçekleştirmenin kıyısından tecrübesizliklerinin kurbanı olarak dönerken İsveç ise Portekiz'e karşı koyamayarak elenmişti. Portekiz en zorlu maçların oynandığı gruptna play off biletini aldığı gün hak ettiği 2010 biletini Ronaldosuz kadroların rağmen elde etmeyi başardı.
Avrupa kıtası Play offların en büyük süprizi şüphesiz Rusya'yı kupa dışına iten Slovenya tarafından gerçekleştirildi. Slovenler büyük yıldızları Zahovic ve Osterc'in önderliğinde sahne aldıkları Euro 2000 ve Kore 2002 sonrası yaşadıkları düşüşe Slovakya'nın ardından Çek Cum.'ni ekarte ederek grup ikinciliğini elde ederek son veririken İlk maçta son dakikarda buldukları tek golün avantajını Maribor'da kazanarak şölen gecesi yaşadılar. Rus milli takımı Hiddink idaresinde görkemli Euro 2008 performansı sonrası büyük favori olduğu eşleşmeden başı önde ayrılırken 2010 G.Afrika'da Arshavin , Kerzhakov ,Akınfeev , Pogrebniak ,Pavlychenko,Zhirkov gibi yıldızları izleme şansımız olmayacak.Slovenya sahada haklı bir zafer elde etti lakin gönül bu isimleri 2010'da zilemek istiyor. Play offların en ses getiren maçı ise Fransa ve İrlanda arasında oynanadı . İrlanda ilk maçta evinde kaybetmesine karşın Duff ve Keane ortaklığı ile kazandıkalrı gol ile 90 dakikayı önde tamamlayarak Fransızlara şok yaşatırken gerek 90 dakikalık dilimde gerekse uzatmalarda Keane başta olmak züere önemli fırsatlar yakaladılar. Fransa ve Raymond Domenech'in kurtuluş reçetesi 103. dakikada Henry'nin elle taşıdığı top sonrası gelirken İrlanda ve futbol tarihinin önemli teknik adamlarından Trapattoni'ye yazık oldu. Kupanın diğer katılımcıları ise Mısır'ı tek golle geçen Cezayir , Kostarika karşında 0-1 ve 1-1'lik sonuçlarla üsün gelen Uruguay ve bahreyn'i eleyen Yeni Zellnda oldu.

Yorumlar