Mexico 1970 50 Yaşında




 Hayatta durdurulamayan ve içerisinde kaybolunan tek olgu şüphesiz zaman . Onluk duraklar halinde genelde hatırlanan ve hadi, ya şeklinde şaşkınlıkla hatırlanan anlar şüphesiz hayatımızda bir çok kez gerçekleşmiştir. Futbol otoriteleri ve tarihçileri tarafından tüm zamanların en iyi Dünya Kupası olarak gösterilen  efsane Brezilya - İtalya finali yüksek açılı kamera çekimleri ve coşkulu atmosferi ile  izleyenleri farklı duygulara sürükleyen Meksika 1970  Dünya Kupası tam 50. yılını geride bıraktı. Brezilya efsanesinin taç giyme töreni , Pele'nin vedası gibi iki büyük anlamın yanında Jules Rimet adı ile düzenlenen kupanın ebedi sahibini bulduğu turnuva olarak da Meksika 1970 tarihi bir öneme sahip. Finalde 2 şer kez Şampiyon olma apoletiyle karşılaşan İtalya ve Brezilya'nın kazanın kupayı ebediyen kucaklayacağı tarihi bir finaldi. Dünya Kupaları tarihinin efsane teknik adamları arasında yer alan Mario Zagallo ,milli takım teknik adamlığını ülkenin sahip olduğu eniyi futbolcuları bir araya toplayıp onları bir arada en ideal şekilde oynatabilmek  açıkladığı felsefesinin ürünü Tostao, Rivellino, Jairzinho, Gerson ,Carlos Alberto , Pele gibi  virtüözleri ile kazanan Brezilya oldu. 


 Meksika 1970 içerisinde bir çok tarihi hikayeleri de barındırmakta. Peru gibi mütevazi bir futbol ülkesini yukarılara taşıyan Teofilo Cubillas , 1966 finalinin rövanşı için  çeyrek finalde karşılaşan İngiltere ile Almanya  arasındaki efsane maç. Almanya  ve 2-0 geriden gelerek 3-2 kaznaarak İngilizleri  eve gönderirken yarı finalde   4-3'lük efsane İtalya , Almanya yarı finalinde bu sefer kaybeden taraf oluyordu. Kuapada Gordon bank ve Sepp Meier gibi iki efsane kalecide unutulmaz enstantane yaşattılar. 


1970 Meksika günümüz kısır çekişmeleri ile geçen maçlarına inat en vasat takımların bile gol için adeta cennete açılan kapıyı aralamak istercesine mücadele etmeleri ile Dünya Kupaları tarihinin maç başına 2,97 ortalaması ile ( 32 maç / 95 gol ) en gollü turnuvası oldu. İlk televizyon ile 1954 İsveç Dünya Kupası ile tanışan organizasyon tüm dünya üzerine renkli olarak yayınlanan ilk kupa unvanını aldı. Dünya Kupası tarihinde ilk kez ve şimdilik bir kez yarı finalde 4 şampiyon takım ( Brezilya , İtalya , Uruguay , Almanya ) mücadele etti .

Yorumlar