Marta Vieira Da Silva Veiga



 Marta Vieira da Silva Veiga 1986 yılında Alogoas'ta küçük bir kasabada doğdu. Brezilya'nın Kuzey Doğusunda yer alan eyalet, Brezilya'nın 26 eyaleti içinde yoksulluk endeksi ve  insan gelişim endeksine göre en geri , okuma yazma oranın en düşük olduğu bölge. O bölgede nüfusun % 22'si kendi adını dahi yazamazken , en yüksek çocuk ölüm oranına sahip eyaleti. 


 Marta zorlu koşullarda yetişirken ortalama Alogoaslılardan farkı muazzam futbol yetenekleri oldu. Babası tarafından o küçük yaştayken terk edilen annesi ve abisiyle birlikte büyüdü. Abisi ve onun arkadaş grubu ile tozlu sokaklarda futbol oynayarak büyüdü. 7 yaşında yerel bir futbol sahasına gidip erkeklerle birlikte özgürce top oynamasına karşın futbol Brezilya'da kadınlar için cazip görülen bir spor dalı değildi.1945- 1979 yılları arasında kadın doğasına aykırı addedilen futbol kanunlarca kadınlara yasaklanmıştı. Annesi Marta'nın futbol tutkusuna bu yüzden karşı çıkıyordu. Okula başlamasıyla birlikte Hentbol takımına seçilen Marta, antrenman sonrası futbol resitalleri sunuyordu. Top hakimiyeti, esnekliği , meşin yuvarlağa kattığı estetik erkek öğrencileri dahi kıskandıracak kalitedeydi. 1999 yılında Eyaletin en büyük futbol takımı olan Centro Sportivo Alogoas için oynamaya başladı. Bu kulüp efsane Brezilyalı ve eski Fenerbahçe Teknik Direktörü Didi'yi yetiştiren kulüptür. 2000 yılında Vasco Do Gama'ya katılmak için 3 gün otobüs yolculuğu yapan Marta burada kadın futbolunun üst düzey arenasına giriş yaptı. 2 yıl sonra Vasco , kadın takımı yatırımını sonlandırdı. Marta için tekrar taşınma zamanı geldi. Mineas Gerais eyaletine Santa Cruz takımına geçti. Brezilya milli takım forması ile Kanada'da düzenlenen U19  Dünya Kupasında forma giydi. Burada en iyi 3. oyuncu şeçildi. 2003 Pan Amerikan oyunlarında Milli takım performansı ile iyice dikkat çekti. 


 2004 yılında Kadın futbolunun en üst düzey arenalarından İsveç'ten  Umea takımından gelen transfer teklifi ile profesyonel oldu.Marta burada takımını 3 kez Şampiyonluğa taşırken 2006-2010 arasında 5 kez dünyada yılın Kadın futbolcusu şeçildi. Kariyerinde 11 yıl boyunca ilk üç Kadın futbol yıldız arasında kalmayı başaran marta futbol yetenekleriyle erkek takımlarında dahi zorlanmadan fark yaratacak oyun gücüne ve kalitesine sahip bir oyuncu. 

 2009 yılında bir belgesel ekibi Marta'nın futbol yeteneklerini erkek takımlarına karşı  sınama amaçlı bir çekim organize etti. Bu çekim için Oldham Atletic takımı önce onay vermesine karşın sonra oyunculara bir kadın karşısında olası zor duruma düşme endişesi ile çekimi iptal etti. Dördünü kez En iyi oyuncu seçildiği 2009 yılında 103 maçta 111 gol attı ve yeni meydan okumalar için İSveç'ten ayrılacağını açıkladı. 


 Amerika'da kurulan Kadınlar liginde Lakers Sol takımından gelen teklifi kabul etti. Takım arkadaşı Johanna Frisk ile birlikte artık Lakers oyuncusu oldular. Marta burada adeta pop star gibiydi Kısa sürede Kobe ve Beckham ile birlikte şehrin göz bebeği oldu. Burada ilk sezonunda gol kralı olurken Lakers finalde kaybederek ikinci oldu. Santos takımından gelen yaz bölümü Copa Liberatores'te oynaması için   kiralama teklifi Lakers tarafından kabul görünce Marta burada forma giydi. Santos ile Libertadores'i kazandı. 2010 yılında Lakers kapanınca  F.C. Gold Pride ve Western Newyork Flash formaları giydi . 2010 ve 2011 yıllarında bu takımlarla şampiyonluklar yaşadı. 

 Marta kadın futbol tarihinin gördüğü belki de görebileceği en büyük yetenek . Onun için açılana Pele'yi görmedim ama Marta'yı gördüm pankartları onun futbol sahalarında bıraktığı etkiyi açıklamaya yeter .Brezilya milli takım forması ile 4 şampiyonluk kazandı.

Yorumlar