Cuauhtemoc Blanco

 



 İsyankar, Ateşli, Mücadeleci ve rekabetçi. Bunlar eski takım arkadaşlarının Meksika futbolunun en sevilen ve renkli karakterlerinden olana Cuauhtemoc Blanco'yu tanımlamak için kullandığı sıfatlardan birkaçı. Fenomen  Blanco 1973 yılında  Aztek İmparatorluğunun başkenti  Tenochtitlan'ın  eski yeri olana Mexico Ctiy dışında doğdu. İlginç bir şekilde Blanco'nun tam adı yerli geçmişiyle Avrupa kolonizasyonunu birleştirerek günümüz Meksika'sını özetler gibi. Blanco İspanyolca tam olarak '' Beyaz'' anlamı taşıyor ve İber yarımadasından gelen bir soya işaret ederken ilk adı ise  Fetihçi Hernan Cortes tarafından idam edilen Son Aztek İmparatoruna bir saygı duruşu gibi. Cuauhtemoc ismi kararlı ve saldırgan bir kartalı ifade etmesi onun futbol kariyerinde de vücut buldu.

 Meksika futbolunun önemli markası Club America genç takımında başlayan futbol kariyeri  19 yaşında A takım formasıyla Azteca çimlerinde sahne almasıyla hızlıca yükselişe geçti. 3 sezon içinde Estadio Azteca'da 100'den fazla maça çıkması karşın Club America'nın  1989- 2013 arası Şampiyonluklardan uzak döneminde denk gelmesi onun milli formayla geç tanışmasına sebep oldu.  1997-98 sezonunu Necaxa'da kiralık geçiren  29 maç 13 gollük performansı ile  dikkat çeken Blanco  tekarar Estadio Azreca çimlerine döndü. 2 sezon içinde  estetik ve bireysel yetenek soslu performansıyla 51 gol bulmasına ve birçok kez assit yapmasına karşın Club America o sezon  şampiyonluğa ulaşamadı. 

 2000 yazında Valladolid tarafından kiralık olarak La Liga ve Avrupa arenasına davet edilen Blanco aynı Trinand Tobago karşısında milli formayla yaşadığı diz sakatlığı ile sadece fazlaca oynama imkanı bulamadı. İkinci sezonunda geri dönüşünde kötü olmasa da  20 karşılaşmada Valladolid forması giyebildi ve  rakip filelere bıraktığı 3 gol ile pek etkili olamadı. 

 2002-03 sezonu ile birlikte evine Estadio Azteca çimlerine Club America formasına döndüğünde bu dönüş oldukça ses getirecekti. 5 sezon boyunca aralıksız forma giydiği Club America ile Clausura , Süper Kupa ve Concacaf  Kupası kazanırken kariyer zirvesini yapar. 3 kez Ligin MVP'si seçilirken Meksika futbol tarihin en büyük oyuncuları arasına artık ismi kazınmıştır. Kariyerinin son döneminde 34 yaşında MLS'e transfer olarak yeni bir meydan okumada daha bulundu. Chicago Fire'a transfer oldu. MLS'de yılın oyuncusu ödülü de kazanan ve ligin en üst düzey yıldızlarından olana  Blanco 4 sezon sonra tekrar Meksika ligine döndü ve kariyerin burada tamamladı. Meksika milli formasını 120 kez giyen ve 3 farklı Dünya Kupasında terleten oyuncu  milli formayla  1996- ve 1998 yılında Concacaf Şampiyonu olurken bireysel olarak da bir çok kez altın , gümüş ayakkabı ödülleri kazandı . Mart 2016'da 43 yaşında Club America2nın 100. yılına ithafen giydiği 100 numaralı formayla futbol kariyerine nokta koydu.

Blanco & MLS

Yorumlar