2015 Gr-1 Gıda Yarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kupası Karaüzüm & Yalnızefe



4 ve yukarı yaşlı safkan Arap Atlarına mahsus Gr-1 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kupası Koşusu 30 Mayıs Cumartesi günü  Ankara 75. yıl Hipodromunda  2400 metre çim pist olarak koşulacak.  Bu yıl 67. kez düzenlenecek koşuda şampiyon safkan ve efsane aygır Albatur 1982-1983-1985-1986 yıllarında ve Albatur torunu olan Şampiyon Kafkaslı ise  2006,2008,2009,2010 yıllarında 4'er  kez bu koşuyu kazanarak klasik koşunun rekortmenleri oldular. Gr-1 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kupası Koşusunda Albatur  yavrusu olan Angora 2004 yılında  kazanırken son iki sezonun galibi Karaüzüm'de Albatur torunu  bir safkan olunca Albatur bu klasik koşuya 11 zafer ile damga vuruyor. Koşuda en fazla kazanan jokeyler ise 5'er galibiyetle Kadir Altınöz ve Selim Kaya.
Karaüzüm & Yalnızefe 

Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakalığı Kupası Koşusunda olumsuz anlamda unutulmazlar arasında 2007 yılında Çetin isimli safkanı protesto etmek adın diğer at sahiplerinin koşuya kayıt yaptırmaması sebebiyle koşunun düzenlenememesi damga vururken asıl hatırlanmak istenen ve yarışçılık tarihine geçen olay ise 2009 yılında koşulan koşuydu. 4 yaşlı olarak koşuya iştirak eden Turbo o güne dek start aldığı 21 koşuda 21 Birincilik sonrası Namağlup olarak pistte çıkarken bir diğer efsane şampiyon Kafkaslı karşısında Gr-1 T.B.M.M ve  Gr-3 Orhangazi koşularında  elde ettiği galibiyetlerin de etkisi ile çok büyük favori olarak girdi. Turbo start ile birlikte bilinen sitili ile koşunun liderliğini alırken içinden Dayala atağa kalkıp, Turbo ile koşunun liderliği için mücadeleye girdi.İlk viraj ile birlikte sert tempoda liderlik mücadelesi yapan iki safkan arka grup ile olan arayı 7-8 boya kadar çıkarttı. Koşu Turbo'nun sert tempolu liderliği , Dayala'nın 1,5 boy geriden takibi ve 10-12 boy geride Haberkan , Darbe ve diğer safkanların takibiyle son  800 virajına kadar devam ederken 800 virajı ile birlikte Dayala temposunu kaybedip gerileme başlarken arka grupla Turbo arasındaki fark da 5 boya düştü.Turbo son 400'e 4 boy farkla önde girerken en dış kulvarda Kafkaslı kendini göstermeye başladı.300 ile birlikte Turbo temposunu koruyup potaya uzanmaya Kafkaslı ise ataklarını arttırarak Turbo'yu yakalamaya çabalıyordu. Turbo son 200 direğini yine rakiplerinin 4 boy önünde geçerken ilk kez bitiş çizgisi önünde sıkıntılı anlar yaşadığı gözle görünüyordu. Son 50 metre içinde iyice yüklenen Kafkaslı pota önünde Turbo'yu yakaladı ve Turbo'nun  geçilmezlik unvanına son verdi. 



Bu sezon  10 safkan Arap Atı'nın katılımı ile düzenlenecek olan koşuda aktif yarış kariyeri devam eden safkanlar arasında start aldığı 46  koşuda  22 kez kazanırken 7 kez Grıp-1 , 7 kez Grup-2 ve 3 kez Grup-3  zaferi elde edip en kariyerli safkan olan Karaüzüm,  bu sezonda koşuyu kazanarak art arda 3.zaferini elde etmek için pistte çıkacak. Koşuda Karaüzüm'e ilk ve en ciddi rakip kalitesini defalarca kez ispatlayan  Yalnızefe olurken , üstün yarış karakteri ve klası ile yaşlı kurt Gelibolu ve mesafeye olan uyumu, güç ve kalitesiyle  bu koşuda 2010-2011 yıllarında ikinci , 2014 yılında ise üçüncü olan Besleney  koşuda ön palan çıkan isimler olacak. Gr-1 Niğbolu Galibiyetlerin. bu mesafede   kazanan Enderefe  ve Uçanoğlu ikilisi ise sürpriz kovalayacak isimler. 




Yorumlar