Süper Lig 29. Hafta Trabzonpor & Başakşehir Kafa Kafaya



 Süper Lig 29. hafta maçları zirve  yarışı yapan takımlar adına tamamladı. Haftanın sürprizi evinde erken golle skor avantajı yakalamasına karşın Ankaragücü ile berabere kalarak Trabzonspor yaptı.Geçen hafta Alanya deplasmanında son dakika golü ile 2 puan kaybeden ,Trabzonspor  adına işler son haftalarda iyi gitmiyor. Ligin geride kalan sürecinde oynadığı futbol , Nwakame , Sosa , Sorloth, Novak ve Ekuban'ın taşıyıcılığında ilerleyen takım için pandemi sonrası kilit isimlerin sakatlık ve performans düşüşü ve  takım üzerinde oluşan Şampiyonluk baskısı  sıkıntı yaratıyor. Ankaragücü beraberliği zorlu Galatasaray deplasmanı öncesi  kısalan lig boyu ile birlikte büyük kayıp. 1995-96 sezonunda son beş haftaya 4 puan önde giren Trabzonspor,  Avni Aker'de baştan sona üstün oynadığı maçta sağ Bek Erkan'ın kontradan attığı golle Van spor karşısında mağlup olmuş şampiyonluk yolunda en büyük darbeyi almıştı. Gerisi malum Fenerbahçe mağlubiyeti ve elden kayan şampiyonluk.  


  Başakşehir, sahasında konuk ettiği Galatasaray karşısında zirvedeki en yakın rakibinin sürpriz puan kaybı sonrası liderliği garantilemenin verdiği öz güvenle öncelikle Galatasaray karşısında kaybetmemek, mümkün olursa kazanmak temalı bir oyun ortaya koydu. Bu anlayış zirvede puan farkını açarak rahatlama yerine önce fikstürde zorlu bir maçı atlatıp , olası rakibi uzakta tutarak yarış dışına savur 1 puanı garantile sonra 3 olursa olur olarak iyi uygulandı. Başakşehir beraberliği Galatasaray'ı matematik olasılıklar  hariç olmak kaydıyla şampiyonluk yarışı dışına attı. Başakşehir zorlu rakip ile terleme nöbetini Trabzonspor'a devretti. Şampiyonluğa ulaşmak için kalan beş maç öncesi Antalyaspor deplasmanı  sonrası yolları adeta dikensiz gül bahçesi. Antalya deplasmanı Galatasaray'ın Trabzonspor'a çelme takması halinde  cepten yeme kontenjanı yada olası 3 puan ile fişi çekme maçı olabilir. 


  Sessiz, sakin ve mevcut ekonomik sorunların elverdiği ölçüde kadro yapılanması ile alakadar ligin 5.'lik koltuğunda  takılan Beşiktaş önünde yer alan dört takımında puan kaybı sonrası lig üçüncülüğü için iddialı konuma yükseldi.  Özellikle Sivasspor'un sahasında Kayserispor'a mağlubiyeti ve Galatasaray'ın kayıplara devamı sonrası 3.'lük koltuğu ile arasında 3 puan ve iki rakip kaldı. İkili averajda Galatasaray'a üstün Sivasspor'a ise geride olan Beşiktaş, rakiplerine göre lig üçüncülüğü için  en önemli avantajı Sivasspor ve Galatasaray'ın  art arda gelen puan kayıpları sonrası hedeften düşmesi ile yaşadığı çöküş. Beşiktaş adına lig yarışı Sivasspor ve Galatasaray'dan çok çok daha önce kapatılmış bir defter. Takım yüzünü yeni sezona   22. hafta Başakşehir ve 23. hafta Trabzonspor kayıpları sonrası çevirmişti. Son Beş maç  öncesi beklenmedik şekilde lig üçüncülüğü ve Şampiyonlar ligi ön elemesi  şansı haftalar önce kepenk indirilen , sıfır beklenti içindeki  camianın önünde sezonu kurtaracak bir şans.  

   Beşiktaş rakiplerine göre olana psikolojik avantajının yanında yükselen saha içi performansı, oyun isteği ile daha iddialı konumda. Final kaybedip gümüş madalya ile teselli olmanın hüznü içindeki  s Sivasspor ve Galatasaray,  lig umudu erken biten Beşiktaş için son anda üçüncü olma şansı yakalamak Bronz madalya sevinci yaşamaya benzer. Her ne kadar buruk da olsa ..

Yorumlar