75. Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu

2012 Galibi Hanbeş ( Mohan - Milagrose / Doyoun ) jokey Ayhan Kurşun ile Dervişağa , Akdeniz Ateşi önünde sert bir mücadele veriyor.

2011 Galibi  Mitico ( Red Bishop - Princess Gallina /Spectrum ) jokey Gökhan Yıldız ile Aydemirhan ,Smerç önünde rahat. 

2010 Galibi Pan River ( Red Bishop - Wangui River / Unfwain ) jokey Selim Kaya ile Roman Empire önünde rahat. 

2009 yılı Galibi Miramis ( Sri Pekan - Satılmış / Down The Flag ) jokey Halis Karataş ile Pan River önünde rahat.

Pazar günü Ankara 75. yıl Hipodromunda sezonun en prestijli koşularından Grup-1 Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu 2400 metre çim pist üzerinde  3 ve yukarı yaşlı Türk yetiştirmesi İngiliz safkanlarının katılımı ile koşulacak. 20 safkan'ın katılımı ile koşulacak koşuda  Ayhan Giray ekürisi Always a President ve Sanzatu ,Nezat Seyok ekürisi ise Hanbeş ve King River ile bu önemli koşuda ikişer safkan ile katılacak.

75. Cumhurbaşkanlığı Kupası koşusunda geçen yılın galibi Hanbeş , 2011 yılı galibi Mitico, bu sezon Grup-1 Erkek Tay Deneme ve Grup-1 Ankara Koşusu galibi Fly By Me, Grup-1 Beyoğlu Koşusu galibi ve Gazi ikincisi çakal Carlos,2012 yılı Gazi şampiyonu Matador Yaşar,2012 Grup-1 Ankara Koşusu galibi Cihanım kariyerlerinde Grup-1 galibiyeti bulunan isimler olarak ön palan çıkarken koşuda start alacak diğer isimler ise 2011 Grup -2 Sakarya ,2012 Grup-2 Büyük taarruz Koşusu galibi Kopenhag,2010 yılı Grup -2 Büyük Taarruz Koşusu ve Grup-3 Sait Akson galibi Akdeniz Ateşi ,Grup-2 Fevzi çakmak Koşusu galibi Step By Step ,bu yılın Grup-2 Büyük Taarruz Koşusu galibi Village Wind, Grup -2 Adnan Menderes Koşusu galibi Always a President bu sezon Grup-1 Ankara koşusunda ikinci olan Kemalhan , 2012 gazi ikincisi Başkan Nexia , Sanzatu, Temelhan,Lily of the Valley,Strom Eagle, Mister Baron koşuda start alacak diğer safkanlar olacak.
75. Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu öncesi 3 yaşlı safkanlar daha ön plana çıkıyor.Keza 3 yukarı safkanlar yaşadıkları sakatlık problemleri sonrası  verdikleri aralar yada bilinen performanslarının gerisinde bir sezon geçirmeleri sonrası 3 yaşlı safkanların ardında görünüyorlar.3 yukarı isimler  kalite ve tecrübeleri ile koşuda şanslı olmaya çabalayacaklar.

 Koşuda en şanslı safkan olarak Grup-2 Büyük Taarruz Koşusu galibiyetinden sonra son Grup -1 TJK Koşusunda Taliphan'ı sıkıştıran ve bu koşuda Selim Kaya ile start alacak olan Willage Wind ön plana çıkıyor. Willage Wind için en ciddi rakip ise bu koşuda jokey Gökhan Kocakaya ile start alacak olan Triple Crown'ın Gazi Koşusu dışında kalan iki ayağı olan ETD ve Ankara Koşularında kanama başarısı gösteren Fly By Me ile sezonun flaş safkanları arasına giren Çakal Carlos jokey Saadettin Boyraz ile ön plana çıkan isimler olacak.  

 3 yukarı yaşlı isimlere baktığımızda ise son şampiyon Hanbeş, yaklaşık 1 yıl aradan sonra tabela dışı kaldığı bir  kısa vade koşu ile pistlere döndü ve çalışmalarına devam ediyor. Son 2 sezondur hanbeş ile  ezeli rekabet yaşayan diğer şampiyon safkan  Mitico ise sezon içinde oldukça zikzaklı performans gösterirken form olarak geçen sezonun ardında görüntü vermeye devam ediyor.Geçen yılın Sait Akson ve Gazi şampiyonu Matador Yaşar 11 aylık aranın ardından bu sezon üç koşuda piste çıktı ve henüz tabelada kendine yer bulamadı fakat son startında Enternasyonel Boğaziçi Kupası koşusunda form olarak tatminkar görüntüsü Matador Yaşar'ı 3 yukarı safkanlar arasında öne çıkartıyor.Cihanım bu sezon 10 kez start alıp sadece Grup-2  İsmet İnönü Koşusunda kazanırken istikrarlı bir sezon geçirdi. Cihanım son startında Grup-1 TJK Kupası koşusunda Taliphan , Village Wind arkası  üçüncülüğü ile koşuda öne çıkmaya aday konumda olan diğer 3 yukarı yaşlı safkan olacak.

75. Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusunda ben  Village Wind'i koşuda start alacak safkanların bir kaç adım önünde görmekteyim.İlk ve en ciddi  rakip  Matador Yaşar olacağını düşünüyorum. Fly By Me , Çakal Carlos ve Cihanım  üçlüsü Village Wind ile Matador Yaşar ikilisine zorlu anlar yaşatmaya adaylar.Saydığım beşli  dışında bi sonuç çıkması halinde tüm safkanların eşit şansı var.

Yorumlar