Gr-2 Celal Bayar Kupası Galibi Şampiyon Taliphan


Taliphan ( Oratorio - Idle Rıch Sky Classic )
Veliefendi Hipodromunda 2400 metre çim pistte koşulan Grup-2 Celal Bayar koşusunu jokeyi Selim Kaya ile  koşan  Taliphan  kazandı. Start ile birlikte Temelhan'ın liderliği alırken Başkan Nexia, Mitico ve Taliphan'ın bu sakanı yakın takip etmesi ile başlayan koşu son viraja dek bu şekilde devam etti.Virajı Temelhan rakiplerinin 1 boy önünde dönerken bu safkanın dışına Mitico dolanırken bariyer dibinden ise Taliphan atağa kalktı.Son 400'e kadar orta kulvarda Temelhan,bariyer dibinde Taliphan ve dış kulvarda Mitico üçlüsü arka gruptan azda olsa ayrılıp müşterek birincilik mücadelesine girerken 400 direği geçilirken bariyer dibinden gelen Taliphan dışındaki Temelhan ve Mitico'dan ayrılıp 1,5 boy fark yaparken 200'e Temel Han ve Mitico'nun dışından Kopenhag ve Cihanım'ın sprintlerini rağmen  aldığı 1,5-2 boyluk avantaj ile Taliphan kendi temposunda potoya uzanmayı başardı. Bu önemli mücadeleden son 200 ile birlikte sprinte kalkan Kopenhag ve dışındaki Cihanım mücadelesinden burun farkı ile Kopenhag ,ikinciliği Cihanım'dan kurtarırken Mitico ise tabelayı tamamlayan isim oldu. Koşuya tempo veren Temelhan ise yarıştan beşinci ayrılırken Başkan Nexia ve uzun aradan sonra pistte çıkan  Matador yaşar uzak farkla geride yarışı tamamladı.

 Pistlerimizde ilk kez Princess Zehra ( Oratorio - Dablana / Dr. Fong ) isimli kısrak ile sahne alan ve bu sezon Kısrak Koşusu , Dişi Tay Deneme koşularında geciken atakları ile tabelanın dibinde kaldıktan sonra Nene Hatun koşusunda potoda ikinci kalan Mara Despina ( Oratorio -Dance to The band / King Mambo ) gibi iki dişi yavrusu ile başarılı olan  Oratorio (Danehill -Mahra / Vaguely Noble)'nun tek erkek temsilcisi olan Taliphan  başarılı yarışlara imza atan kız kardeşleri  ile birlikte ülkemizde Oratorio rüzgarı esmesine sebep olabilir.Taliphan'ın anne kardeşi 2005 doğumlu Rıch Hero (Maria's Moon - İdle Rich ) 2 ve 3 yaşlı döneminde 6 kez start alıp 1 yarış kazanmasına karşın 4 yaş - 7 yaş dönemi safkanın en istikrarlı olduğu dönem olmuş. Rıch Hero, 63 kez start alıp 15 birincilik ,7 ikincilik , 3 üçüncülük ve 3 dördüncülük elde ederken 248 bin dolar ödül kazanmış bir isim.Bu seozn 9 kez start alı ise Amerika tamp bay Hipodromunda  gibi  Grup -3 Sait Akson , Grup -2 Anafartalar , Grup -1 Başbakanlık koşuları sonrası Grup -2 Celal Bayar Koşusunu da kazanan Taliphan, 3 ve yukarı yaşlı rakiplerine hakimiyetini tescil etti.Pistte çıktığı 12. koşuda 5 kez sahadan birincilikle ayrıldı .Kazandığı bütün koşular Grup yarış olan Taliphan'ın, 2 kez Grup-1, 2 kez Grup -2, 1 kez Grup-3 koşu galibiyeti bulunuyor. Taliphan için bundan sonra yol haritasındaki 9 Eylül'de 2400 metre çim pistte koşulacak olan  Grup-2 Enternasyonal Boğaziçi , İstanbul Veliefendi Hipodromunda 29 Eylül'de  2400 metre çim pistte koşulacak olan  Grup -1 TJK, 20 Ekim'de  2000 metre sentetik pistte koşulacak olan Grup-1 Byerley Turk  Ankara 75. yıl Hipodromunda 21 Eylül'de 2800 metre çim pistte koşulacak olan Grup -1 Ankara Koşusu  ve 27 Ekim'de 2400 metre çim pistte koşulacak olan Grup -1 Cumhurbaşkanlığı koşuları alternatifleri bulunmakta. Taliphan büyük olasılıkla TJK , Ankara Koşusu ve Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu ile sezonu tamamlayacak. 

 2011 yılı Grup-2 Sakarya ve 2012 yılı Grup-2 Büyük Taarruz koşuları galibi  Kopenhag bu sezon iyi bir taktik düşünce ile kazandığı A-3 Arjantin Jokey Kulüp koşusu sonrası bu mücadelede de yine önde tempo vererek yarışı bitirmeyi deneyeceği düşünülürken, safkan iyi ve oldukça parlak bir bekleme yarışı yaptı. Kopenhag son 200'de dışındaki Cihanım ile birlikte başladığı sprinti ile Mitico ve Temelhan ikilisine hakim olup Cihanım ile tutuştuğu lüt'ten galip ayrılırken en az koşudan galip ayrılan Taliphan kadar başarılı bir yarış çıkardı.2012 yılı Gazi şampiyonu Matador Yaşar  yarış kondisyonu eksikliğinden olumsuz etkilemiş görüntüsü verirken, verdiği ara şampiyondan çok şey götürmüş.Sezonun kalan kısmında bu rakiplerine üstünlük kurması için birkaç yarışa daha ihtiyacı var Matador Yaşar için hedef  Sonbahar - Kış sezonu görünmekte.

Koşuyu izlemek için tıklayınız.

Yorumlar