Eduardo Da Silva

 Bangu'nun Carioca bölgesinde utangaç bir çocuğun sadece bir hayali vardı . idolü Romario'yu taklit etmek ve Vasco da Gama için oynamak. Rio de Janeiro yakınlarında suç ve yoksulluğun kol gezdiği Villa Kennedy'de genç  Eduardo'nun evinde aradığı pek bir şey yoktu. Futbol onun için  ​ suç veya daha kötü bir hayattan tek çıkış umuduydu. Eduardo istekliydi, ancak en üst düzeyde rekabet için gerekli  yetenekten yoksundu. Büyük kulüpler tarafından atlatılmaktan hayal kırıklığına uğramış, profesyonel bir kariyer umuduyla başarılı olmaya kararlı yerel kulübü CBF New Kennedy'ye katıldı. 
 1999'da Hırvat kulübü Dinamo Zagreb'in  scoutu tarafından izlenmeye başladı. Rio'da bilinen bir isim değildi, ancak ona takım arkadaşı Leandro ile birlikte Dinamo Zagreb için oynamasını  teklif ettiler. Brezilya kulüplerinden  gelmeyen teklifler uzak kıta'da pek bilmedikleri bir ülkeden gelmişti. Eduardo, tüm yetenekleri ve hırsı ile Dinamo scoutları  ön onayı sonrası denenmek için sunulan şartları kabul etti. Deneme süreci sırasında ayağında bulunan küçük çatlağı dahi söylemeden acılı ama sonu hayallerine giden yolun ilk adımı olan başlangıcı yapmak istemişti. Takım arkadaşı Leandro, onun kadar şanslı olamadı. Deneme antrenmanları ve maçlarında Dinamo Zagreb'li teknik adamların istediği seviyede görülmemişti. Leandro birkaç ay sonra Brezilya'ya döndü. Eduardo şimdi tamamen yalnızdı, ancak kabul görmesi ve futbol tutkusu sıkıntılarını azaltmaya yardımcı oluyordu.  Dinamo Zagreb  antrenörleri  Eduardo da Silva'nın A takıma hazır olmadığını hissetti. 2002 kışında, Clube Atlético Bangu ile Brezilya'ya kısa bir dönüş yaptıktan sonra, Inter Zapresic'e  kiralık olarak gönderildi. Eduardo artık denize atılana yüzme kabiliyeti zayıf bir gençti.  Batma ya da yüzme zamanı gelmişti. 
 15 maç , 10 gollük İnter Zapresic performansı teknik kadroyu ikna ederken , onu Dinamo  Zagreb'e geri taşımaya yeterli gelmişti. 18. yaş gününden sonraki gün ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı. İmzada , kazançlarının bir kısmı karşılığında ona yardım edeceğine söz veren iddialı bir  futbol menajeri olan Zdravko  Mamić vardı Sadece ilk takıma odaklanan bir genç için adil bir anlaşma gibi görünüyordu. Mamiç ile daha sonra transfer süreçlerinde ekonomik kaynaklı mahkemelik dahi olmalarına karşın Eduardo'nun kariyerinde  Zdravko Mamiç her daim görev alacaktı. 
 Dinamo Zagreb formasıyla ilk sezonunda ligin en bitirici golcüsü olarak dikkati çekerken ligin en iyi ; Zagreb'in ise en değerli oyuncusu olmayı başardı.  İkinci sezonunda Şampiyonlar Ligi  arenasında sahne alırken Vedran Corluca ve Luka Modric ile birlikte Avrupa devlerinin ilgisine mazhar oldu. Eduardo için Zagreb ile birlikte geçmesi gereken 2 sezon daha vardı. Kendi ülkesinde teklif alamayan futbol tutkunu çocukluk yıllarında hayallerine açılan kapının mimari olana kulüp için 2 sezon daha mücadele etti. Son sezonunda 49 gol ile sezonu kapattığında Vlaovic'e ait en golcü sezon performansı rekorunu da kırmıştı. Eduardo için gitme vakti gelmişti. 2007 yazında rota  yeniden yapılanma sürecine giren Arsenal'di. Başlangıçta kalıplı İngiliz savunmacılar ve fiziki mücadeleye dayalı temaslı oyun onu zorlamasına karşın adapte olmayı başardı. Şubat ayında Birmingham maçında ayağı kırılana dek yükselen performansı ve takım oyunu üzerindeki etkin rolüyle ada futboluna ısınan Eduardo için 25 yaşında futbola ilk arayı verme zamanı gelmişti. Martin taylor'un kayarak müdahalesi sonrası Tibua ve fibula kemikleri kırılırken darbenin sertliği ile ayak bileği de ters dönmüştü. Sakatlık sonrası yanına gelen Fabregas , Hleb ve Flamini karşılaştıkları görüntüyle şok yaşarken hızla olay yerinden uzaklaşmayı seçtiler. Maç sonu Arsen Wenger pozisyonun sorumlusu Taylor'un yeşil sahada ne işi olduğunu sorgulamak gerektiğini  söylerken basın mensupları Eduardo'nun sezonu kapatıp kapatmadığını sorduklarında  cevabı  durumun vahametini özetliyordu.  ''Sezondan çok daha fazlası bitti.''
  Ameliyattan 1 yıl sonra tekrar yeşil sahalar Fa Cup maçı ile döndü. O sezon 4 maçlık kupa serüveni ile adeta bir rehabilitasyon süreci geçirdikten sonra 2009-10 sezonunda tekrar takıma dahil oldu. O sezon 31 maç forma giymesine karşın eski çabukluğundan eser yoktu. Sezonu sonradan oyuna giren , kupa maçlarında şans bulana rotasyon oyuncusu kimliği ile tamamladı . Sezon sonu milli takımdan arkadaşı Srna'nın aracı olması ile Shaktar Donetsk'in transfer teklifini kabul etti ve Arsenal'den ayrıldı. sezon boyunca Shaktar Donetsk formasıyla başarılı maçlar çıkartırken uluslararası futboldan yaşadığı sakatlığa rağmen kopmadığı ispatlamayı başardı. 4 kez Lig şampiyonu olana takımın değişmez oyuncusu olmuştu. 4 sezonluk Shaktar dönemi sonrası Brezilya'da üst düzey futbol oynama arzusu ağır basınca Flamnego'ya transfer oldu.  Hırvatistan milli takımını tercihleyen ve 64 kez forma giydiği milli formayla 29 gol sevinci yaşana Eduardo kariyerini  2018 yılında Polonya liginde Legia Varşova formasıyla tamamladı 

Yorumlar