Sandor Kocsic & Altın Kafa

 1950'lerin Macaristan takımı, Puskas, Kocsic, Hidekuti, Czibor ve Bozsik'li kadrosuyla tüm zamanların unutulmaz takımıdır. Macaristan , bizim futbol tarihimiz için 90’lı yılların ortalarına kadar efsane Macaristan zaferi olarak tarihe geçmiş bir takımdır. Macaristan, muhtemelen Dünya Kupası kazanamayan en iyi kadrolardan biridir. Macaristan Futbol taktiklerinde devrim yapan, her futbolcunun gerektiğinde herhangi bir pozisyonda oynayabileceği ortaya koyan futbol taktiğini de değiştiren bir takım. İngiltere milli takımını Wembley’de  6-3 yenerken ve İngiliz futbolunu sonsuza dek değiştirdiler. 1950 yılında Avusturya karşısında alınan 5-3'lük yenilgi sonrası 1954 Dünya Kupası finalindeki Almanya  mağlubiyetine kadar 32 maçta 28 galibiyet aldılar.
   Milli forma ile 85 karşılaşmada 84 gol atan  Ferenc Puskas ile birlikte bu efsane takımın dinamosu olan  ‘ Altın Kafa ‘ lakaplı bir isim var.   Sandor  Kocsis.
 Kocsis,  1954 Dünya Kupasında, İsveç'e karşı açılış maçında attığı üç gol ve   Almanya'ya karşı 8-3 kazandıkları maçta attığı dört gol ile  bir Dünya Kupasında iki kez hattrick yapan ilk oyuncu oldu. Futbol kariyerinde Ferencvaros forması ile sivrildi. O dönemin idarecileri tarafından Milli takımı oluşturan oyuncuları aynı kadroda toplama amaçlı oluşturulan Honved takımında Puskas ile birlikte fırtına gibi esti. 1956 yılına kadar Honved forması giyen Sandor Kocsis, 145 lig maçında 153 gol atmayı başardı. 1956 İhtilali sonrası 1 yıl İsviçre dönemi ardından Barcelona’ya transfer oldu. Macar golcü  o dönem Zoltan Czibor ve Lazslo  Kubalo ile Barcelona , Real Madrid derbisini başlatan adam olmuştur. Sandor Kocsis , Millî takım golleri ortalaması en yüksek oyuncu olarak tarihe adını yazdıran hali hazırda maç ve gol ortalaması ile Dünya kupası tarihinin en yüksek yüzdeli gol ortalamasına sahip ismidir.
  Sandor Kocsis, Macaristan milli takımı ile  68 maçta 75 gol atmayı başardı. Ne yazık ki, Kocsis trajik koşullarda öldü: aynı anda lösemi ve mide kanseri teşhisi konulduktan sonra, Barcelona’da hastanenin dördüncü katından düşerek öldüğünde. İntihar mı yoksa korkunç bir kaza mı olduğu hala gizemini korumakta.

Yorumlar