Amaral ve Rivaldo

Alexandro Silva Mariano Amaral, nam-ı diğer Müslüm Baba 2002-03 sezonunda Beşiktaş forması giydiği dönemde Lucescu'nun gözüne giremeyip gönderilmesine karşın saha içinde özverili mücadelesi ile takdir edilen bir oyuncu olarak hala hafızalardaki tazeliğini korumakta. Amaral özellikle Fiorentina forması giydiği dönem itibari ile Avrupa futbol piyasasında tanınan bir isim olmayı başardı. 30 kez Brezilya milli takım forması giyen Amaral için İstanbul sonrası Gremio ile başlayıp Al İttihad , Pogon,Vittoria gibi takımlarla devam eden süreç Evliya Çelebileşen bir kariyer oldu.37 yaşındaki Amaral Avustralya liginde hala aktif futbol yaşamını sürdürmekte.
Yukarıdaki fotoda ince bıyıkları ile dikkati çeken Rivaldo 1994-95 sezonunda Palmeiras formasını birlikte terlettiği Amaraldan çok daha üst düzey takımlarda oynamasına akrşın son itibari ile benzer bir kariyere imza koydu. Rivaldo o dönem Palmeiras ile yakaladığı çıkışa La Liga'da Deportivo forması ile devam ederkenBrezilya milli takım forması ile uzun yıllara kopmayacak bir bağ kurdu ve Barcelona ile kariyerinde zirve yapmayı başardı. Rivaldo Camp Nou günlerinde kadrosunda bir çok önemli yıldızı barındıran Barcelona'nın başrol oyunculuğuna kadar yükselirken Fransa 98 Dünya kupasında sergilediği oyun sonrası Bebeto , Ronaldo gibi oyunculardan rol çalarak takım liderliğini almayı başardı.
1999 yılında Dünyada yılın futbolcusu ödülünü de kazanan Rivaldo artık top class yıldızlar kategorisinde önemli bir yere sahipti. Rivaldo ve Barcelona denince 2000-01 sezonunda Valencia karşısında atytığı röveşeta golünü hatırlamamak olmaz. Valencia karşısında ceza sahası dışında yolladığı füze ile skoru dengeleyen Brezilyalı maçın sonlarına sığdırdığı unutulmaz röveşeta ile Barcelona'yı gelecek sezon CL'de mücadele eden takımlar kategorisine taşırken o pozisyonda onu durduramayan Baraja'nın karizmayı çizerken ,Valencia için yeni sezonun adresi Uefa kupası ile sınırlı kalmaktaydı.2002-03 sezonu öncesi yeniden toparlanmak isteyen barcelona'nın Luis Van Gaal ile anlaşması sonrası Hollandalı teknik adam ile geçmişte oynattığı mevki yüzünden tatlı hatıraları olmayan Rivaldo şok bir karar ile Milan'a transfer oldu. Milan günlerinde sakatlık sorunlarınında etkisi ile adeta yetenekleri körelmiş ve futbol topuna yabancı bir profil sergileyen 33 yaşına gelen Rivaldo için Yunanistan ligi yeni adres oldu. Yunan liginde Olimpiakos ile başarılı olana Brezilyalı daha sonra Aek ile kariyerine aynı ivmede devam etti. 2008 yılı sonunda Aek taraftarlarının alkışları ile uğurlanırken jübilesi beklenildiği sırada Özbekistan'a Budyonkor'a transfer olarak bir süpriz daha yapan Rivaldo 38 yaşında ve hala oynamaya devam ediyor.


Yorumlar

Unknown dedi ki…
Rivaldo özel bir oyuncu yalnız Romario gibi yeşil sahalardaki mesaisini gereksiz ve geçmişini inkar edercesine uzatması yanlış.Bu mesai uzatımının profösyonellik ve ekonomi gerçeklerle açıklanması ise düpe düz bir yanıksamadan başka bir şey olamaz. barcelona , Milan ,Deportivo gibi o dönemde büyük önem arzeden takımlarda oyandıktan ve üstüne hiçte azıksanmayacak rakamlarla Olimpiakos , Aek gibi önemli bir klüplerde oynadıktan sonra yeşil sahalarda kalmak mantıksız.