84.Gazi Şampiyonu Mystical Storm

Yoğun bir kalabalığın meraklı gözlerle 84. Gazi Koşusunu yerinde izlemek için doldurup Veliefendi Hipodromu tarihi günlerinden birini yaşarken padok ile tribün arasındaki kısa mesafeyi kat ederek tribünde yerini almanın zor olduğuna ikinci koşu öncesi kanaat getirmeme rağmen koşacak safkanları padokta görme sevdamız ağır basınca 4 ve yukarı yaşlı İngiliz dişi safkanlara mahsus Grup 2 Zübeyde Hanım galibi Aten Flex ve3 yaşlı İngiliz Dişi safkanlara mahsus Grup 1 Ayasofya galibi Prenses Göksu'nun zaferlerini padok mahalinden çapraz açı görüşü ile dev ekrandan takip etmek zorunda kaldık.

Altılı ganyana ait ilk iki grup koşuyu hipodromda bulup dev ekrandan takip etmek yerine padok ziyaretidnen vazgeçme kararı alarak tribüne çıktıktan sonra İstiklal koşusunda Cangıl ve Sarraf arasındaki dev rövanşı beklerken özellikle Eryaman elde ettiği ikincilik ile göz doldurmayı başardı. Sarraf seri birinciliklerine son yarışında potoda avladığı Cangıl'ın ardında geç ve rakibine göre zayıf kalan atakları ile dördüncü olarak son verdi. Yarış öncesi gerek orjini ,gerekse eşgali ve 3 yaşlılık döneminde Cangıl'ı geçen bir isin olması hasabi ile dikkatle izlenene Vakkas beklentilerin oldukça altında kalırken yarış içinde mücadeleye giremedi. Cangıl 4 yaşlı araplar'a mahsusu koşularda üstünlüğünü kabul ettirmesine karşın Alper Kaan ve Sarraf'a geçilmesi ile oluşan soru işaretlerini rahat ve düzgün aksiyonları ile potoloyarak kaldırırken , Cumartesi akşamının Adonise , Kurtiniadis ile Grup yarış zaferlerine imza atan jokeyi Selim Kaya kaldığı yeren devam ediyordu.
Cangıl'ın zaferi sonrası beklenen an geldi. Gazi Koşusu için şampiyon adayları sahne almaya başlıyordu. Mavi Kumsal , Roman Empire ,Aydemirhan ve Hakkar'lı kupon ile devam eden altılımızda umutlu ve çok daha keyifli , heyecanı yüksek bir koşu öncesi yaşadık. Start ile birlikte zirve yapan heyecanımız safkanlar potoya doğru yaklaştıkça Mavi Kumsal'ın ayaklarına bağlı şekilde zirve yapsada Mystical Strom ile alışılmışın dışında oldukça güzel bir bekleme yarışı yapan Selim Kaya , cumartesi akşamı başladığı Grup koşu zaferlerine en önemli halkayı ekliyordu. Mystical Strom Dişi Tay Deneme ve Kısrak koşuları ile başladığı şampiyonluk yürüyüşüne bu dev derbi zaferi ile zdoruk noktasına ulaşıyordu.Selim Kaya için oldukça yoğun tartışmalar ile başlayan Gazi koşusu öncesi dönem Hakkar , İnvincible Girl ile start alma dönemleri Mystical Strom ile kariyerindeki tek eksik olan Gazi Galibi Jokey ünavanınıda tarihe gömerek sonlanıyordu. Koşu içinde devamlı suretle takipte olan Sultan of Swing , sonlarda oldukça etkili gelen Miliç ve bir ara kapansada inatla saldıran Mavi Kumsal ile bir çok yarış severe göre erken yürümesinin faturasını Mystical Strom'a kayberek ikincilikte kaldığı yorumlarına neden olan Sait Akson galibi Akdeniz Ateşi ile 10 -12 atlık bir havuz içinde şans tanına lakin üçüncülük elde eden Smerç başarılı performans sergiledi. Dün için Mystical Strom Gazi Şampiyonluğuna ulaşırken sergilediği taktiğin yanında güç ve performans olarak ta diğer safkanlara ikincilikten öte bir alternatif bırakmadı. 2 yaşlı döneminden bu yana Saddler's Well kızı olan anne ve uzun mesafe temelli Sharpen Up , Green Dancer kökenli baba Halling ile , talip Öztrük ekürisine yüksek bedel karşılığı satılması , eşgali gibi veriler sonrası Gazi'nin en büyük adayı konumunda gösterilen Hakkar , Adana'da yakaladığı seri birinciliklere İstanbul'da Preveze ve Erkek Tay Deneme koşularındaki gösterişli birincilikleri ile ses getiren Azaraks ,Taşbek ekürisinin safkanı Roman Empire ,Azaraks'ın ardında kısa mesafeli koşularda elde ettiği ikincilikler sonrası uzun mesafe'de büyük beklentiler sergileyen Aydemirhan yarış performansları ile koşunun hayal kırıklıkları oldular.
Ali Rıza Bey koşusunda start alan 4 ve yukarı Arap atlarının mücadelesinde Şampiyon Kafkaslı , Cumhuriyet koşusu galibi Özhaber ve 2 yıl aradan sonra mahkeme kararı ile iptal edilen pedigrisine bir üst mahkemenin kararı ile kavuştuktan sonra İzmir'de geçirdiği hazırlık devresinin ardından bu koşu ile yarış sahalarına gelerek son veren Çetin ön planda görülen safkanlardı. Çetin iki yıllık araya ve ilerleyen yaşına karşın muhteşem bir zafer ile koşuyu kazanmayı başardı.

Yorumlar