Nika Ninua & Beşiktaş



   Nika Ninua , Dinamo Tiflis'in 21 yaşındaki  merkez orta saha oyuncusu Beşiktaş'ın yeni sezon için kadrosunda yer alacağı konuşulan oyuncu ile ilgili bilgilendirme, stats sayfalarında transfer bitirilmiş, Beşiktaş kadrosuna adı geçmiş bile. 5 yıllık sözleşme karşılığı Ninua için yıllık 350 bin euro , Dinamo Tiflis'e  800 bin euro sözleşme fesih bedeli ödenerek transferin bittiği yazılmakta. 

   Nika Nunua  henüz Gürcistan A milli takım kadrosunda forma giymemiş olmasına rağmen U21 kadrosunda yer alıyor. Geçen yıl ligin eniyi orta saha oyuncusu seçildi. Hali hazırda takım kaptanı ve Gürcistan liginin en iyi oyuncusu olarak nitelendirilmekte.  2017-18 sezonundan başlayarak Dinamo Tiflis kadrosunda düzenli forma giyen Ninua , top saklama, baskı altında top kullanma becerisi , ara pasları ve duran top becerisi ile dikkat çeken bir oyuncu. Oyunun savunma kısımında gölge savunmadan fazlasını yapmayan , adam kovalamayan ve takım içi rolünde de bu tarz beklentilerden ziyade hücum bölgesinde iş bitiren adam olan misyonu verilen bir oyuncu. Nika Ninua için  oyun temposunun düşük olduğunu söyleyebiliriz. Maç genelinde  ikinci bölge ve üçüncü bölge arasında toplu oyunda takımı yöneten , topsuz oyuna fazlaca müdahil olmayıp aralarda saklanan bir isim.


   Gürcistan Ligi standartlarında etkili bir hücum silahı olan oyuncuya ara pasları , bitirici noktalara attığı kilit paslarla takım içinde enerjisini kontrollü kullanması adına özgürlük verilmiş durumda. Özellikle 30- 40 metrelik ters kanat pasları ile kanat forvetleri pozisyona soktuğu , geriden sürpriz koşu yapabilen isimleri birebir bıraktığı çokça pozisyona tanıklık edebiliriz. Savunma eksiklerini saha içi alan parselasyonu  ve pozisyon bilgisi ile bir nebze olsun gideriyor. Nika Ninua , kapanan rakiplere karşı oldukça etkin rol üstlenebilen , takım içi pas trafiğini yönlendiren , hücumda kapalı yada açık alan  fark etmeksizin arkadaşlarını pozisyona sokacak kalibrede bir oyuncu. Korner ve serbest vuruşları ile çözdüğü , rakip savunmasını zorladığı maçlar oldukça fazla.


  Nika Ninua'nın futbolculuk  becerileri ve teknik kapasitesi  iyi . Gürcistan liginde oldukça sivrilen bir oyuncu. Ninua'nın teknik kalitesi ile  ligimiz standartlarında sıkıntı yaşamayacak çapta önemli meziyetleri var. Fizik kalite olarak ligimiz standartlarında aşağıda olduğunu düşünüyorum. Dinamo Tiflis forması ile yaptıklarını Türkiye ligi standartlarında yapabilmesi için Gürcistan ligine oranla fizik gücü ve  temaslı oyunun çok daha ön plana çıktığı ligimizde fizik kalitesini yükseltmesi şart. Bu defosu giderilmesi halinde Dorukhan , Atiba gibi iyi kesici ve  tamamlayıcı oyuncunun varlığında Beşiktaş formasıyla başarılı olma potansiyeli yüksek bir isim.

Yorumlar