Mario Gomez & Beşiktaş

   

Mario Gomez İspanyol bir babanın oğlu olarak Almanya'da doğdu.Stutgart alt yapısından yetişen Gomez 2005-06 sezonu ile birlikte Stutgart formasıyla boy göstermeye başlarken 2005-06 sezonun kazanılan Bundesliga şampiyonluğu'nun öne çıkan isimi oldu. 2007 yılından itibaren Alman milli takım formasıyla boy göstermeye başladığında o dönem Bundesliga ve milli takımın en büyük yıldızı konumunda olan Kevin Kuranyi ile kıyaslanmaya hatta daha önde görülmeye başlandı. 2007 yılında Bundesliga'da yılın oyuncusu seçilerek milli formayı tam olarak sırtına geçiren oyuncu artık Bundesliga'nın yıldız isimleri arasında yer almaya başlamıştı. Bundesliga'da parlayan her oyuncu gibi Gomez içinde radarını açan Bayern Münih'in 35 milyon euro'luk bonservis bedeli ödemesi ile Stutgart'tan Münih'e geçti.Bayern formasıyla ilk sezon beklentileri tam karşılayamayan oyuncu ikinci yılında 28 gol ile gol kralı oldu. Euro 2012'de milli takımda bileğinden yaşadığı sakatlık sonrası Bayern'in sezon öncesi hazırlık kampına katılamayan Gomez o sezon transfer edilen Mandzukiç'in parlak performansı sonrası ,ikinci plana düştü ve sezon sonu 20 milyon euro bonservis bedeliyle Fiorentina'ya satıldı.İmza törenine 20 bin taraftarın katıldığı oyuncu ilk haftada catania ve Genoa galibiyetlerine 3 gol ile imza koyarken sezonun üçüncü haftasında Cagliari karşılaşmasında sakatlanarak ilk yarıyı kapadı.  İtalya macerasına  22 haftada oynanan İnter karşılaşmasının son 20 dakikasında Artemio Franchi çimlerine ayak baraka dönüş yaptı .İlk yılında 9 Serie A, 6 Uefa Europa League olmak üzere 14 maçta 4 gol ile sezonu kapadı.


 Bayern Münih ile 4 sezonda 174 maç çıkıp 113 gol bulana Gomez 1 kez de Bundesliga Gol kralı, 2 Bundesliga şampiyonluğu , 1 Uefa Champions League Şampiyonluğu yaşadı.60 kez giydiği Alman milli formasıyla 25 golü bulunan Mario Gomez , Euro 2008 ikinciliği ve 2010 Dünya Kupası üçüncülüğü yaşadı. Alman milli takım kadrosuna son olarak 2014 yılında Arjantin ile oynanan özel maçta forma giyerken resmi olarak ise İskoçya ile oynan karşılaşmada davet aldı. Hava toplarında olan etkinliği , her iki ayağını da kullanma becerisi ve doğru zamanda doğru yerde topal buluşma konusundaki sezgileri ile Fiorentina dönemine kadar oynadığı maç , gol sayısı olarak Lionel Messi ve Cristinao Ronaldo ile birlikte en efektif oyuncular arasında yer aldı.Fiorentina'da sakatlık problemi ile geçen ilk sezonun ardından son sezonunda 20 Serie A , 8 Uefa Europa League ve 4 Copa İtalya maçına çıkarak rehabilitasyon dönemini atlatarak Beşiktaş'a gelmesi  iyi bir hazırlık kampı ile birlikte bilinen performansını sergilemesi için umutlu olmamızı sağlıyor. Kariyerinde 2006 Stutgart, 2012 Bayern ve 2013 Fiorentina olmak üzere üç kez sakatlık sorunu yaşarken özellikle Fiorentina sezonu en uzun sahalara ara verdiği dönem oldu. Beşiktaş formasıyla sağlıklı ve ritmini bulmuş bir Gomez izlememiz halinde  Gökhan Töre, Ricardo Quaresma, Jose Sosa gibi assist özelliği yüksek oyuncuların yanında harikalar yaratmaya adaydır.



 Oyuncu için bonservis bedeli ödenmeyecek olması yıllık ücretini oyuncunun alacağı ücrete yansırken Beşiktaş'ın  Gomez için yıllık 3,5 milyon euro ve maç başı 15 bin euro  +1,5 milyon euro imza parası + 20 maç üzeri oynaması halinde 350 bin euro bonus +20 gol üzeri atarsa 250 bin euro bonus +Lig şampiyonluğu için 200 bin euro bonus  olarak anlaşma sağladığı dış basında yazılıyor.Bu bağlamda Mario Gomez'in yıllık maliyeti 5,5 milyon euro civarı olurken 2+1 yıllık sözleşme imzalanan oyuncu için Beşiktaş 16,5 milyon euro ödeyecek. Gomez kariyerinde bir oyuncunun minimum 6-7 milyon euro bonservis + yıllık asgari 3 milyon euro'dan aşağı transfer edilmesinin mümkün olmadığı düşünülürse sözleşme şartları kabarık görülmesine rağmen bonservisin oyuncu ücretine yansıdığı görülmekte. Net rakamları KAP bildiriminde göreceğiz.

Yorumlar