2015 Gr-1 T.B.M.M Kupası Koşusu


Karaüzüm ( Halid - Biriçimsu / Batyskaf) 
Yalnızefe ( Tamerinoğlu - Mercan hanım / Bamka 3)
Ankara 75. yıl Hipodromunda  Cumartesi günü 4 ve yukarı yaşlı Arap safkanlarının  önemli klasiklerinden olan Gr-1 T.B.M.M Kupası koşulacak. 17 safkan Arap atının kayıt olduğu klasik koşuda son iki sezonun şampiyonları Karaüzüm ve Yalnızefe ikilisi ile birlikte  2013 yılında protesto sonucu ikinciliğe alınan Uçanoğlu , kariyerinde 5 Gr-1 birinciliği olan lakin bu koşuda potayı önde geçmeyi başaramayan  Gelibolu ,Gr-1 Niğbolu Koşusu galibi Enderfe, Ridaniye koşusu sonrası yasaklı madde tespiti  sonrası 1 yıl ara verip tekrar pistlere dönen Gr-1 Kanuni Sultan Süleyman Koşusu galibi Yakupbey, ve yine aynı koşunun 2014 galibi Derhadır, Gr-1 Çanakkale Zeferi galibiyeti sonrası arızalanan  ve bu koşu ile tekrar piste çıkacak olan Ertürk koşuda kariyer ve ispatlı performans olarak dikkati çeken safkanlar olacak.

Enderefe ( Tamerinoğlu - Seyyare 55 /Taşkent )
Mengübert ( Bilgin - Canipek / Caş)
 T.B.M.M koşusunda 4 yaşlı olarak start alacak olan 4 safkan için ise bu koşu Triple - Crown'ın ilk ayağı olması sebebi ile ayrıca önem teşkil ediyor. T.B.M.M , Niğbolu ve Veliefendi Koşularında sahadan zafer ile ayrılacak olan 4 yaşlı Arap safkanı sahibine 1 milyon 100 Lira bonus ödül kazandıracak.Bu ,hedefi kovalamaya aday safkanlar ise Gr-1 Hatay Koşusu galibi Uçan, Dört Grup koşu zaferi bulunan Mengübert, İki Grup Koşu zaferi ile Azmireis ve Adaağası isimli safkanlar olacak.
Gelibolu ( Odinhan - Altıngül / Tolga )
Arap safkanlarının en büyük randevularından T.B.M.M koşusu gayet yüksek bir katılıma sahne olurken  aktif yarış hayatına devam eden safkanlar içinde en çok Gr-1 ve Gr-2 yarış kazanan isim olarak dikkati çeken Karaüzüm koşuda favori olarak öne çıkarken güç ve kalitesini bu rakipleri arasında kanıtlamış olan  Yalnızefe ilk  ve en ciddi rakip olacak. En başarılı safkanların toplandığı Gr-1  mücadelede inatçı yarış krakteri ,istikrarlı yarış performansı  ve bu sezon oldukça formda bir dönem geçiren  jokey Özcan Yıldrım ile  olan uyumu ile Enderefe  bu ikili sonrası en iddialı safkan olacak. Koşuda şans arayacak olan diğer isimler arasında son  3 koşusunda sergilediği performans ile toparlandığını gösteren Mengübert ,2013  Cumhuriyet Koşusu galibiyeti sonrası  arızalanan  ve geçen süreçte aralıklı koşarken bilinen performansını yakalama çabası içinde olan Uçanbey,  Gümbür Gümbür ile potoya dek süren mücadelesi ile başladığı  2015 sezonunda son yarışında etkisiz kalarak soru işaretleri gösterse de  kalitesi ile iddialı olamaya çalışacak. Koşuda şans arayacak isimler arasında  geçen yıldan bu yana aygırlığa ayrılması gündemde  olan  hatta aşım müracaatı için adı listenen Şampiyon Gelibolu ilerlemiş yaşına ve düşen performansına karşın beklenmedik zamanlarda kendini hatırlatan yapısı ve üstün yarış krakteri ile  koşunun bombasını yapabilir.


Yorumlar