Beşiktaş 3-3 Galatasaray




Beşiktaş uzun yıllar süren yönetim yanlışlarının ardından dip noktaya vurmuş, sezon öncesi taraftarın duymaktan hoşlanmadığı acı gerçek , yönetim tarafından her platformda ve bıktırırcasına ifade edilerek tüm camianın aklına kazınmıştı. Beşiktaş ,birkaç sezon zirve mücadelesini uzaktan seyretmek, bu süreçte yeniden toparlanmak durumundaydı. Sezon başı bu söylemler ile birlikte Uefa tarafından verilen Avrupa Kupalarından men cezası, dillere pelesenk olan Quaresma problemi , ezeli rakipler tarafından medya üzerinden her dakika takımın temel oyuncuları Fernandes ve Mustafa Pekdemek' e yapılan transfer tacizleri , kadroda bulunan Almeida'nın huzursuz ve gitmek istediğini gösteren tavırları, klübün içinde bulunduğu  bulunduğu durumun ajite edilmesi , Beşiktaş'ın biranda yok sayılması ile Beşiktaş taraftarını  buruk ,kırgın, buhranlı bir atmosfere yöneltmişti. İnönü stadındaki ilk maçta karşılaşılan son şampiyon Galatasaray transfer döneminde kadrosuna kattığı  Hamit , Amrabat, Danny, Burak , Umut gibi oyuncular ile lig öncesi ligin en spektakular  ve karizması yüksek takımıydı. Galatasaray maç öncesi son yıllarda hiç olmadığı kadar ağır favori gösteriliyordu.Beşiktaş ve Beşiktaşlı için saha içi sonucundan ziyade Beşiktaş'ın umursanmıyor olması önemliydi.



Beşiktaş kadro kalitesi olarak kendinden üstün durumdaki rakibi önünde maç boyu oyunun kontrolünü belirli kısa dönemlerin dışında eline almazken, özellikle defans çizgisinin arkasına sıkça adam kaçırarak gelecek maçlar adına tehlikeli sinyaller verdi. Beşiktaş defans göbeğinde Sivok ve Escude'nin sezon başı olması sebeb ile  birlikte oynama alışkanlığı kazanamamalarından ziyade iki oyuncunun da dönüşlerde ağır kalan , tek hamleli oyuncular olması ile ortaya çıkan defans zafiyeti dikkati çekti.Beşiktaş defansının bu sorunu çözmesi  kanat beklerinin çabuk ve kademeye giren bir oyun profilinde oynaması veya İskoç kaleci Alan Mc Gregor'un 30 yaşından sonra Oscar Cordoba tarzında sarkık libero gibi, oyunun her zaman içinde, defans arkasına atılan toplarda yaptığı çıkışlar ile durumu toparlaması geren bir oyun kimliğine bürünmesi lazım.
Mc Gregor her koşulda bu takımın 1 numaralı kalecisi olarak oynamak zorunda keza Cenk Gönen iyi bir çizgi kalecisi  olmasına karşın , yan top ve çizgi dışında korumakla yükümlü olduğu kaleye hakim olmaktan uzak bir görüntü sergilemeye devam ediyor.Cenk , karşılaşmanın her anında bireysel hata yapma riski ile oynayan Beşiktaş kalesi için hala yeterli olgunluğa gelemeyen , sezonu alternatif oyuncu olarak geçirmesi muhtemel bir kaleci pozisyonunda.Beşiktaş, orta alanında  Manuel Fernandes ve Veli Kavlak ikilisinin sezon içindeki devamlılıkları Beşiktaş'ın hücüm gücünü ve puan tablosundaki  kaderini çizmeye aday . Fernandes , takımı hücüma taşıyan beceri ve oyun zekasına sahip lider oyuncu rolünü başarılı bir şekilde uygularken , kullandığı duran toplar Beşiktaş'ın en önemli gol silahı olmaya devam edecek.Veli Kavlak ise koşu kalitesi , mücadele gücü ve pozisyon bilgisi ile  orta sahada Fernandes'i rahatlatan , takımın direnç merkezi konumunda bir oyuncu . Veli , mevcut şut ve pas kalitesini bir tık öte  taşıması halinde çok daha farklı bir Beşiktaş ve Veli izleriz.Bu iki isim dışında sezon başı transferinden ziyade; takım içinde uygulanmaya çalışılan 'FEDA' kampanyasına ters düşen transfer tarzı ile yönetime eleştiri oklarının yönelme sebebi olan Olcay Şahan  yeniden yapılnma sürecinde kadro içinde katkı sağlayacak , sağlayan bir oyuncu lakin zirve yarışına girecek bir Beşiktaş kadrosunda alternatif oyuncu pozisyonundan öte gidebilmesi zor.Samet Aybaba'nın acilen oynadığı sürelerde yetenekleri, oyun bilgisi ,kalitesinden kesitler sunmayı başaran lakin tam olarak hazır görünmeyen Oğuzhan Özyakup'u Beşiktaş kadrosunda ihtiyacı en fazla hissedilen kalite eksiliğini gidermek için  kadro iskeletine dahil etmesi lazım.


Forvet hattında Mustafa Pekdemek'in çapraz bağ sakatlığı 6 ay sahalardan uzak kalacak olaması sonrası isteksiz Almeida ,perfomansı merakla ve acabalar ile  beklenen Batuhan , son maçta gerek hücümda takipçiliği gerekse sağ kanattan defansa olan katkısı ile Beşiktaş'a ilk transfer olduğu sezondaki performansına benzer bir oyun sergileyen lakin bu performansı sezon içinde kaç maçta sergileyeceği konusunda belirsizlikler taşıyan Holosko , üçlüsü Beşiktaş hücüm gücündeki belirsizlikleri olarak ön plana çıkmakta. Samet Aybaba bu konuda nasıl bir yol bulacak bekleyip göreceğiz. Beşiktaş 3 kez öne geçtiği , 1'i ofsayttan 4 gol bulduğu ligin en popüler kadrosu karşısında hakem hatası ile gelen bir penaltı kararı sonrası 2 puan kaybetmesine karşın yeniden yapılanma sürecinde kadro kalitesi ve derinliği açısından problemler yaşayan takımın öz güven kazanımı tribünlere verdiği güven mesajı ve teknik kadronun yapmak istediklerini gerçekleştirmek adına elde ettiği kredi Beşiktaş'ın  Galatasaray derbisi sonrası önemli kazanımlardır. Beşiktaş kadrosunda hücüm alternatiflerini çoğaltmak için dün gece stadyumda tribünlerden maçı izleyen Quaresma ,önce kadroya akabinde ise takım bütünlüğüne dahil edilmesi Beşiktaş ve Samet Aybaba için önemli kazanım olabilir. İyi ve takımı sahiplenen bir Quaresma ile Beşiktaş bir kaç gömlek ileri gidebilir.Galatasaray için tarihinin en kritik sezonu olmaya aday bir sezon yaşıyoruz. Teknik ekip tarafından söylenmese de medya, bazı yöneticiler  ve tribün tarafından 'Rüya kadro ' olarak adlandırılan Galatasaray henüz rüya takım kimliğinden çok uzak. Beşiktaş için söylenen 17'de 17 söyleminin bir benzerini yaşama ihtimali her an gerçekleşebilir. Galatasaray bir an önce takım kimliğini kazanırken Hamit Altıntop, Burak Yılmaz,Nordin Amrabat gibi isimlerin performansını yükseltmesini sağlamalı.Galatasaray kadrosununda yer alan oyuncuların isim listesindeki büyüklüklerinin sahaya yansıması  ve şimdilik tam kalitelerinin  karşılığını olan oyunu sergilemekten uzak.

Yorumlar