Luis Figo & Unutulmaz İhanet

  

  Luis Figo'nun Barcelona'dan Real Madrid'e transferi  2000 yılında futbol piyasasını hayrete düşüren ve şüphesiz ezeli rakibe karşı saha dışında yapılan en büyük gövde gösterisiydi. Figo transferi aradan geçen 20 yıla rağmen futbolun  en fantastik transferi olmaya devam ediyor. Barcelona tarafında  takımın kaptanı olarak yer aldığı dönemde ezeli rakibe geçen Figo'nun  yarattığı öfke ve acı asla kaybolmadı. Figo'nun  2015 yılında efsaneler maçı olarak Juventus ile oynanan gösteri karşılaşmasında dahi kulübü temsil etmemesini talep edecek kadar tazeydi acı. 


 2000 yılında Real Madrid  başkanlığı için Lorenzo Sanz'ın karşısına rakip olarak çıkan Florentino Perez  için 3 şampiyonlar Ligi kupalı başkan Sanz karşısında fazlaca şans verilemeyen bir aday konumundaydı. 53 yaşındaki Florentino Perez, parlak bir dönem geçiren emlak sektörü ile büyük serveti yöneten , Madrid meclis üyesi ile politik kariyere sahip İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ile de sıcak ilişkilere sahip bir iş adamıydı. Tüm bu kartvizite rağmen rakibi karşısında şapkadan tavşan çıkartacak bir hamle yapmalıydı. O dönem taraftar anketlerinde takımda görmekten en çok keyif alacağını oyuncu kim olur ? sorulu ankette ilk sıradaki isim Barcelona kaptanı Luis Figo çıkıyordu. İlerleyen yıllarda kulübün efsane başkanları arasına girecek olana Perez, ani bir  çıkışla başkanlık seçimini kazanması halinde Barcelona kaptanı Figo'yu transfer edeceğini vaat ederek seçime ilginç bir atmosfer kattı. Luis Figo ile Barcelona arasındaki sözleşmede 37 milyar peseta ( 38 milyon Euro ) serbest kalma maddesi  vardı. Bu rakam o dönem için oldukça yüksek bir meblağ olmasına karşın Real Madrid için ödenemeyecek kadar da yüksek bir rakam değildi. Tarihi transfer gerçekleşirse transfer rekoru kırılacaktı.  Perez için Figo kulüp başkanlığına uzanan yolda kıymetli bir biletti ve bu bilet için sadece Portekizli kanat oyuncusunu ikna etmesi gerekiyordu. Müstakbel başkan adayı Florentino Perez , oyuncunun temsil yetkisini elinde bulunduran Johan Veiga'ya Figo için yıllık 1,6 milyon euro teklif etti ve anlaşma sağladı. Perez seçimi kazanırsa Figo, Real Madrid'e transfer olacak; eğer kararını değiştirse Real Madride 35 milyon euro ceza ödeyecekti. Bu ikili anlaşma seçim süresince medyada kah doğrulandı kah ret edildi. Bizzat Luis Figo , Perez başkan seçilse de seçilmese de Barcelona da kalacağını ve Barcelona formasından farklı bir forma giymeyeceğini açıkladı.  Tüm bu gelişmelerin ışığında Perez 16.469 oy toplayarak mevcut başkan Lorenzo Sanz'ı  yaklaşık 2500 oy farkla geçerek Real Madrid başkanı oldu. Başkan olarak ilk beyanatında  isimler hakkında konuşmak istemediğini belirtirken Perez , Veiga ve Figo arasında arabuluculuk yapan Atletico Madrid'in eski oyuncusu Portekizli Paulo Futre , ilerleyen yıllarda Perez'in başkan seçildiği haberini alana Figo'nun  ağladığını açıklamıştı. Figo seçimden üç gönce Real Madrid'e gitmek istemediğini Johan Veiga'ya açıklamış ve ailesi ile sardunya adasında tatile çıkmıştı. Arada yapılan ikili müzakerelerde Perez'in 35 milyon euro tazminat talebi ile hareket alanı kısıtlanan Veiga'nın da etkisi ile Figo Madrid'te imza törenine çıktığında Barcelona tarafında yıkım ve kargaşa hakimdi. 



  Luis Figo ilk sezonunda çıktığı Nou Camp  tribünlerinde hain damgalı pankartlar ve üzerine resminin basılı olduğu sahte paralar ve yüksek desibelli ıslıklardan oluşan tepkilere maruz kalmıştı Bu  normal  ve beklenilen  bir protesto şekliydi .Real Madrid forması ile ikinci sezon Nou Camp zamanı geldiğinde sakat olduğu için çimlere çıkmayan Figo üçüncü sezonda Barcelona deplasmanına giderken  aradan geçen zamanın tepkileri soğutmak için yeterli olduğu düşüncesi ile sakin ve rahattı.  Luis Figo sahaya çıktığında yanıldığını anlarken ,futbol tarihine geçen en ilginç protesto ile yüzleşiyordu. karşılaşma içinde kazanılan kornere kullanmak üzere köşeye giden Figo, su ve kola kutularına maruz kalmış ve alaycı tavırlarla işini yapmak üzere hazırlanırken  tribünlerden domuz kafası indi. Tepkiler iyice yükselirken hakem  tarafından karşılaşma yaklaşık 15 dakika kadar durduruldu . Barcelona forması giydiği dönemde Rivaldo ile Ballaon D'or yarışında mücadele eden Figo , Real forması ile ilk üç yılında 2 La Liga ve 1 Şampiyonlar Ligi kupası kazanırken Florentino Perez'in Los Galacticos  halkasının ilk adımı olarak tarihe geçiyordu. Zidane, Ronaldo, Beckham , Raul ve Roberto Carlos ile Los Galacticos'un parçası olan Figo için 33 yaşına yol aldığı  2005 yılında La Liga ve Los Galacticos'a veda zamanı gelmişti. Serie A temsilcisi İnter'e transfer olan ve burada da  4 Lig şampiyonluğu kazanan kadroda yer aldı. 2009 yılında İnter forması ile aktif futbola son noktayı koydu. 

Yorumlar