Steve Archibald


  
 Steve Archibald La Liga'nın en golcü İskoç futbolcusu olurken Nou Camp'ta iz bırakan bir oyuncu oldu. Barcelona'ya transfer olduğunda Barcelona 10 yıldır La Liga zirvesinden uzak Diego Maradona gibi bir ismi ise Napoli göndermişti. Takımın Teknik Patronu Tery Venables,  Atletico Madrid forveti Hugo Sanchez'in  transferini bitiremeyince Tottenham formasıyla Uefa Kupası kazanırken dikkat çeken İskoç golcü Steve Archibald'ı takıma dahil etti. 


  Archibald'ın dört sezonluk Tottenham kariyeri boyunca disiplinli yapısı , ceza sahası içindeki bitiriciliği ve takım oyununa olan uyumunu golcülük konusundaki vasfı ile birleştirmesi, Venables'in onun için 1 milyon paund ödemeyi göze almasına yeterli nedendi. Aberdeen ve Tottenham zamanında kupalar kazanan ve düzenli bir takım içinde oynamaya alışana Archibald dağılmış ve yeniden yapılanan Barcelona'ya transferi sonrası çabuk adapte olmayı başardı. Transferi sonrası Maradona'nın yerine gelen adam olarak lanse edilmesi onun üzerinde baskı oluşturmadı. Schuster ile ilk dönem aralarında 8 numaralı forma için bir çekişme yaşandı. Takımın eskisi olan Schuster'in ağırlığını koyması sonrası İskoç golcü Maradona'dan boşalan 10 numaralı formayı giydi. Steve Archibald kendi öz yetkinliğinin farkında, profesyonelliğe hakim bir disiplin abidesi olarak Barcelona formasıyla  kendi hikayesini yazacağını kısa sürede gösterdi. 

  Boca Juniors ile oynanan Joan Gamper kupası maçında 2 golle Barcelona kariyerini açtı. İlk sezonunda attığı 15 golle 11 sezonluk aradan sonra Barcelona'nın La Liga Şampiyonu olmasına büyük katkı sağladı. İkinci sezonunda yaşadığı sakatlıkların etkisiyle ligde düzenli katkı sağlayamamasına karşın 25 yıl sonra Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde mücadele eden Barcelona'nın bu kupadaki en belirleyici oyuncusu olmayı başardı. Üçüncü sezonunda takıma Mark Hughes ve Gary Lineker'ın katılımı sonrası sakatlık sorunlarının vurduğu Archibald takımdaki yerini kaybetti. Sakatlık sonrası kondisyon açığını ve maç eksiğini gidermek için  Barcelona B takımı forması giymeye başladı. Nou Camp tribünlerinin kötü giden sezonda ismini tezahüratlarla haykırması sonrası tekrar A takım kadrosuna dahil oldu. Bu sefer Tery Venables'in görevi bırakması, takımın başına Johan Cruyyf'un gelmesi ile yeni yapılanma planlarının dışında kaldı. 55 maç 24 gollük Barcelona kariyerine 1988 yılında nokta koydu. 8 sezon farklı kulüplerde forma giydikten sonra futbolu bıraktı.



Archilbald , futbol kariyerini sonlandırdıktan sonra Barcelona'ya yerleşti ve hayatına burada devam ediyor. Enerji sektöründe faaliyet gösteren bir firmada ortaklığı var.Son pandemi krizinde Barcelona halkına yönelik yaptığı yardımlarla tekrar gündem olan Archibald, ayrıca sahibi olduğu enerji dağıtım şirketi aracılığıyla 1 yıl süreyle tüm sağlık personeline maliyet fiyatı üzerinden elektrik ve gaz dağıtımı yapacağını açıkladı. 


Yorumlar