G-1 Tarım & Orman Bakanlığı Koşusu 2020



Anayurt ( Ayabakan - Ferayi )  Demirperde ve Sürgüntay önünde G-2 Mohaç Koşusu Galibi

Ankara 75. yıl Hipodromu  25 Temmuz Cumartesi günü 4 ve yukarı yaşlı Arap atlarına mahsusu G-1 Tarım ve Orman Bakanlığı Koşusuna ev sahipliği yapacak. 10 Arap atının kayıtlı olduğu koşuda yarış pistlerimizin efsane isimlerinden Yavuzhan 3 kez , Kafkaslı 4 kez ve Karaüzüm ise 5 kez kazanarak bu koşunun rekortmenleri olan safkanlar.

Kara Mustafa (Caş - Akay/ Bilgin )

Bu sezon koşulacak yarışta mevcut performansı ve potansiyeli  Kara Mustafa favori , uzun mesafede başarılı yarışları olana  Cevher , Egeberk  güç ve kalitesiyle uzun süre sonra çim pistte start alan Çaltepe sırasıyla şanlı gösterilene isimler. Benim şahsi düşüncem ve tahminim koşuda  Kara Mustafa , Anayurt bir adım  önde Cevher , Çaltepe , Oğuzboylu ve Egeberk ise rakip konumunda. 


Budakhan ( Turbo - Şilan /Haberbatur ) 
Yarış kariyerinde genelde sentetik pist ağırlıklı koşularını izlediğimiz safkan çim pistte tatminkar yarışları var. 2000 metre ve üzeri mesafelerde  Kv-6 ve Kv-8 birincilikleri elde eden safkan  için bu koşuda şans vermiyorum. Ekürisi Kara Mustafa'ya tempo verecektir. 

Çaltepe 

Çaltepe  ( Ayabakan - Ferayi /Şövalye ) ***
3 yaşlı döneminde G-1 ve G-2 birincilikleri elde eden Çaltepe , 4 yaşlı dönemiyle birlikte kum pist orta ve uzun mesafe yarışlara yöneldi . Son startında 1400 metre çim pistte  G-2 koşuda burun farkı ile Batman Aslanı ardında ikincilikte kalırken uzun aradan sonra çim piste çıktı. Kalitesi ve çim pist koşma kapasitesiyle koşuda şanslı olacaktır. 

Denizim ( Altaha - İlke Hanım /Yelhan )
G-1 ve G-2 galibi safkan gücü ve klası bilinen önemli bir safkan olmakla birlikte  mesafe sorunu yaşayacağına inanıyorum. İdeal bir 1600 metre koşucusu olan safkan kalitesiyle tabelada yer alma  mücadelesine girecektir. 

Egeberk ( Kafkas Şahı - Maşuka / Antepli ) 


Egeberk ( Kafkaş Şahı - Maşuka / Antepli ) ***

Yarış yaşamında G-1, G-2 ve G-3 birincilikleri bulunan İstiklal Savaşı koşusu galibi şampiyon Safkan 3 yaşlı döneminden itibaren klasını ortaya koymuştu. Egeberk mesafe tutan ve çim pistte uygun yapısıyla koşuda önemli şansa sahip olacaktır. 

Oğuzboylu ( Anka - Betül / Antepli ) 

Oğuzboylu ( Anka - Betül / Antepli ) ***

Güç ve kalitesi konusunda şüpheye yer bırakmayan lakin istikrarsız yarışlara imza koyan Oğuzboylu koşu içinde her türlü neticeye imza atabilir. Kariyerinde bu mesafede Niğbolu tabelası ve İstanbul Vali Koşusu birinciliği olan safkan çok fazla gözardı etmemek lazım. Cevher ve Budakhan arkasına sarkarak viraj üzerinde yürümesi halinde  uzun sprinte mecbur kılacağı rakipleri karşısında  inatçı yapısıyla  ciddi sürpriz adayı olacaktır. ( Safkan Pazar Günü İstanbul Veliefendi Hipodromunda 2000 metre Sentetik pistte koşulacak olan G-3 Nail Avunduk Koşusuna da kayıtlıdır. ) 

Onurlu Efe ( Onurkaan - Sereneycan / Şentay ) 
Serenaycan gibi klas bir kısrağın yavrusu olmasının yanında sakatlık sorunlarına karşın pistlerimizde 7 G-1 birinciliği ile damga vuran Onurkaan gibi bir şampiyonun yavrusu olan safkan henüz pedigrisi kadar gösterişli bir yarış yaşamına sahip olamadı. Bu grup içinde şanslı olacağını sanmıyorum.

Cevher ( Bilgin - Mahsuse 45 /Albatur ) ***
Yarışta kendi  temposunu kabul ettirdiği takdirde 2800 metrede dahi sonuç alan G-2 galibiyetinin yanısıra birçok G-1 tabelası olan  kalite safkan  koşuda şanslı olacaktır. 

Kara Mustafa ( Caş - Akay / Bilgin )  *****
Henüz ilk ikiden düşmeyen Kara Mustafa koşunun kazanmaya en yakın ismi konumunda. İlk kez 2400 metre mesafeye çıkacak olmasına karşın orjin ve yarış stili olarak  mesafe sorunu yaşamayacağına inandığım Kara Mustafa sonlarda devamlı geçilecek bir isim bulma alışkanlığını kırması halinde  kazanmaya yakın.

Anayurt ( Ayabakan - Ferayi /Şövalye) *****
Yarış kariyeridne Grup koşu tabelasında devamlı yer aldığı koşular sonrası  G-2 Mohaç galibiyeti ile 4 yaşlı jenerasyonun önde gelen isimleri Sürgüntay , Baş Hükümdar, Demir perde'yi geride bıraktı. Son  T.B.M.M koşusu 6'lığında yarışı çok geriden takip etmesi ve son 200 de bariyer dibinde sıkışarak çıkması ile tam performans gösteremediğine inandığım safkan uzayan mesafenin lehine olacağı koşuda favoriye en ciddi rakiptir. 

Baş Hükümdar ( Haberkan - Gündoğuşu / Yaşarcık ) 
4 yaşlı jenerasyonun tartışmasız ilk üç safkanından biri olan Haberkan  için 2400 metre mesafe uzun geleceğine inanıyorum. İdeal mesafesinin 1600 sınırının ise 2000 olduğunu düşündüğüm safkan kalitesiyle etkili olmaya çalışacak. 

Yorumlar