Cha Bum Kun '' Tscha Bum ''



1979-80  Sezonu Uefa Kupası ilk tur karşılaşaması sonrası Eintracht Frankfurt'a elenen Aberdeen teknik direktörü Alex Ferguson maç sonu açıklaması  ''Bizim için tek sorun Tscha Bum. Onu durduramadık , O durdurulamazdı.'' Sonraki yıllarda Manchester United tarihine ve Dünya Futbol tarihine geçecek olana Alex Ferguson'un  Eintracht Frankfurt forvetine olana hayranlığı boşa çıkmayacaktı.  Hızı , teknik kalitesi ve bitiriciliği ile Güney Kore'den Alman futbol tarihine de haklı yer etmeye mazhar olan Tscha Bum. 


 O yıllarda yabancı oyuncu kısıtlaması olması sebebiyle kulüplerin çok daha sert ve seçici kullandığı yabancı oyuncu oynatma hakkı, ülke dışından takıma katılacak oyuncular için üst düzey milli takım oyuncusu apoletine sahip olmayı öne çıkartıyordu. Bu yönelim uluslararası turnuvalarda pek başarılı sonuçlar alalamayan ve Avrupa kalitesinden düşük milli takımlara sahip Asya , Afrika futbolunda parlayan oyuncuların ise çok daha zor kabul gördüğü bir durum yaratıyordu. Asyalı futbolcular için yabancı oyuncu istisnası olarak kadroda yer alan 2 yada 3 oyuncudan biri olmak için oldukça özel bir potansiyel yada üst düzey liglerde başarı gösteren kapıyı açan bir  rol model gerekiyordu.  Tsca Bum , Avrupa arenasında oynadığı oyun ile geniş hayran kitlesi elde eden ve Asyalı oyuncular için referans olarak bir rol model isim oldu. 

 1972 yılında milli takım forması ile tanışan , askeri ordu takımında yarı profesyonel olarak futbol oynayana Cha Bum Kun, kısa sürede futbolculuk meziyetleriyle kendini kanıtladı. Sürat, top hakimiyeti ve sert şutlarıyla dikkat çeken Cha Bum'a toplara vuruşu sırasında gelen  şimşek gürlemesi sesine itafen ''Tsca Bum'' lakabı takıldı. 25 yaşında verilen özen izinle Darmstad'a transfer oldu. 1 sezonluk Darmstad dönemi sonrası asıl efsane olacağı  Eintracht Frankfurt'a transfer oldu. 


  Eintracht forması ile ilk üç maçında  Stutgart , Braunswait ve Leverkusen'e karşı attığı gollerle lige hızlı giriş yapınca çok fazla dikkat çekti. Cha Bum Kun artık Frankfurt tribünlerini arkasına almıştı. O sezon Uefa kupasını kazanan Frankfurt'un en önemli oyuncusu olmayı başardı. Üç yıllık Frankfurt kariyeri sonrası o dönem Bundesliga'nın en yüksek bonservis bedeli ödenen 3. oyuncusu olarak Bayer Leverkusen'e transfer oldu. Leverkusen döneminde 2. kez Uefa Kupası şampiyonluğu yaşadı.  Cha Bum Kun, 308 maçlık Bundesliga  kariyerinde penaltısız 98 gol atmayı başardı. Bu sayı 1999 yılında İsviçreli Stefan Chapuisat tarafından geçilinceye kadar Bundesliga tarihinin en golcü yabancı oyuncusu olarak kaldı. 

  1986 Dünya Kupasın'da  forma giydiği  Güney Kore milli takım forması 121 kez giyerken 55 gol attı.  Milli forma ile Asya Kupası ikinciliği yaşadı. Ülkesinde ulusal kahraman ilan edilen Cha Bum Kun,  Asya Kıtasın'da yüzyılın oyuncusu unvanına sahip. Futbol kariyeri sonrası ülkesinde gençler için futbol okulu açtı. 998 Dünya Kupasında milli takım teknik direktörlüğü yapa Cha Bum Kun federasyon ile yaşadığı sorunlar sonrası görevden alındı. Cha Bum ile federasyon  hatta mahkemelik oldu. Federasyonu belirli oyuncuların lobilerinin etkinliğine göz yummak ve kötü yönetmekle suçladı. Federasyon tarafından 5 yıl hak mahrumiyeti alınca ülkeden ayrıldı. 2003 yılında tekrara ülkesine döndü ve Suwon ile lig şampiyonluğu yaşadı. 

Yorumlar