G-1 19 Mayıs Koşusu & Long Runner , Scoutleo, Finesse ,


4 ve Yukarı yaşlı İngiliz atlarına mahsusu tek G-1 mücadele olan 19 Mayıs Kupası Koşusu 2000 metre sentetik pistte koşulacak.  İlk kez 1992 yılında  G-3 statüsünde çim pistte 3 yaşlılara özel 2200 metre mesafe üzerinden  koşulmaya başlanan koşu ilk kez bu yıl G-1 statüsüne alındı. Geçen yıl bu koşuyu G-2 olarak jokey Selim Kaya idaresinde Finesse kazanmıştı.  

İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı koşusunda unutulmaz bir mücadele içinde potoya birlikte giren Long Runner , Finesse, Scoutleo üçlüsü bu sefer Sharpa, Hasafet ,Ulan Bator ve Curtalo gibi klas isimlerinde katılımıyla tekrar bir araya geldiler. 

Long Runner - Finesse ve Scoutleo  İstanbul B. Bld. Bşk. Koşusu

Long Runner bilinen güç , kalite ve potansiyeli ile koşuda en şanslı isim. Mesafe avantajının yanına  rakiplerine göre gençlik ve dinçlik avantajına da sahip olan safkan koşuda benim favorim . Long Runner son koşusunda da gösterdi ki düzlük üzerinde sprinte başladığında ona cevap verecek safkan yok. Long Runner rakiplerinden azda olsa farklı bir kumaş. Bu koşuda Long Runner'a ilk rakip tam bir uzun mesafe atı olan Scoutleo olacak. Daha önce sentetik pist deneyimi olmayan Scoutleo'nun bu pist koşullarında da etkili olmasını bekliyorum. Scoutleo  daha önce G-2 ve G-3 kazanmasına karşın henüz G-1 seviyesinde kazanmadı. Bu koşuda ilk G-1 galibiyeti için mücadele verecek olana safkan Long Runner'ın en ciddi rakibi olacak. 

2018 yılından bu yana pistlerimizde tüm sınıf koşularda en büyük favori apoletiyle start alan ve apoletlerin hakkını veren performanslarını izlediğimiz Finesse , pek tercih etmediği bu pist ve mesafede daha önce 3 kez start aldı. 2018 ve 2019  Byerley Turk koşularında iki kez ikincilikte kalan safkan geçen yıl ise bu koşuda kazanmayı başarmıştı. Güç ve kalitesi ile koşunun şanslı isimleri arasında Finesse olmazsa olmaz. 

Ulan Bator ( Luxor - Gençceren / Kaneko ) 

Ulan Bator genel olarak 1400-1600 mesafelerde yarışlarına aşina olduğumuz bir safkan olmasına karşın  oda bu pist ve mesafeye yabancı değil. 3 kez start aldığı 2000 metre sentetik pistte 2017 G-1 Byerley Turk galibiyeti ve 2018 yılı üçüncülüğü  ve 2019 19 Mayıs koşusu üçüncülüğü var. Safkan sentetik pistte 13 start 9 birincilikle dikkat çekmekte. 

Sharpa ( Kurtiniadis - Dinara / Sri Pekan ) 

Sharpa ise 5 kez start aldığı sentetik pistte 3 kez kazanma başarısı gösterirken 2014 yılı  G-1 Byerley Turk ve 2019 yılı G-2  Uluslararası France Gallop  koşuları 2000 metre mesafede kazanma başarısı gösterdi.

Yorumlar