Roy Makaay

 

  Roy Makaay, La Liga ve Bundesliga performansları ile bir döneme damga vuran golcü tanımın vücut bulmuş hali.  Vitesse ile başlayan kariyerinde  1993-97 yılları arasında  109 maç , 42 gollük performans ona  Tenerife transferi iel La Liga kapısını açtı. İki sezonluk Tenerife döneminde ligin dikkat çeken oyuncuları arasında yer buldu. O dönem La Liga devleri ile Şampiyonluk mücadelesi yapan , Fran, Naybet, Djalminha, Pauleta, Donato , Concecao , Mauro Silva gibi isimlere sahip  Deportivo tarafından 9 milyon euro sözleşme fesih bedelle transfer edildi. 


   O sezon rakip filelere 22 gol bırakan Roy  Makaay, 1991-92 sezonunda beri bir şekilde ıskalanan La Liga Şampiyonluğunun kazanılmasında başrol isimlerinden oluyordu. La Liga tarihinde ilk kez şampiyon olan   La Coruna Deportivo için  altı sezon önce Bebeto'nun sorumluluktan kaçtığı gecede Sırp defans oyuncusu Dukiç'in kaçırdığı penaltı ile  kaybedilen dramatik şampiyonluğun hüzünlü bulutları Riazor çimlerinden artık dağılabilirdi. 

  La Coruna Deportivo,  son yıllardaki azimli çabalarının doğru kadro yapılandırma çabalarının karşılığını almıştı. Onlar için Super Depor günlerinin başlangıç günü miladı bu şampiyonluktu.  O yıl Riazor,  La Liga'nın en sert, puan almanın en zor olduğu deplasmandı. Deportivo en yakın takipçisi Barcelona ve Valencia'nın 5'er puan önünde ilk şampiyonluğunu kucaklarken, sezonun 21 galibiyetle en çok kazanan takımı oluyordu.

  Roy Makaay, üç sezon daha Deportivo için oynamaya devam etti. Bu üç sezonda iki kez ikinci , bir kez üçüncü olarak La Liga'yı tamamlayan takımda Makaay üç sezonda 58 gol attı. 2002 yılında Copa Del Rey şampiyonluğu , Şampiyonlar  Liginde 11 maçta 9 gol , o sezon La Liga'da  attığı 29 gol  sonrası Avrupa ve La Liga gol kralı oldu. Roy Makaay artık performans zirvesi yapmıştı.


  20 milyon euro'luk sözleşme fesih teklifi kariyerinde yeni bir macera isteyen Makaay ve rakamın cazibesine kapılan Deportivo  tarafından da kabul gördü. Makaay artık  Bayern için Bundesliga'da sahne alacaktı. 4 sezonluk Bayern Münih  döneminde  129 resmi maçta 78 kez meşin yuvarlağı filelerle buluşturmayı başardı. Makaay için rekor kırma tutkusu olan azimli bir forvet diyebiliriz. Bayern forması ile Ajax'a karşı attığı üç gol sonrası Şampiyonlar Ligi tarihinde iki farklı forma ile hattrick yapan ilk oyuncu oldu. İlginç olan ise  Makaay ilk üçlemesini Deportivo forması ile Bayern'e karşı yapmıştı. 2006 yılında Bayern Münih tarihinin 3000. golüne imza koyan isimdi. 2007 yılı Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Real Madrid karşısında henüz 10. saniyede Roberto Carlos'u ekarte ederek bulduğu pozisyonda  tabelayı değiştiren Makaay, Şampiyonlar Ligi tarihinin en hızlı golünü atıyordu. 


  Dört sezonluk Bundesliga döneminde 2 Lig şampiyonluğu  kazandıktan sonra Feyenoord'a transfer olarak kariyer finalini ülkesinde yapmaya kara verdi. Feyenoord forması ile üç sezon geçirdi. 2008 yılında Hollanda Kupası kazandı. Feyenoord için Eredivierse'de 83 maçta forma giyerken 36 gol attı. 
Hollanda milli takımı için Kluivert , Bergkamp, Nistelrooy, Huntelaar gibi  dönemin popüler ve  mevkilerinin uluslararası  Top 10'da yer alana klas isimleriyle  birlikte aynı oyuncu havuzunda yer alması  farklı bir jenerasyon yada milli takım da çok rahat 100+ milli forma giyebilecek  yetenekleri ve devamlılığına karşın 43 kez  (Makaay için bence az)  Hollanda milli takım forması giymesine sebep oldu.  
   
    Roy Makaay  iki ayağı ile de etkili vuruşlar yapabilen , kafa vuruşlarında da etkinliği olan ,üst düzey son vuruş kalitesi, pas oyununa uyumu, çabukluğu, etkili bire birleri ve 90 dakika düşmeyen oyun temposu ile durdurulmaz bir golcüydü. Üç farklı Lig'de forma giyerken onun yıldızını parlatan, uluslararası futbol piyasasında ismini perçinlemesini sağlayan  La Liga performansı oldu. 


Yorumlar