2013 Grup-1 Cumhuriyet Kupası Koşusu


2010 yılı Cumhuriyet koşusu galibi Gelibolu  2012 Cumhuriyet Kupasında Darfur - Kurtel ekürisinin arasında kalmasına jokey Ahmet Çelik ile karşın kazanmayı başarıyor. Gelibolu  2010 

2010 yılı Cumhuriyet Koşusunu Onurkaan ( Demirkazık - Mesrure 54) jokey Ahmet Çelik ile Darfur ve Besleney önünde kazanıyor.


2099 Cumhuriyet Koşusunda Turbo son 200'e önde girdi ve potaya son gayret gitme çabasında lakin dışından Özhaber , Kafkaslı ve Cangıl üçlüsü çok sert geliyor.

2009 yılı Cumhuriyet Koşusunu Özhaber (Haberbatur - Öztay ) jokey Nurettin Şen ile Kafkaslı ve Cangıl önünde kazanıyor.

2008 yılı Cumhuriyet Koşusunu Ayabakan (Özgün -Zafire 15) jokey Halis Karataş ile Kafkaslı ve İzbatur önünde kazanıyor.

2007 yılı Cumhuriyet Koşusunda İzbatur (Albatur - Balam)  jokey Halis Karataş ile Dayıbey ve Kafkaslı  önünde kazanıyor.

Ankara 75. yıl Hipodromu yarın 3 ve yukarı yaşlı Arap safkanlarına mahsus 1600 metre çim pist'te koşulacak olan  Grup-1 Cumhuriyet Kupası Koşusuna ev sahipliği yapacak. 16 3 ve yukarı yaşlı Arap safkanı'nın katılacağı koşunun birincili ikramiyesi 950 bin Türk Lirası olacak. İlk kez 1981 yılında düzenlenen bu klasik koşuda Demirkır ve Ersoylu  üst üste 3'er birincilikle en çok kazanan safkanlar olurken Halis Karataş ise 8 kez koşuda kazanana safkan'ın pilotluğuna yaparak en çok kazanan jokey konumunda yer almakta. 

Bu sezon katılacak safkanlardan 2010 ve 2012 yılında bu koşuyu kazanan Gelibolu bu sezon kazanması halinde Demirkır ve Ersoylu ile birlikte en çok kazanan safkanlar arasında yer alacak.Koşuda dikkat çeken diğer safkanlar ise kariyerinde 4 Grup-1 galibiyeti bulunan Karaüzüm ,bu sezon Grup-1 Niğbolu ve Grup-1 Türk Silahlı Kuvvetleri Kupası koşusunu kazanan Uçanoğlu, 2012 Grup -1 Hatay ve bu sezon Grup -1 TBMM Kupası koşusunu kazanam başarısı gösteren Yalnızefe, Grup-1 Kanuni Sultan Süleyman Koşusu galibi Yakupbey , 2010 Grup Grup-1 Niğbolu Koşusu galibi Hisarbey,bu sezon Grup-1 Veliefendi Koşusundan galip ayrılan Kastal ve 3 yaşlı olarak koşuya iştirak eden tek safkan olan bu sezonun Grup-1 Haralar ve Grup -1 Hatay koşusu galibi Başseklavi  bu önemli koşuda Grup -1 galibiyeti olan safkanalr olarak dikkat çekmekte. 

Grup-1 Cumhuriyet Koşusu her sezon öne çıkan safkanların olduğu lakin bir birine denk şampiyon isimlerin sahne aldığı bir koşu olması sebebi ile tatlı sürprizlerin olduğu keyifli ve heyecan kat sayısı yüksek mücadelelere sahne olmakta. Bu sezon Grup koşularda üstünlük kuran ve Baba Mevlüt ile birlikte diğer rakiplerine hakimiyet kurma başarısı gösteren Uçanoğlu koşunun tartışmasız favorisi konumunda. Uçanoğlu sezon içinde tüm rakiplerine hakimiyet kurmasının yanında Yalnızefe'nin sakatlanarak ara vermesi , Gelibolu'nun geçen sezon kazandığı Cumhuriyet Kupası koşusu sonrası  kazanamaması ve 8 yaşındaki safkanın performansındaki gerileme, Yakupbey'in kuma nazaran çim pist'te eksik kalması ve Karaüzüm'ün henüz  Uçanoğlu karşısında hakim görüntü çizememiş olması gibi veriler alt alta sıralandığında Uçanoğlu ağır favori olarak bu yarışa girmekte. 

Uçanoğlu'nun beklentilerin altında performans göstermesi halinde yarış kariyerinin en iyi dönemini yaşayan  ve adeta sınıf değiştiren Kastal , kalitesi ve Grup Koşu performansı ile Karaüzüm ,4 ay ara sonrası Kanuni Sultan Süleyman Koşusunda sıkıştırılmadan yarış gösterilen Yalnızefe koşuda öne çıkan isimler olacak. Bu sezon en iyi 3 yaşlı olarak öne çıkan ve bu koşuda da kazanacak güce kaliteye sahip olmasına rağmen Başseklavi için bu koşunun erken olduğunu düşünüyorum. Geçmişte Odin , Cangıl gibi isimlerin böylesi sert bir koşuda 3 yaşlı olarak katılmaları ve devamındaki yarış kariyerleri düşünüldüğünde Başseklavi için bu koşu es geçilebilirdi. 

Yorumlar