1982 Brezilya


  5 Temmuz 1982 . Barcelona . Etadia Sarria Stadyumu tribünlerinde kimi boş gözlerle sahaya dalgın dalgın bakmakta , kimisi feryadı figan gözyaşları içinde ağlamakta. 1982 Dünya Kupasının büyük favorisi Brezilya milli takımı Akdeniz'in asi çocuğu İtalya önünde Paolo Rossi'nin bitiriciliğine teslim olarak kupaya 2. turda veda ediyor.  Kaybeden sıradan bir Brezilya takımı değildi. o dönem çift grup eleme sistemi ile oynanan kupada 5 maçlık serüveninde ortaya koydukları hücum odaklı estetik futbol hayranlık uyandırmıştı. 1954 Macaristan , 1974 Hollanda ve 1982 Brezilya takımları denildiğinde futbolseverler için Dünya Kupası tarihinin Şampiyon olamayan en iyi üç takımı tanımlaması yapılması gecikmez. 

 1978- ve 1979 yılında Brezilya'da yılın  futbolcusu seçildikten sonra Roma ile o dönem için oldukça ses getiren bir transfere imza atan   orta saha virtüozu Roberto Falcao, Avrupa deneyimi , organizasyon yeteneği ve liderlik özellikleriyle takımın önemli yıldızlarından birisiydi. 


 Sol ayağının içi ve dışını aynı estetikte kullanan , fizik  kalitesi ve kanatlara oyunu açarak orta alana genişliği oluşturan oyun yapısı, güçlü şutları ile top gülleci si namını alan Eder takımın  diğer önemli  oyuncusuydu.Eder için  sol ayağı ile topa 90 derece gidiş yolu çizebilecek bir oyuncu olarak tanımlayanlar dahi vardı.  

 Orta alanda Roberto Falcao ile birlikte görev alana  Toninho Cerezo , top kullanma becerisine ilaveten pas kalitesi, hucum katkısı, teknik zarafeti ile adeta çift ciğerli olarak nitelendirilebilecek fizik, kondisyon kalitesiyle orta alanın tek savunucu olarak konumlandırılmıştı. Cerezo hali hazırda Brezilya tar,hinde en büyük savunmacı orta alana oyuncusu olarak görülüyor. 


  Brezilya için asıl yıldızlar ise  1981- ve 1982 yılında Güney Amerika'da yılın oyuncusu seçilen Zico ve Doktor Socrates'ti. Zico yüksek teknik kalitesi, iki ayağını da etkili kullanması ile hücumu şekillendiren adamdı. Tele Santana'nın takımında duran top becerileri , üretkenliği ve yüksek oyun zekası ile takımın ilham veren ismiydi . Zico'nun orta alandaki en büyük destekçisi takıma direnç , akıl ve ruh katan Socrates'ti . Alkol ve sigara tutkunu olana Socrates , kupa öncesi tamamen bu alışkanlıklarını raf kaldırmış, tam olarak kupaya odaklanmıştı. Saha içi pozisyon alması, pas kalitesi, oyun görüşü ve uzun bacaklarıyla zorlanmadan rakipten top kapma özellikleriyle Socrates futbol tarihinin önemli orta saha oyuncuları arasındaydı. 


Yorumlar