2015 Gr-1 Fatih Sultan Mehmet Kupası Koşusu

 16 Ağustos Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromunda Gr-1 Fatih Sultan Mehmet Kupası koşulacak.3 ve Yukarı Yaşlı İngiliz safkanlarına mahsus 1600 metre mesafede çim pist'te düzenlenen koşuya 9 safkan katılacak. İlk kez 1994 yılında  koşulmaya başlanan Progay'ın jokey Halis Karataş idaresinde kazandığı  Fatih Sultan Mehmet Kupasını en çok kazanan safkan  2004-2006 ve 2009 yıllarında kazanan unutulmaz Şampiyon Sabırlı oldu. Johny Guitar(1995-96) ve Altın Bike (2000-201) ise art arda iki kez kupayı kazanan safkanalar oldu. 2014 yılı Galibi Yıldrımbey kazanması halinde koşuda duble yapan üçüncü safkan olacak. Halis Karataş 8 birincilikle koşuda en başarılı jokey konumunda.

Yıldrımbey 
  Son iki sezondur pistlerimize damga vuran Yıldırımbey özellikle 1600 metre koşularda ki başarısıyla tüm rakiplerine hakimiyetini hissettirmiş bir şampiyon. Yıldırmbey son startında 2000 metre mesafede koşulan Gr-1 Başbakalık Kupası Koşusunda etkisiz bir yarış sergilemesine rağmen daha önce 6 kez start alıp 4 Birincilik , 2 İkincilik elde ettiği ideal mesafesinde jokeyi Halis Karataş ile tüm rakiplerinin birkaç adım önünde ve   koşunun en iddialı safkanı olmaya aday

Perfect Warrior dışından gelen  Blaze To Win'e rağmen Gr-1 Başbakanlık Kupasını Kazanıyor.
 2 yaşlı döneminde gösterişli Çaldıran koşusu sonrası yüksek beklentilere vesile olan Perfect Warrior , vasat koşuları sonrası özellikle 2014 sonbahar sezonu ile birlikte yükselen bir performans sergileyerek Kısa vade galibiyetleri sonrası Grup koşularda da iddialı ve başarılı yarışlar sergileyerek  2 yaşlı döneminde ki beklentileri karşılama yoluna girmişti. ideal mesafesi  2000 olarak görünen Perfect Warrior son startında  o günde beklediğimiz güzel ve gösterişli bir yarış yaparak kariyerinin en büyük başarısını kanamıştı. Perfect Warrior jokey Uğur Polat idaresinde bu sezon Haliç ve Adnan Menderes koşularında zorladığı Yıldrımbey'e ilk rakip olacaktır.Benim kanaatim Yıldrımbey'in kazanacağı yönünde lakin Perfect Warrior ve Chackova koşuda sürprize imza atma potansiyeli ve formu olan safkanlar. Hard Baby ise büyük bomba olarak Yıldrımbey'in yanında değerlendirilebilecek cazip safkanlar.

Chachkova
 Yarış kariyerini birçok yönden Perfect Warriora benzettiğim Chackova'da koşuda iddialı olacaktır. Chackova 'da Kurt ekürisi'nin Kurtiniadis sonrası baş tay olarak gördükleri bir safkan olarak pistlere çıkmış lakin 2 yaşlı döneminde beklenen seviyede yarışlar sergileyememişti. 3 yaşlı döneminde ise handikap yarışlarında birincilikler elde ederken, . 2014 İlkbahar - yaz sezonu ile birlikte  adt arda Gr-1, Gr-2 koşularda parlak performanslar sergileyen ve akabinde sezonun devamında Gr-1 Marmara ve A-2 Atıf Esenbel koşularını kazanma başarısı gösterdi. Chackova, 8 aylık aranın ardından 2015 sezonunda Gr-2 Zübeyde hanım koşusuyla yarış gördükten sonra son startında ise  Gr-1 Karadeniz koşusunda düzlük üzerinde trafik sorunu yaşamasına karşın  sahadan beşincilikle ayrılmıştı. Chackova, koşuda  geçen sezon potada kaybettiği Yıldırımbey ve Gr-1 Başbakanlık Koşusu Galibi  Perfect Warrior ikilisi ile birlikte iddialı bir diğer safkandır. 

 Koşuda dikkati çeken diğer isim ise son startında Gr-1 karadeniz Koşusunda ikincilikte kalmasına rağmen parlak ve etikli bir yarış sergileyen kaliteli kısrak Hard Baby. Start alacak 9 safkanda potansiyeli olana , gücünü ve klasını ispatlamış isimler olması hasebiyle seyir zevki yüksek bir mücadele olacak.


9 aylık aranın ardından A-3 K.K.T.C koşusuyla pistlere dönen ve  dördüncülük elde eden Astorya, 2 yaşlılığından beri Grup koşularda mücadele eden  istikrarlı safkan Golden Tower bu yarışla birlikte takip edilmeye devam edilmesi gereken bir isimler. ;İstikrarsız yarışlarına rağmen Kuloğlu ve Sait Akson ile birlikte formunda gerileme gösteren My Başkan ve potansiyeli kadar koşamayan genelde Kısa Vade seviyelerinde kazanıp Grup koşularda tabela kovalayan Marveleus Iron  ise ne koşacaklarını merak ettiğim isimler olacak. 

Yorumlar