2015 Gr-1 Yıldırım Beyazıd Koşusu & Hot Chocolate



15 Ağustos Cumartesi günü Ankara 75. yıl Hipodromunda 3 ve yukarı yaşlı safkan İngiliz atlarına mahsus Gr-1 Yıldırım Beyazıd Kupası Koşusu 2200 metre kum pistte 12 safkanın katılımı ile koşulacak.1996 yılında  Adana Yeşiloba Hipodromunda  A Grubu safkan Arap atlarına mahsus 1900 metre kum pistte Gr-2 statüsünde koşulmaya başlanırken kazanan jokey Akın Özdeniz ile start alan Hastay oldu. 1997 - Kartalbey, 1998- Mirhat koşuda kazanan safkanlar oldu. 1999 yılından itibaren Ankara 75. yıl Hipodromunda 2200 metre kum pistte koşulmaya başlanan koşuda Mağrip, 1999'da jokey Engin Yalçın ve 2000 yılında jokey Süleyman Akdı ile kazandı.2001- Ağakılıç, 2002-Ağaoğlu, 2003- Sezginbey koşuyu kazanan Arap safkanları oldular. 2004 yılında Gr-3 statüde 3 ve yukarı yaşlı İngilizler için koşulmaya başlanan koşuda jokey Halis Karataş ile start alan Wolf Son kazandı. Bu koşuyu .Halis Karataş 2005 ve 2006 yıllarında Win River Win ile kazanırken art arda 3 sezon bu koşuyu kazanan ilk ve tek jokey olurken Win River Win ise art arda 2 sezon bu koşuyu kazanana ilk ve tek İngiliz safkanı oldu.Koşuyu geçen sezon kazanan Cash Akçe bu yıl da kazanması halinde duble yapan ikinci İngiliz safkanı olacak. 

 Bu yıl Yıldırım Beyazıd  Kupası Koşusunda 3 yaşlılığının sonlarında yarış kariyerine başlayıp Adana sezonunda start aldığı açık koşularda etkili yarışlar sergilerken tabela içinde yer alan Hot Chocolate   etkili olduğu pist ve lehine mesafede uyumlu jokeyi Uğur Polat idaresinde sert ve etkili düzlük sprintiyle  kazanmaya en yakın safkandır. Kalitesine ve gücüne inandığım Hot Chocolate, son startında Gr-1 Ankara kalesi koşusunda kendisi için kısa olana mesafe düzlüğü 9. sırada dönüp en dış kulvaradn etkili bir sprint yapmasına karşın pota önünde yakaladığı Amerikalı ve Galactica'nın burun- baş gerisinde üçüncü kaldı. Bu sefer şartlar lehine ve kazanması normal sonuç olur. 

 Adana ve Ankara  hipodromlarında start aldığı kum pist yarışlarında elde ettiği gösterişli birinciliklerin ardından gazi Koşusu öncesi öne çıkan isimler arasında yer alana Şahinoğlu  etkisiz kaldığı çim pist ve sentetik pist yarışlarının ardından kum pistte A-3 İçişleri Bakanlığı Koşusunda kum pistteki gösterişli birincilikler serisine devam etmişti. Şahinoğlu jokey Ahmet Çelik idaresinde koşuda Hot Chocolate için en ciddi rakip konumunda . 7 yaşlı tek safkan olarak koşuda mücadele edecek olan  Amerikalı son startında Gr-1 Ankara Kalesi koşusunda kazanırken kalitesini tekrar sergiledi.Yarış kariyerinde Azaraks , Aydemirhan, Belmont, Dervişağa gibi efsane isimlerle  birçok kez mücadele eden  kariyerinde Gr-1 ,Gr-3, A-2 ve A-3 birincilikleri olan  grubun en kariyerli ismi Amerikalı, jokey Selim Kaya tercihi ile koşunun üçüncü şanslı ismidir.Adana  son bahara sezonunda sezonunda 5'i üst üste olmak üzere  7 startında 6 kez kazanma başarısı gösterirken burada start alacağı bir çok rakibini geçme başarısı gösteren Empire Ctiy,bu mesafede etkili yarışlarını izlediğimiz kalite safkan Cem Cem, etkili kum performansı ve kalitesiyle King Drok ,  koşuda sürpriz şansı olan safkanlar


Yorumlar