89. Gazi Koşusu 2015



Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk adına koşulan Türk yarışçılığı'nın en büyük derbisi  Gazi Koşusu 28 Haziran pazar günü İstanbul  Veliefendi hipodromunda 22 safkan İngiliz tayı'nın katılımı ile 89. kez start alacak.2400 metre çim pistte koşulacak olan Gazi Koşusunda bu yıl kazanan safkan sahibine 1 milyon 350 bin Türk Lirası yetiştiricisine 337 bin 500 Lira ikramiye kazandırırken ismini de yarışçılık tarihine yazdıracak.

1987 yılı 61. Gazi Koşusu Şampiyonu Mehter I. (Running Mill - Flloris ) 

Türk yarışçılığının derbisi ilk kez 1927 yılında Ankara hipodromunda 2000 lira ikramiye ile koşulurken koşuyu Ali Muhiddin Hacı Bekir'in Neriman isimli kısrağı kazandı.1968 yılında ilk kez  İstanbul Veliefendi Hipodromunda koşulan Burhan Karamehmet adına koşan Asuvan kazandı. 1970 yılından itibaren ise Doç. Dr. S.Çalık tarafından yapılan  hali hazırda kazanan atın sahibine verilen gümüş kupa  koşuyu kazanan Sadettin'in sahibi Sadun Atığ tarafından ilk kez alındı.


1994 yılı 68.Gazi Şampiyonu As Jet ( Arslan - Jeannie Earl )

Gazi Kupası tarihinin en yüksek ganyan ile koşuyu kazanan isim 1994 yılında Tınay Adışen ile Lyra ve ekürisi Dartino'yu  potada ekarte eden Asjet olurken şampiyonun ganyanı 91,80 liraydı. Koşu tarihinin ikinci bombası ise 85,80 ganyan ile 1987 yılında Nedim Kandur ile kazanan Mehter I. oldu. 2 yaşlı ve 3 yaşlı döneminde oldukça vasat yarışlar koşarken ilk uzun mesafe deneyimini Gazi Koşusu ile yaşayan  safkan 14 tayın katıldığı koşu öncesi   Golden Apple, Nıght Fever, Maserati, Chico gibi favorilerin bulunduğu listede 85.80 liralık ganyanı ile 14 atta 14. olarak koşuya iştirak ediyordu.Koşuyu Golden Apple ve Night Fever önünde kazanan  Mehter I.  o1994 yılına dek Gazi Koşusu tarihinin en yüksek ganyanlı şampiyonu oluyordu.

Bu yıl koşulacak Gazi Koşusu için  geçtiğimiz yılların aksine öne çıkan ve ağırlıklı favori gösterilen safkan yok. 2015 Gazi Koşusu  birinciliği için asgari 7-8 safkan'ın aday gösterildiği ve bilinmezi çok fazla olan bir mücadeleye sahne olacak. Benim koşuda ön planda gördüğüm safkanla ise şunlar:


Güngörbaba ( Strike The Gold - Tekyıldız / Mountain Cat ) 

2 yaşlı olarak Bursa Pistinde yarış kariyerine başlayan Güngörbaba  A-2 Mudanya Koşusu birinciliği ve A-2 Kayı Koşusu 3.'lüğü ile dikkat çekti. İstanbul pistinde Gr-3 II. İnönü Koşusunda 3.'lüğü , Gr-2 TYASYD koşusu 1.'liği ve Gr-1 Çaldıran 3.'lüğü ile sınıfını ispatladı. ile  Start aldığı koşularda kendi temposunu rakiplerine kabul ettirebilen ve koşunun asıl sertleştiği düzlük üzerinde de rakiplerinin ataklarına karşılık verebilen mücadeleci koşu stiline sahip olan Güngörbaba, bu sezon İstanbul çim pistinde start aldığı 3 koşuda  Kv-9 Sadık Eliyeşil ve Gr-3 Sait Akson koşularında kazanırken Gr-1 Erkek Tay Deneme koşusunda ise ikinci olarak pistten ayrıldı. Gökhan Kocakaya ile start alacak olan Güngörbab bu sefer koşu temposunu belirleme konusunda tek başın bırakılmayacak olmasına rağmen benim tahminim Güngörbaba son 200 sonrası birincilik mücadelesinin içinde başrol oyuncusu olarak olacak kalite, güç  ve kondisyona sahip .


Renk  ( Divine Light - Busi / Mujtahid )


Yarış kariyerine 2 yaşlı olarak  İzmir pistinde başlayan safkan, kum pist yarışlarıyla dikkat çeken anne kardeşi Işıkhüzmesi'nin aksine kariyerinde ağırlıklı olarak (1 kez kumda koştu) çim pist yarışları ile dikkat çekti. Renk ilk yarışını 6. olarak  tamamlarken daha sonra 7 kez start aldığı İzmir çimi pistinde 7 kez kazanırken bir kez 2.'lik de kaldı. 2014 sezonu sonunda 2 yaşlı İngiliz tayları için en uzun mesafeli koşulan Gr-2 sakarya koşusuna İstanbul pistinde ilk kez start alan safkan, koşudan ikinci olarak ayrıldı. 3 yaşlı dönemine izmir çiminde A-3 koşu galibiyeti ile başlayan Renk, İstanbul çiminde ise A-3 Preveze ve Gr-1 e.T.d koşularında 3.'lük elde ederken son startında Ankara çiminde Gr-2 Mehmet Akif Ersoy Koşusunda  kazanarak gazi Koşusuna geldi. Renk koşan safkanlar içinde çim pistte 9 birincilikle en çok koşu kazanan safkan konumunda. Mesafe konusunda sıkıntısı olmadığını 2 yaşlı döneminde Sakarya Koşusu,3 yaşlı olarak ise M.Akif Ersoy Koşusu ile gösteren Renk aynı zamanda normal, yumuşak ve ağır çim pistte de yarış kazanmış olması ile her türlü pist koşuluna uyumlu olduğunu göstermiş bir safkan olarak jokey Ahmet Çelik idaresinde koşuda favori olmayı hak ediyor.


Royal Punch ( Win River Win - Sentee / Montjeu)


2 yaşlı olarak İstanbul sentetik pistinde kazanarak koşu hayatına başlayan safkan , şartlı ve handikap koşularda tabela içinde yer aldığı vasat yarışlarının ardından son startında Gr-3 Sait Akson Koşusunda düzgün aksiyonlu, sert düzlük sprinti ile koşudan ikincilikle ayrılırken bir anda dikkatli gözlerin odak noktası omayı başardı. Royal Punch Gazi Koşusu kayıtları öncesi 37. sıradan listede yer almasına karşın handikap puanı olarak önünde bulunan 16 safkanın koşuya kayıt yaptırmaması sonrası sürpriz şekilde 22 safkanlık listeye 21. sıradan girmeyi başardı. Gazi Koşusu yolunda en ciddi sınav ve yol gösterici olan Sait Akson Koşusu ikinciliği sonrası tüm yarış severlerin Gazi Koşusun da görmeyi arzuladığı Royal Punch bu koşuda  jokey Sadettin Boyraz idaresinde iddialı safkanlar arasında olacak.


My Başkan ( Luxor - Gloria / Mujtahid)


3 yaşlı olarak İstanbul sentetik pistinde şartlı-1 koşuyla yarış kariyerine başlayan safkan ilk startında çok fazla sıkıştırılmadan kolay bir 3.'lük elde etti.Sentetik pistte ard arda  çok kolay ve sermayeli yarışlarıyla 3 birincilik elde ettikten sonra  Kv-7 Burhan Şenemgen koşusuyla ilk kez çim pistte çıkan My Başkan, uzak ara birincili sonrası A-3 Preveze ve Gr-1 E.T.D birincilikleri ile gündem oldu. Son startında Sait Akson Koşusunda 4.'lükte kaldıktan sonra mesafe ile ilgili sıkıntılı olduğuna dair görüşlerin oluşmasına karşın  ve bu koşuya değişen jokeyi ile girecek olan My Başkan , üstün yarış krakteri ve kalitesiyle  koşuda en iddialı safkanlardan birisidir.


Oğlum Berat ( Victory gallop - Halling Charge / Halling ) 


2 yaşlı olarak Ankara çim pistinde şartlı -1 galibiyeti ile başladığı kariyerinde bugüne dek toplam 17 kez start alan 3 kez kazanan safkan  14 kez grup koşularda start alıp henüz tabela dışına düşmedi.Bu sezon E.T.D koşusunda  koşu içinde trafik problemi yaşarken bir arar devrilme tehlikesi de geçirmesine rağmen tabelaya tutunmayı başaran safkan, Ankara çim pistinde koştuğu son startında ise  arka ayak nalları düşmesine rağmen potaya dek birincilik mücadelesinden kopmayarak dikkat çekmişti. 2 ve 3 yaşlı döneminde şampiyon namzedi bir tayın koşabileceği tüm sınıf koşularda sahne alan  lakin kazanma yüzdesi oldukça düşük kalan Oğlum Berat, geçmiş dönem yarış performansı , mesafeye yatkınlığı ve usta  jokey Halis Karataş ile koşunun iddialı safkanları arasında yer almayı hak ediyor.


Tatvan İncisi ( Scarface - Hanımkız / Always a Classic)


Montjeu gibi önemli bir aygırın ülkemizdeki ilk temsilcisi olarak start alan ve yarış kariyerinde 13 starta 3 grup Koşu galibiyeti ile dikkat çeken  Scarface'nin aygırlığa geçişi sonrası  ikinci kuşak temsilcisi olarak  Ankara çim pistinde 2 yaşlılığında yarış kariyerine başlayan Tatvan İncisi  3. olduğu ilk startının ardından  kolay bir maiden galibiyeti elde ederken üçüncü startında Kv koşu galibiyeti elde etmeyi başardı.2 yaşlı dönemini 8 start ve 3 birincilikle kapatana Tatvan İncisi asıl güç ve kalitesini 3 yaşlı döneminde göstermeye başladı. Adana çiminde 5 aylık aranın ardından bir yarış gören kısrak şartlı koşu ikinciliği sonrası Ankara çimi pistinde Kv-6 Kızılcahamam koşusunda gösterişli kazanan Tatvan İncisi aynı performansını A-2 Avrupa Bakanlığı Koşusu ,il devam ettirirken dikkatli gözlerin radarına girmeyi başardı.   İstanbul çiminde Gr-1 Kısrak Koşusu galibiyeti ile mesafeye dair soru işaretlerini de ortadan kaldıran kısrak, Gazi Koşusu'nun erkek hegemonyasına rağmen jokey Selim kaya ile   favorileri arasında  olmayı hak ediyor.


 Lucky Moment ( Youmzain - Seacleef /A.P. Indy ) 


2 yaşlı olarak Ankara çim pistinde oldukça gösterişli bir şartlı koşu galibiyeti ile yarış kariyerine başlayan Lucky Moment , kariyerinin ikinci startında Gr-1 Karayel Koşusunda start alırken   Sky Hero ve Calypso Sea'ye fedai koşulması sonrası yarıştan 7.'likle ayrıldı.Bir sonraki yarışında kolay bir şartlı galibiyeti daha kazanan safkan  2 yaşlı İngilizlerin en büyük düellosu Gr-1 Çaldıran Koşusunda r Lion Wind ve Calypso Sea ye fedai olarak  için yeniden pistte çıktı.2 yaşlı dönemini  A-3 ve Kv-6 koşu galibiyetleri ile kapatan Lucky Moment,   kendi adına koştuğu zaman kazanması ile dikkati çekti.3 yaşlı dönemine Adana pistinde A-3 tendürek Koşusu zaferi ile  gösterişli bir  giriş yapan safkan ardından İstanbul pistinde Gr-1 DTD 4'lüğü ve Gr-1 Kısrak Koşusu 2.'si apoletleriyle Gazi Koşusuna katılmaya hak kazandı. Koşuda kendi temposunu belirlemesi dışında ön grupta yakın takip ederek de koşabilen Lucky Moment düzlük üzerinde bariyer dibinden atağa kalkıp  rakiplerini ekarte etmesiyle dikkat çekiyor. Lucky Moment jokeyi Antonio Gallardo idaresinde koşunun sürpriz şansı en yüksek safkanları arasında yer alıyor.

Bomba Adayları


Koşuda start alan safkanlar arasında başarılı çim pist performansına sahip olan Houdini, son iki startında kazanırken dikkat çeken Buldumbak, Adana sezonun koştuğu koşuların ardından Ankara pistinde son startında M.Akif Ersoy üçüncülüğünde ışık saçan Arsen Lupen ve ilk kez çim pistte çıkacak olmasına rağmen kazanma alışkanlığı olan yapısı ile Captain Pitt koşunun bombasını yapma potansiyeli olan isimler.

Fernando , Bartrobel Gazi Koşusu Kazanmış safkanlardır. , Wanganuı River ise Gazi Koşusu Kazanana  Pan River'ın annesidir.

Yorumlar