2018 Tay Deneme Şampiyonları Hep Beraber & Valencia




İstanbul Veliefendi Hipodromunda  1600 metre çim pistte Gr-1  Erkek ve Dişi Tay Deneme Koşuları koşuldu. Türk yarışçılığının en önemli klasikleri arasında yer alan Tay Denemelede bu yıl rekor dereceler gerçekleşti. 

 Dişi Tay denemede jokey Ahmet Çelik ile start alan  Valencia  ( Mendip - Lunarat/ Royal Abjar ) 1.34.03 derece ile koşu tarihinin en iyi derecesine imza ataraka kazanmayı başardı. Koşuda  Peri Lina kinci, Grayamozon üçüncü , Şeker hanım ise dçrdüncü olurken geçen yılın flaş ismi Miss Planet son 300 sonrası yerine basmaya başlaması ile hayal kırıklığı yaratak koşudan 11.'lik ile ayrıldı. Yüksek tempoda başlayan ve devam eden klasik koşuda  düzlüğü gerilerde dönen Valencia son 300 ile birlikte jokey Ahmet Çelik'in teşviki ile yüjkesel n temposuyla potayı önde geçti. fdaha önce 1 kez Gr-2 ve 2 kez Kv-8 ve 1 kez Kv-9  kazanan kısrak ilk Gr-1 zaferine ulaşırken son dört koşusunda geçilmedi. ilk 3 yaşlı  jenerasyon tayları ile  aygırlık yaşamına devam eden  Medip ( Harlans Holiday -Wells Spring/ Coronado's Quest ) ilk Gr-1 Galibi temsilcisi oldu. 

Gr-1 Erkek Tay Deneme koşusunda ise son yılların en gösterişli zaferlerinden birine tanıklık ettik.jokey Ayhan Kurşun  idaresinde start alan Cihamgir koşusu galibi   Hep Beraber ( Scream to Scream - Venezuella - Sports Hero ) koşuyu kazanırken kariyerinin 7. startında 4. birinciliğine Gr-1 zaferi ile imza koydu.Startla
birlikte numara alarak koşuda temposunu  kabullendiren Hep Beraber  sonlarda kubbetle gelen Bodyguard Hero, Rhytm of Divine ve Sharpa'nın ataklarına daha güçlenen bir tempoylşa karşılık vererek farkı3,5 boya çıkartarak kazandı. Hep Beraber'in yüksek tempolu yarış gidişatına karşın sonlarda  dağılmadan hatat yükselen temposuyla potalaması koşuya safkanın gücü ve perfrmansı açısından çok daha fzla anlam yükledi. Koşuyu kazanan Hep Beraber'in ardından çaldıran Galibi Rhytm of Divine ikinci , Sharpa üçüncü , bodyguard Hero ise dördüncü oldu. Hep Beraber  Baba hattı  Byerley Turk hattına uzanması ise diğer dikkat çeken unsur oldu. Soy Kurucu 3 aygırdan biri olan Byerley Turk'un en önemli devam kolu olana  Ahonoora hattından  İndian Rigde ve Dr. Devios üzerinden  canlanan iki kolu mevcut. Hep Beraber , Dr. Devious kolundan  gelirken şuan Byerley Turk hattını ayakta tutan en iyi soy İndian Ridge hattı görünüyor.İndian Ridge'nin ise en aktif aygır oğlu ülkemizde 2008 yılında Topkapı koşusu ikinciliği kazanan oğlu  Linngari  görünüyor.


Gr-1 Dişi Tay Deneme Koşu izlemek için tıklayınız.
Gr-1 Erkek Tay Deneme Koşu izlemek için tıklayınız 




Yorumlar