Beşiktaş 2-0 Fenerbahçe & Süper Lig 33. Hafta'nın Ardından



2019-20 Süper Lig sezonu Şampiyonu  Medipol Başakşehir . Trabzonspor Ankaragücü beraberliğiyle havlu attığı yarışta geçen hafta yağına gelen fırsatı da tepince  Medipol Başakşehir için şampiyonluğu resmiyete dökmek için tek bir 90 dakika yeterliydi. Medipol Başakşehir, süper lig tarihinin 6. şampiyonu oldu. Süper Lig devlerinin ekonomik dar boğaza düştüğü dönemde güçlü ekonomik yapısı ve sponsor destekleriyle rahat durumda olan Medipol Başakşehir direk şampiyonlar ligi mücadelesine  katılımdan elde edeceği ekonomik gelirle bu şampiyonluğu seriye çevirme imkanına sahip.Ligimizin dört büyükleri çok istisnai performanslar gösterecek bir kadro yapılandırması ile yeni sezonda sahne alamazlarsa ligimizde Ludogorets  Razgard etkisi  Medipol  Başakşehir ile yaşanabilir.


 Sezon başı yeniden yapılanma ve kadro çekirdeği oluşturma amacıyla girdikleri sezonda  Sosa, Nwakame, Novak ve Sörloth'un  üstün performansa İstanbul'un 3 büyüklerinin istikrarsız performansları da eklenince Süper Lig Şampiyonluğu şansını elen alan Trabzonspor tarihi fırsatı kaçırdı. Son haftalarda yaşanan şok skorlar dalgası 3-1'lik skor avantajını ele geçirdikleri Konya spor karşısında da devam etti. Kendi sahasında 3-1'den 4-3 mağlubiyetle sahadan ayrılmanın tek açıklaması takımdaki mental yıpranma ve çöküş olabilir. Trabzonspor için bu mağlubiyetin ardından Lig ikinciliği 'de tehlikeye girdi. Son hafta lig'de kalma mücadelesi veren ve bu maçta mutlak galibiyet sonrası Çaykur Rize ve  Yukatel Denizli maçlarından  puan kaybı haberi bekleyecek olan Kayseri spor karşısında lig ikinciliğini kaybetme ihtimalleri gayet yüksek. Kişisel tahminim Trabzonspor için ikincilik koltuğunun anahtarı Göztepe deplasmanında Sivas spor'un performansına bağlı. Göztepe son Galatasaray deplasmanında pandemi sonrası en iyi maçını oynadı. Pandemi sonrası maç kazanamayan Göztepe takımı  Sivas spor karşısında ilk galibiyetine imza atarsa lig ikinciliği Trabzon spor'un üçüncülük ise Beşiktaş'ın olur.


 Sezonun son derbisinde kazanan Beşiktaş oldu. Fenerbahçe rakibine göre daha tempolu bir giriş yaptığı derbide ilk yarı oyunu rakip sahaya yıktı. Bulduğu gol pozisyonlarında Kayseri spor mağlubiyeti sonrası eleştirilerin odak noktasına geçen Ersin Destanoğlu'nun  kurtarışları açı dengede tuttu. Orta alanda Atiba , Elneney ikilisine karşı Tolga , Ozan , Emre üçlüsü ile orat alan hakimiyetini ele alan  Fenerbahçe için maçın kırılma noktası Vedat Muriç'in kırmızı kart görmesi oldu. Maçın ilk çeyreğinde 10 kişi kalan Fenerbahçe  eksik kalmasına karşın aynı tempo ve iştahla Beşiktaş'ın üstüne gitmesine karşın skor avantajını yakalayamadı.İlk devre sonunda 1 kişi eksik ve takım lideri 39'luk Emre Belezoğlu olan Fenerbahçe'nin  ikinci devre oyundan düşeceği beklentileri boşa çıkmadı. İlk 45 dakikada rakibini akıllıca karşılayan Beşiktaş orta alana destek vermekten uzak kalmasının yanında ileri uçta da etkisiz kalan Boateng'in yerine Diaby'i sahaya sürdü. Diaby'nin girişi Beşiktaş için sahaya hareket katarken Beşiktaş baskısı arttı. Beşiktaş Vida'nın rakip defans hatasını değerlendirmesi ile skor avantajını bulurken, Caner'in ortasını ön direkte gole çeviren Gökhan Gönül maçı bitirdi. Beşiktaş ligin son maçında Gençlerbirliği karşısındaki eksik listesine Caner , Lens sarı kart cezalısı olarak eklendi.Sergen Yalçın tarafından iyi uygulanan  kazanmaya yönelik 3 puan odaklı oyun prensibi Gençlerbirliği karşısında da Beşiktaş'a 3 puanı getirir. Mesele Sivas spor İzmir deplasmanında ne yapar? Futbolun keşkeleri yoktur  ama  insan yine de Ah Be ! demeden edemiyor. Gel de üstün oyuna rağmen puan kaybedilen Medipol Başakşehir, Trabzonspor  maçlarında bırakılan puanlara yanma. Geld ilk devre skor bulabilse 3'e - 4'e gidecek maçta Kayserispor'a kaybedilen maça yanma . 


  Sergen Yalçın'ın  maç sonrası demecinde 8-9 oyunculuk transfer listesi verdim diye başlayan açıklaması yönetim ile hoca arasında yeni sezon planlamasına yönelik düşünce farklılıkları olduğuna dair bir anlama çıkartmama neden oldu. Sergen Yalçın  yeni sezonda tüm sorumluğun üstünde olacağını bildiği için  mevcut şartlarda istediği kadronun hazırlanmasını talep ediyor. Hocanın yönetim güdümünde transfer yapılarak olası başarıda ortaya çıkacak yönetime  olası başarısızlık için ise paravan olarak vakit kazandıran bir isim olmak istemiyor. Uydu teknik adam olmaktansa gerekirse hiç olmamayı dahi göze almış durumda. Sergen Yalçın camianın gücünün arkasında olduğunu biliyor. Sergen Yalın başarılı olur yada olmaz ama  yeni sezon Sergen Yalçın takımı ile sahada olur yada  sezon başlamadan yönetimi de götürerek gider.  Geçmiş yıllarda Rıza Çalımbay , Ertuğrul Sağlam gibi isimlerin iyi niyetli yaklaşımları sonrası kulübün ekonomik gerçekleri söylemiyle kendi talepleri dışında isimlerin transfer edilmesine karşı koymamaları sonrası sezon içi başarısızlığın faturasını ödemeleri unutulmamalı. 

Yorumlar