Rosario & Futbol Ateşi ile Hayat Bulan Şehir



Arjantin futbolu diğerlerinden fazla yaşayan, hayatın temeline koyana , kaosları, entrikaları ve tartışmaları ile nefes alan bir futbol ülkesidir. Ülkenin en büyük rekabeti ve futbol şehri şüphesiz Buenos Airestir. Başkent Buenos Aires'den 300 kilometre uzakta futbolun çoşkusu ve rekabetiyle hayat bulan Rosario  ise  futbola can veren bir şehirdir. Mütevazi ve canlı bir şehir olan Rosario'ya kıvrımlarıyla can veren Parana nehrinin kıyısında Newells old Boys ve Rosario Central rekabetiyle futbol çoşkusu yaşanır.


 Merkezde hareketli ve dar caddeleri , her daim tıka basa basa dolu kafeleriyle ile hayatın kalbinin attığı İndepence Park'a açılana Orona Bulvarı  Estadio Marcelo Bielsa Newell's Old Boy's'un mekanıdır. 1889 yılında İskoç kökenli demiryolu işçileri tarafından kurulan ve Rosario Central ise şehrin diğer büyük takımı olarak kuzeyinde yine Parana nehri kenarında Estadio Gigante Arroyito'da sahne alır.  İki kulüpte Arjantin içinde Boca - River rekabetinin gerisinde kalan yerel bir rekabetin içine sıkışmış olamasına karşın  futbola yön veren şehirler oldular. İki kulüpte Rosario'da eşit derce taraftar grubuna sahiptir. İki takım arasında rekabet Gabriel  Batistuta, Jorge Valdano, Nestor Sensini, Mario Kempes,Mauricio Pochettino,Angel Di Maria, Maci Lopez, Ezequel Garay, Mauro İcardi  ve Lionel Messi gibi futbol figürlerinin yetiştiği şehir oldu. Rosario  teknik adam olarak Luis Menotti ve Marcelo Bielsa gibi iki üst düzey teknik adamın yetiştiği şehir.


 Futbolu hayat merkezine alan , bir oyundan çok daha fazla anlamlar yükleyen şehrin büyük abileri Rosario Central ve Newell's bir dönem ekonomik darboğazın içine düştüler. Newell's ismi daha sonra yolsuzluklara anılan başkan Eduardo Lopez ile  Rosari Central ise Horacio Uzandigala ile yolsuzluk, siyasi rant peşinde koşan kişilerin elinde kalmalarına karşın şehrin futbol tutkusu asla dinmedi. 

Yorumlar