Ricardo Quaresma & Beşiktaş


17 yaşında Sporting Lizbon A takım formasıyla futbol piyasasına çıkan ve 2 sezon içinde klasını ispatlayan  Ricardo Quaresma  henüz 20 yaşını doldurmadan  Barcelona tarafından Nou Camp çimlerinde arz- endam etmek üzere transfer edildi. Nou Camp'da tribünleri dolduran futbol severlerin ruhuna dokunan  bireysel oyun tarzı dönemin teknik adamı Frank Rijkaard'ın futbol düşüncesinde kabul görmekte zorlanır olmuştu.Sezonun ikinci yarısının ortalarında yaşadığı sakatlık sonrası formadan uzak kaldı. Aynı sezonun sonunda  Porto'yaa o dönemin gözde oyuncusu Deco + 15 milyon euro  karşılığında satıldı. Nam-ı diğer Q7, Porto formasıyla tekrardan Avrupa futbol piyasasının mercek altındaki isimlerinden biri olmayı başarmış ve futbol piyasasının tanınan isimi olmuştu. 


Beşiktaş taraftarı için Q7 ile ilk resmi tanışma 2007 yılı Ekim ayında bir  Şampiyon Ligi gecesinde gerçekleşti. Beşiktaş rakibi Porto karşısında oldukça etkili oynadığı bir karşılaşmada  90 dakika boyunca yaşadığı tüm zorlukların ardında yatan isim her pozisyonda Ricardo Quaresma olurken Q7'nin sergilediği oyun tribünler tarafından takdir edilip alkışlanıyordu.  Gecenin alkışlanan ismi Q7, 90+2'de filelerimize bıraktığı top ile Beşiktaş'ın mağlubiyetine vesile olurken,  İnönü tribünlerinde Ricardo Quaresma aşkı başlıyordu. O  Beşiktaş taraftarlarının ulaşılması güç ama arzulanan ütopik aşkıydı.2010 yazında Serdal Adalı öncülüğünde Beşiktaş tarihinin en dikkat çekici değişimi yaşanmaya başlamış genelde takım oyuncusu kimlikli oyuncularla anılan Beşiktaş yıldız isim transferlerine imza atmaya başlamıştı. İşte o sezon taraftarın ütopik aşkı artık kavuşulan sevgili olmuş Ricardo, imza töreni için İnönü tribünlerine akın eden 20 bin kişilik taraftar topluluğu önünde siyah - beyaz formayla tribünleri selamlıyordu.2 sezon Beşiktaş forması giyen Quaresma 73 karşılaşmada 18 gol 27 asistlik performans sergilemişti. 2012 yılında yaşanan ekonomik darboğaz sonrası Fikret Orman yönetimi tarafından başlatılan Feda Sezonu söylemine uymayan oyuncu 2012 yılı Aralık ayında sözleşmesi fesih edilip takımdan gönderilmişti. 

Quaresma'nın futbolculuk özelliklerini uzun uzun anlatmaya gerek yok. Top ayağındayken sihirbaz ve bu sezon Porto formasıyla iyi maçlar çıkardı: Al- Ahli'den Porto'ya dönüşü sonrası tekrar Şampiyonlar Ligi seviyesinde yer alan Porto formasıyla sergilediği performans oldukça etkileyici. Kimsenin beklemediği bir dönemde adeta patlama yapan ve sezonda iz bırakan performanslar sergileyen oyuncu, bilinen kalitesi ve yetenekleriyle kendisine güvenip inanan taraftarlarının önünde çok daha ses getiren bir performans sergileyebilir.


 Beşiktaş tribünlerinin doyulamayan aşkı Quaresma ile yollar tekrar birleşmek üzere .aradan geçen sürede iki tarafın da şartları bu birlikteliğe uygun keza Beşiktaş, Uefa'nın teknik takibinde ve gözetiminde transfer yasaklı bir yapıda üstelik bitirilmek istenen bir Vodafone Arena inşaatı için kaynaklarını kullanma zorunlulu içinde yer alıyor ve bu şartlar altında Demba Ba , Atınç Nukan ikilisinden gelen 19 milyon euro canlı paraya rağmen transfer yapmakta sıkıntılı . Bu şartlar altında Quaresma  kalitesinde ve  klüp dinamikleri içinde makul  maliyetli , taraftarın gönlünde yeri olan bir isimle transfer gerçekleştirmek  makul bir bir tercih. Transferin oyuncu ayağına baktığımızda ise 31 yaşına gelen, son dönüşünü Porto'ya yaptıktan sonra başarılı bir oyun sergileyen lakin teknik adam tarafından yeni sezonda düşünülmeyen  La Liga, Serie A yada Ligue 1 gibi arenalarda maksimum 500 bin euro  kazanacak olan Quaresma için ekonomi ve göz önünde olma anlamında daha ideal olan Rusya ve Türkiye seçenekleri arasında Beşiktaş en ideal tercih. Kısaca Beşiktaş - Quaresma transferi, iki taraf içinde  mevcut koşullarda  büyük fırsat  transferidir. 

Yorumlar