Veliefendi Hipodromunda Erkek Tay Deneme & Dişi Tay Deneme Rüzgarı Esecek

Obiwan ( Always a Classic - Emine hanım )

Talip Han ( Oratorio - İdle Rich )
 3 yaşlı İngiliz taylarının Gazi Koşusu yolundaki öenmli duraklarından olan Erkek ve Dişi tay Deneme Koşuları Pazar günü Veliefendi Hipodromunda 1600 metre çim pist'te koşulacak. Triple Crown'ın ilk ayağını oluşturan Tay Deneme Koşularından birincilik ile ayrılan safkanlar İstanbul Veliefendi  Hipodromunda 2400 metre çim pistte koşulacak olan Grup -1 Gazi Koşusu ve Ankara 75. yıl Hipodromunda 2800 metre çim pist'te koşulacak olan Grup -1  Ankara koşusunda da zafer elde ederse Triple Crown yani Üçlü Taç  yaparak 1 milyon 150 bin Türk Lirası ekstra ödül kazanacak. Triple Crown uygulaması ülkemizde 2008 yılında uygulanmaya başlanmış ve bu tarihten buyana Triple Crown yapmayı başarabilen bir safkan olmamıştı. Triple Crown uygulamasından önce Karayel ,Sadettin , Hafız,Seren, Uğurtay, Bold Pılot ve Grand Ekinoks tay Deneme , Gazi Koşusu ve Ankara Koşusundan zaferle ayrılmayı başaran isimler oldular. Son yıllarda Mystical Storm  Dişi Tay Deneme ve Gazi Koşusunu kazanarak Triple Cown'a en çok yaklaşan safkan oldu.Erkek Tay Deneme Koşusunda bugüne dek eniyi derece ile kazanan isim Atman ekürisinin 2008 yılı ETD galibi safkanı Maracaibo ( Manila - Calandra / Castle Rising ) 1.34.12 olurken  bu naide safkan idmanda yaşadığı sakatlık sonrası yarış pistlerindnen uzun süre ayrı kalmış döndükten sonra ise ikinci koşusunda tekrar sakatlanması sonrası uyutulmuştu.Dişilerde ise en iyi derece 1999 yılı DTD  koşusunu kazanan lakin foal olduğu için Gazi Koşusunda koşamayan aynı yıl  Grup -1 Kısrak Koşusu , Grup -2 Nene Hatun Koşusu galibi Texas Girl ( Sky Classic - Loving Cup/ Big Surpruse) tarafından gerçekleştirilen 1.34.88

 Bu yıl Erkek Tay Deneme'de 13 safkan mücadele edecek. Obiwan, Taliphan, Sarılar Runner, Fly My Be isimli safkanlar Grup-1 , Grup-2 ve Grup-3 koşu performansları ile Erkek tay Deneme  Koşusu'nda ön plana çıkan isimler. Özellikle Obiwan ve Taliphan ikilisini diğer safkanlardan azda olsa ön planda değerlendirmek yanlış olmaz.Azkaldı ,El Conquerador,Marveleous Iron ve Bay Çiftçioğlu ise koşuda iddalı olma potansiyeline sahip isimler pozisyonundalar.


Tapit Girl ( Tapit- Floral Beauty )
 Bu yıl Dişi Tay Deneme'de ise 18 safkan mücadele edecek. Tapit Girl koşudaki diğer rakiplerine göre çok daha parlak yarış geçmişi ile sivrilmesine rağmen, dişilerde erkek taylara göre koşunun daha kalabalık ve Grup-1  mücadelede start alacak 10 tayın henüz 6 ve aşağısı yarışta start almış olaması ile henüz net performansları ile ilgili erkek taylar nazaran daha kısıtlı veriler olması bu koşuyu çok daha zorlu ve karmaşık halegetirmekte.Geçmiş yarış kariyeri ile oldukça sivrilen Tapit Girl dışında Strong Hope , Tearra , Dont me Cry , Mara Despina ,Pancar , My Secret  ve Sude Sultan  pazar günü pist'ten  Grup-1 Dişi Tay Deneme Galibi olarak ayrılırsa sürpriz olmaz.

Yorumlar