Pep Guardiola & Modern Futbolu İcat Eden Filozof

  

 Bir Teknik adam her zaman kazanmayı düşünür.Kazanmak önce tribünleri , sonra medya ve kulüp yönetimini arkanıza alıp göreve devam etmeniz için önemli bir vazgeçilmezdir. Pep Guardiola son yıllarda kazanmanın  saha içi taktik kombinasyonlar ve baskın oyun metoduyla sağlanması yolunda gerçekleştirdiği devrim ile futbol oyununu adeta yeniden şekillendiren bir teknik adam oldu. Oyuncuların bireysel yetenekleri , duran top organizasyonları yada anlık gerçekleşen olaylarla sonuca gitmekten ziyade  ilmek ilmek örülmüş oyun kurgusu  ve  bu kurgu içinde kendine biçilen role göre şekil alan oyuncuların bu kurguyla bilikte; kurgunun içinde büyüdüğü , yıldızlaştığı bir taktik gelişimi oluşturmayı başardı.Pep Guardiola günümüz futbol anlayışını yeniden yazdı. 


 Guardiolan'nın oyun felsefesinin kaynağının Johan Cruyyf'tan geldiği bilinmeyen bir sır değil. Guardiola çoğu zaman Hollandalı futbol efsanesine olan hayranlığını ve akıl hocası olarak gördüğünü ifade etti. Camp Nou'da Cruyyf yönetiminde 6 sezon forma giydiği Barcelona günlerinde Hollandalı efsanenin maç hazırlıklarına tanıklık ederken oyuna dair olasılıklar ve oyun tarzları üzerine kafa yormaya başladı. Cruyyf'un taktik ayak izlerini takip eden Guardiola ondan farklı olarak Cruyyf'un  bireysel yetenekli oyuncular üzeriden , saldırgan,özgürlükçü ve rakibi yıpratmak üzerine  tasarlanan taktik tarzını daha metodik, tüm oyuncu grubunu oyunun her pozisyonunda oyun içine dahil eden, takım halinde eğlenceli,keyifli ve rakibi bir bütün halinde yıpratan bir oyun yapısına dönüştürdü.

 Futbol tarihine kattıkları taktik yeniliklerle yön veren iki isimin futbolculuk günlerindeki tarzları oyunu yeniden tasarlarken ortaya koydukları yenilikleri daha net gösteriyor. Bireysel yetenekleriyle bir takımı sırtlayabilen  bir oyun gücüne, büyük yıldız apoletleriyle unutulmaz bir  futbolculuk  geçmişine sahip Cruyyf  ve  takım oyuncusu kimliği ile Barcelona kaptanlığı yapmış büyük oyuncuları dahada büyüten lider oyuncu kimlikli futbolculuk geçmişine sahip  Guardiola'nın aynı oyun tarzını futbolculuk geçmişlerindeki pencereden yorumlaması olarak görebiliriz.

Yorumlar