Beşiktaş 2013-14


Beşiktaş, geçen sezon lig mücadelesinde özellikle rakiplerinin beklentilerin altında kalan performansı ile uzun süre iddialı ve yarışın içinde yer aldı. Geçen sezon özellikle Fenerbahçe derbisinde son dakika golü ile gelen galibiyet sonrası beklentilerin yükseldiği anda takım kadrosundaki alternatifsizlik ve koskoca sezonda bir türlü çözülemeyen kronik sol bek problemi başta olmak üzere Oğuzhan , Fernandes ,Olcay Şahan, Hugo Almeida dörtlüsünün merkezde ve direk belirleyici rol üstlendiği kadroda  Olcay dışında kalan oyuncuların sakatlık kaynaklı oynayamaması  ile Beşiktaş  özellikle ligin ikinci devresinde rakiplerinin puan kayıplarını değerlendiremedi.Geçen sezon sol bek mevkisinde takımın lokomotifi olması beklenen  İsmail Köybaşı'nın  sezon başı milli takımda sakatlanması sonrası bu mevkiye adapte edilen Uğur Boral'ın  hücüm yönü güçlü defansif anlamda zaafları olan bir oyuncu olması ve uzun soluklu sakatlık sorunları sonrası sol bek olarak beklentilerin altında kalması ile sıkıntılı bir ilk devre yaşayan Beşiktaş , ara transfer döneminde İstanbul B. Bld.'den takıma dahil edilen Gökhan Süzen'in de yetersiz kalması ile önemli sıkıntılar yaşadı.

  Beşiktaş ,bu transfer döneminde belirlenen dar bütçeye karşın özellikle takım kadrosunda ciddi anlamda alternatif oluşturacak Pedro Franco, Serdar Kurtuluş,Tolga Zengin, Atiba Hutchinson, Ömer Şişmanoğlu, Micheal Enaramo gibi isimleri kadrosuna dahil etti.Tolga Zengin, Beşiktaş kalesini koruyacak ilk 11 oyuncusu olarak transfer edilirken, transferleri sonrası soru işaretleri barındıran Pedro Franco ve Atiba Hutchinson hazırlık maçları performansları ile önemli katkı yapmaya aday önemli transferler olduklarını gösterdiler.

   Beşiktaş defansında stoper olarak hazırlık maçları göz önüne alındığında Tomas Sivok'un yanında  Pedro Franco yada Julien Escude ikilisi ile oynamaya yönelik bir görüntü öne çıkmakla birlikte 6  yabancı sınırlaması ile birlikte kadro yapılanması değişiklik gösterebileceği için Sivok'un yanında Ersan Adem Gülüm ,İbrahim Toraman ikilisinden biri kullanılabilir.Sağ bek için Serdar Kurtuluş öne çıkarken bu bölgede yeni transfer Psv kadrosunda son sezonda 40 maç sağ bek olarak oynayan Atiba Hutchinson , Serdar Kurtuluş yokluğunda ilk alternatif olurken devşirme sağ bek olarak yıllardır oynayan İbrahim Toraman ve bu yaz hazırlık maçlarında zaman zaman bu bölgede denenen Holosko özverili lakin yetersiz görüntüsüne karşın düşünülebilir.Beşiktaş defansının sol tarafı için ise mutlaka takviye şart.Geçen sezon  Gökhan Süzen ve Uğur Boral'ın bu bölgede yetersiz kalması,İsmail Köybaşı'nın dönüşünün ligin  6. ,7. haftasını bulacak olması ile sol bek probleminin çözümü için transfer şart.


  Defansif orta saha oyuncu konusunda  Atiba Hutchinson,Necip Uysal , Veli Kavlak hatta Serdar Kurtuluş, İbrahim Toraman gibi isimler ile bol alternatife sahip olan Beşiktaş orta alanında  Slaven Biliç tarafından takıma ısındırılmaya başlanan ve bu sezon önemli roller yükleme emareleri verdiği Muhammed Demirci , geçen sezonun öne çıkan oyuncusu Oğuzhan Özyakup,  geçen sezon sakatlık sonrası Fenerbahçe kadrosunda iknci devre başında başarılı maçlar çıkaran ve bu sezon  transfer edilen  Sezer Öztürk üçlüsü orta alanda  takım lideri olarak kendini kanıtlayan Manuel Fernandes ile birlikte oynayabilecek alternatif isimler olarak dikkati çekmekte.


 Sol kanatta Olcay Şahan , Uğur Boral ve Veli Kavlak üçlüsü ile lig mücadelesi için yeterli görünürken, sağ kanatta Rubin Kazan'dan kiralanan Gökhan Töre yetenekleri kadar performans gösterip gereksiz bireysel oyun tarzından sıyrılarak takım oyununa katkı sağlar ise sezonun önemli  oyuncuları arasında yer bulmaya aday olabilecek bir potansiyele sahip. Sağ kanatta  joker oyuncu kimliğine bürünen Philip Holosko ise Gökhan Töre'nin en ciddi alternatifi olamaya aday.Devre arasına dek kiralık sözleşmesi bulunan  ve bu sezona geçen yıla nazaran daha iyi bir giriş yapamamasına karşın tam olarak beklenilen performansı sergileyemeyen Dentinho ise her iki kanatta da değerlendirilebilir.

 Hücum hattında sağlam bir Hugo Almeida her daim oynar. Mustafa Pekdemek ise Almeida ile birlikte bu mevkinin en öne çıkan oyuncusu olmaya adaydır.Son sezon lig performansları ile  Micheal Enaramo ve Ömer Şişmanoğlu bu mevkinin önemli alternatifleri olmakla birlikte sağ ve sol kanatta da alternatif olarak yaratacak isimler olacaklar. Hücum bölgesinde Mustafa Pekdemek aynı Almeida'da olduğu gibi sakatlıktan uzak bir sezon geçirmesi halinde Beşiktaş ve Ligin en parlak yıldızı olaya aday olur. 

2013-14 sezonu öncesi sol bek problemini çözecek bir transfer yapılması sonrası Beşiktaş zirve mücadelesinde Galatasaray ve Fenerbahçe  ile kadro kalitesi olarak geride olmasına karşın geçen sezona göre daha dirençli , olasılı fırsatları değerlendirme potansiyeline ve gücüne sahip Galatasaray , Fenerbahçe ikilisinin lig yarışında yapacağını hataları değerlendirebilecek bir kadroya sahip olduğunu söyleyebiliriz.Lig mücadelesinin uzun ve birçok hesaplanamayan gelişmelere gebe olduğunu göz önüne aldığımızda Beşiktaş şampiyonluk için geçene yıldan çok daha ciddi bir aday konumunda.

Yorumlar