Tolga Zengin & Uefa Europa League Hüsranı & Strateji Hatası

 

Uefa Avrupa Liginde son maçlar oynandı ve Beşiktaş son haftaya lider girdiği grupta 9 puan ile üçüncü olarak elendi. Beşiktaş'ın Sporting Lizbon karşısında kaybetmesi maç öncesi beklenilmeyen bir durum değildi..Grup maçlarına kısaca  baktığımızda Beşiktaş için İstanbul^da beraberliğe razı olunan Lokomotif Moskova karşılaşması gruptan kalifiye olamama adına atılan en etkili ve bitirici adım oldu. Beşiktaş , grup'ta direk rakibi konumundaki Lizbon ve Moskova karşısında iç saha maçlarını kazanamayarak turu  4. haftada kaybetmek üzereydi lakin grubun etkisiz elemanı görülen Skenderbeu'nun  tarihi Lizbon galibiyeti Beşiktaş'ı yarışta üstelik oldukça iyi bir avantajla geri getirdi.5. hafta müsabakaları öncesi  Beşiktaş grup'ta yaptıklarından ziyade rakiplerinin yapamadıkları  ile tutunduğu mücadelede tüm planlarını Lokomotif'in kaybetmemesi üzerine kurdu. Beşiktaş teknik heyeti ve spor kamuoyu Lizbon'un Moskova'dan galip çıkamayacağına hem fikirdi. 


 Lokomotif karşısında kazanma mecburiyeti ile giden Lizbon üstelik skor dezavantajına düşmesine karşın  60. dakikada  skoru 4-1 lehine getirmeyi ve  Moskova soğuğundan 4-2'lik galibiyeti çıkarmayı bildi. Bu sezon Jorge Jesus liderliğinde  Portekiz Liginde etkili performans sergileyen ve kura öncesi grubun en dişli takımı görünen Lizbon ilk maçında kendi evinde aldığı şok Lokomotif mağlubiyeti ve Skenderbeu deplasmanında yaşadığı beklenmedik hezimeti ile grubun balansını bozan takım oldu. Lizbon son maç öncesi evinde hezimet yaşadığı Lokomotif'i soğuk Moskova gecesinde dağıtarak Gruptan çıkmayı başarmıştı. Son maç  öncesi  puan tablosunun ilk basamağında 3 skorun 2'si ile kalifiye olacak takım konumunda Beşiktaş bulunmasına karşın  futbolun gerçekleri Beşiktaş adına sonucun hüsran olacağını gösteriyordu. 



 Beşiktaş ilk devre kontrollü ve Sportin'den çok daha etkili oynadı. Jose Sosa liderliğinde hücum organizasyonu oluşturan Beşiktaş Quresma'nın kişisel becerisiyle 3 pozisyon bulmasına karşın Gomez ve Olcay bu pozisyonları değerlendiremediler. Beşiktaş son haftalarda pozisyon bulan lakin sonuç alamayana verimsiz bir takıma dönüştü.İkinci yarı başladığında maçı izleyenlerin ortak kanısı Beşiktaş naç öncesi olan bekletileirn düşük olduğu geceden araya bir gol sıkıştırıp istediğini alacak yönündeydi ve İsmail'in kaptığı topla Ricardo Quaresma'nın servisi Mario Gomez 'in bitiriciliği ile skor avantajını da yakaladı.Gol sonrası durağanlaşan ve oyunun kontrolünü rakibine kaptıran Beşiktaş, üç sezondur sergilediği  kronik yetersiz kaleci performansı ile 10 dakika içinde kalesinde 3 gol görerek dağılmaktan kurtulamadı. Tolga Zengin saha dışı övgüyle anlatılan insani yapısına ile saygı ve sevgi uyandırmasına karşın Beşiktaş forması giydiğinde bu yana sergilediği futbolculuk performansıyla tepkilerin odağında yer almaktan kurtulamadı. Bu sezon biraz daha toparlanmış ve dengeli bir görüntüyle lige giriş yapmasına karşın  yaptığı beklenmedik hatalarla daha kötü görüntü çizmeye başladı. Lokomotif maçında yediği gol sonun başlangıcı olurken dün gece  artık Beşiktaş kalesiyle komple vedalaşması gerektiğini tüm resmi makamlarca onaylı belgeli olarak sundu.Bana göre Tolga'nın Beşiktaş günlerinde  yaşadığı ,iki büyük dezavantaj var. İlki Galatasaray kalecisi Fernando Muslera'nın zirve yapan Süper Lig performansı ile Beşiktaş kaleci  performansı olarak yükselen taraftar beklentisi ve maç içinde çok sık sakatlık pozisyonu yaşayarak yarattığı güçsüzlük algısını yediği bomba gollerle cilalaması.Kısaca Beşiktaş'a çok iyi bir kaleci lazım. Geçmiş yıllarda Matias Asper,Marijan  Mrmiç, Oscar Cordoba performansları izleyen taraftarın beklentilerini karşılayacak adam  Tolga değil, Beşiktaş dün gece  Tolga'nın yetersiz performansı ile 3 gol yedi ama gruplardan çıkamaması dün geceyle alakalı bir durum değil. Gelinen noktada sezon başı kaleye transfer yapılmamasından başlayan ve Şenol Güneş'in strateji hatasına uzanan bir çok gerekçenin oluşturduğu olumsuz bir son var. 


  Elenmek Beşiktaş için facia değil lakin Avrupa arenasında var olmak için her sezon belli bir seviyede yer alması gereken Beşiktaş için elenmek başarısızlıktır.Bu sezon çok daha sert takımların Top 32 turunda  yer alacağı Uefa Europa League'de takımlarımız adına daha denk rakiplerin bulunduğu grup merhalesinde elenmek kolay  kabul edilecek bir sonuç değil.Türkiye Ligi takımlarından bu organizasyona katılan her takımın asgari Grup aşamasını geçmesi standart görevidir.Uefa Liginde yapılan hesap hatası umarım lig yarışında yapılmaz ve doğru strateji ile özlenen beklenen Şampiyonluk kazanılır.

Yorumlar