İspanya The End



Euro 2008 , 2010 Fifa Dünya Kupası ve Euro 2012 şampiyonu yenilemez armada İspanya 2014 Brezilya'da ikinci grup maçında turnuvaya veda etti.Turnuva öncesi geçmiş yıllarda olduğu kadar ağır favori gösterilmemekle birlikte kupanın en ciddi şampiyonluk adayı olarak İspanya , ilk maçta Hollanda karşısında aldığı hezimetin ardından del Bosque tarafından  Pique ve Xavi'yi kenara alarak çıktığı Şili karşısında beklentilerin çok altında kalarak 2-0'lık skorla Şili'ye yenildi.


 İspanya'nın yaşadığı çöküş aslında beklenilen ama sonuçlarının bu kadar sert olacağı öngörülemeyen bir durumdu. İspanya milli takımının iskeletini oluşturan Barcelona'nın son iki sezondur  yaşadığı gerileme süreci Real Madrid takviyesi olarak kadroda bulunan Casillas, Xabi Alonso, Ramos üçlüsünün yoğun tempoda üst düzey mücadelede uzun zamandır bulunması ve performans düşüşleri , takımın hücum gücünün merkezini oluşturan Torres , David Villa ikilisindeki gerileme İspanya milli takımı için değişim ve revizyon sinyallerini veriyordu. Del Bosque 2014 Brezilya kadrosunu hazırlarken son üç turnuvadan zaferle ayrılan kemik kadroyla bir turnuva daha başarılı olacağına inanırken bu seçkin oyuncu grubunu onore etmek istedi.Bu sezon altın günlerini yaşayan Atletico Madrid'in öne çıkan isimleri Gabi, Adrian, Juan Fran, Raul Garcia Premier League'de kendini ispatlayan Juan Mata, La Liga'nın yükselen yıldızı Isco, Juventuslu Llorente ve Javi Martinez gibi becerikli oyuncuları ilk 11 içine monte etmek yerine eski kadroyu yenilemeden bir turnuva daha çıkartmayı denedi lakin başarılı olmadı. İspanya Kralı Juan Carlos bire tahtını VI. Felipe'ye bırakırken Del Bosque'nin Xavi, Busquets, Jordi Alba, Casillas, Torres gibi miadı dolan isimlere bel bağlamasının faturası acı son oldu.

 İspanya'nın ve Del Bosque'nin önünde duran en yakın ve canlı örnek olarak  1998 Fifa Dünya Kupası , Euro 2000 Avrupa Şampiyonluğu apoletleriyle 2012 Dünya Kupasına gelen Fransa'nın yaşadığı çöküş örnek alınmamış.Fransa milli takımı  Barthez,Thuram,Wiltord, Djorkaef, Lizarazu, Trezeguet, Henry, Zidane, Sagnol, Petit, Viera, Cisse,Dugarry gibi yıldız isimlerle dolu lakin milli forma ve kulüp takımlarıyla üst düzey mücadelenin içinde sonuna dek yarışmacı olarak kalmanın verdiği fiziki ve psikolojik yıpranmanın yarattığı erozyona karşı koyamamışlardı. 2002 Fransa milli takımı turnuvaya grup aşamasında gol dahi atamadan veda etmişti.

Yorumlar