Emilio Butragueno



 Emilio Butragueno nam-ı diğer Akbaba. Real Madrid formasıyla 12 sezon boyunca İspanya futbolunun en saygın golcüleri arasında yer aldı. Akbaba namını  Manolo Sanchez, Micheal, Martin Vazquez ve Miguel Pardeza ile birlikte forma giydikleri dönemdeki bitirici , rakip defansı dağıtan oyun tarzları ile alan  Butragueno lakabının leşçiliği ile kazandığı kötü kokan özelliğinin  aksine muhtemelen güzel kokan bir oyuncuydu. 1963 yılında Madrid doğumlu oyuncunun babası şehrin merkezi  Gran Via'da parfüm mağazası sahibiydi.


  Calasancio okulunda eğitim aldığı dönemde beden öğretmenin etkisi ile futbola merak salan Emilo , onun yönlendirmesiyle Atletico  Madrid denemelerine katıldı ama seçilmedi. Real Madrid için girdiği denemelerde başarılı olunca kulüp üyesi babasının da katkısı ile Castilla ile Real için forma giymeye başladı. Alt yaş gruplarında başarılı olan Butragueno son olarak 21-22 yaş aralığında Real Madrid B takımı ile sergilediği performans sonrası A takım kadrosunda aradığı şansı buldu. 1984 yılında  yedek kulübesinde beklediği sırada Cadiz deplasmanında Real için işler sıkıntılı gidiyordu. 2-0 mağlup durumdaki takıma gereken ani bir şok dalgasıydı. Real Madrid efsanesi Alfredo Di Stefano  son iki sezondur Castilya formasıyla golün her türlüsünü atan Butragueno'ya ısın dediği andan itibaren aralıksız  12 sezon forma giydiği Real Madrid  ile 6 kez La Liga 2 kez Uefa Kupası şampiyonluğu yaşarken İspanya milli takımın da vazgeçilmez forveti olmayı başardı.Özellikle Hugo sanchez ile olan uyumları seksenlerin sonlarında zirve yapan bir ikili oldular. Kariyerinini son  Meksika liginde Celaya ile geçirdi ve futbola 1998 yılında veda etti. 

  69 Kez İspanya milli takım forması giyerken 26 gol atan Butragueno, 1984 Avrupa ikinci milli takım kadrosunda yer alırken asıl patlaması 86 Dünya Kupasında milli forma ile turnuvada attığı 5 golle çeyrek final oynadılar. 1985- 90 arasında üst üste 5 sezon Şampiyon olan Real Madrid takımındaki oyun kalitesi ve bitiriciliği ile  futbol tarihine geçti. 

Yorumlar