Enzo Francescoli



 1980'ler Güney Amerika kıtasında Uruguaylı 10 numara için şüphesiz en büyülü dönemlerdi. Enzo Francescoli , oyunun her anında fark yaratabilme potansiyeline sahip kıvrak bilekleri, üst düzey oyun görüşü ve top tekniği ile bugünlerde benzerini çok fazla göremediğimiz kadife ayaklı bir 10 numara. 
O zamanlara Güney Amerika kıtasında Arjantin - Maradona , Brezilya - Zico, Kolombiya - Valderrama ve Uruguay - Francescoli ile 10 numaraların eşsiz kabiliyetleri ile futbola sanat kattığı günlerdi. 


 Enzo Francescoli , aşırı zayıf , cılız görünümü ile 16 yaşında Penarol tarafından kabul görmeyince Montevideo Warriors ile profesyonel futbola adım attı. Warriors'un ilk sezonda lig ikinciliği kazanmasına katkı sağladı. 3 sezonluk Warriors döneminde 74 maçta 20 gol atmayı başardı. 1981 yılında Uruguay Genç Milli Takımı ile Güney Amerika Gençler Şampiyonu olduktan sonra 1982'de A milli takım kadrosuna davet aldı. 1983 yılında Uruguay  Milli takımı Güney Amerika Şampiyonu olurken Francescoli turnuvanın en dikkat çeken ismi oluyordu. Aynı sezon River Plate tarafından transfer edildi. River o dönem Pasarella, Kempes, Diaz gibi kilit oyuncularını kaybetmişti. Enzo onlar için yeniden yapılandırılacak kadronun en önemli ismi olarak görülüyordu. Oldukça zorlu geçen pazarlıkların ardından River Plate 310 bin dolar karşılığı bonservisinin  % 75'ini aldı. İlk sezonunda River kadrosunda yeniden yapılanmanın  tutmaması ve ekonomik sıkıntılar Francescoli'nin de beklentileri karşılayamamasına zemin hazırladı. River Plate, 19 takımlı ligde 18. sıraya geriledi. Çalkantılı geçen sezon takıma yapılan takviyelerle atlatıldı. Milli takım formasıyla kazanılan  Copa America zaferi sonrası 1984 yılında Güney Amerika'da yılın futbolcusu seçildiğinde Prens için Avrupa kulüpleri de radarı Monumental çimlerine çevirmeye başlamıştı. 1985 yılında River Plate ile şampiyon olurken attığı 25 gol onu orta saha oyuncusu olmasına karşın gol krallığına taşıyordu. 


 1986 yılında Racing Paris'in teklifini kabul ederek Fransa Ligue 1'de sahne aldı. ilk sezonunda attığı 14 golle takımını ligin orta sıralarına taşıdı. 3 sezon boyunca ligin vasat takımı Racig Paris'te fark yaratan oyuncu olarak Marsilya'nın dikkati çekti. 1989-90 sezonunda 28 maçta 11 golle Marsilya'nın lig şampiyonluğuna katkı sağlarken,  Fransa'da yılın oyuncusu seçildi.  Enzo Francescoli , o dönem Avrupa ve Dünya futbol başkenti olana İtalyan Serie A'da forma giymeyi planlıyordu. Cagliari ile sözleşme imzaladı. İtalya'da 3 sezon Cagliari ve 1 sezon Torino forması giydiği dönemde Fransa Ligue 1 performansından uzak görüntü sergilemesine rağmen klası ve kalitesi herkesçe kabul ediliyordu. Kariyerinin sonlarına yaklaşan Francescoli 1994 yılında tekrar River Plate'e döndü. 1995 yılında Uruguay milli takımıyla Güney Amerika Şampiyonluğunu kazanırken  Güney Amerika'da yılın futbolcusu seçildi. 1995-96'da   sezonunda River Plate ile Copa Libertoderes'i kazanırken Arjantin ve ve Copa Libertadores sezonunun  en iyi oyuncusu unvanını kazandı.


78 kez  forma giydiği Uruguay milli takım forması ile 1983-1987 ve 1995 yıllarında 3 kez Güney Amerika Şampiyonluğu kazanırken 18 gol atmayı başardı. Özellikle  milli takımda Ruben Sosa ile kurdukları uyum 2  Copa Amerika zaferinin temelidir.  Bazen bir oyuncunun klasını ve büyüklüğü anlamak için istatistiklerin ötesine bakmak gerekir. Oyunu nasıl oynadığı oyuna kattığı vizyon önemlidir. Enzo Francescoli , topa hükmederken ortaya koyduğu zarafet, incelik ile Zinedine Zidane gibi bir futbol yıldızına ilham veren , çocukluk kahramanı olmayı başaran bir 1 numaradır. O Güney Amerika'nın Johan Cruyff'udur. 

Yorumlar