Paulo Ganso & Kayıp Elmas

 

Paulo Henrique Chagas De Lima adını en son ne zaman duydunuz ?  Hiç mi ? Peki  Paulo Ganso ?  Sanırım şimdi bir etkileşim var. P. H. Ganso isminin bir video oyunu yada takım kadrosunda, transfer dedikodularında sıkça görmemizin üstünde çok uzun bir zaman geçmedi. Ganso futbolu bırakmadı. Yaşı henüz 31 . Santos, Sao Paulo dönemlerinde Brezilya futbolunun gözde isimi olarak sahne alana oyuncu için arama motorlarında arama yaptığınızda  Fluminense için oynadığını göreceksiniz. 

 Ganso, Santos döneminde Neymar ile birlikte en parıltılı yetenek olarak dikkat çekti.  Pas kalitesi, kıvrak bilekleri, topla deplase oluşları ve estetik oyunu ile öne çıkarken art arda geçirdiği diz ameliyatları ile durağan , koşmadan oyunu aklıyla oynamaya, durumu idare eden  yetenekli ayak olarak kariyerini sonlandırmaya doğru gidiyor. 

 Ganso ve Neymar Santos dönemlerinde gerçekten iyi bir ikiliydiler. Saha içi uyumları saha dışında da devam ediyor ve bu birliktelik saha içi performanslarına ekstra katkı sağlıyordu. Neymar onun için özetle ''Zidane klasında bir Dahi.'' tanımlaması yapıyordu. Santos'un 50 milyon Dolar sözleşme fesih maddesi koyarak 5 sezonluk sözleşme uzattığı sol ayaklı bir sihirbazdı Ganso,  2010 Dünya Kupası öncesi Brezilya milli takım kadrosunda yer alacağı  kesin olarak görülürken, medya ve futbolseverler takımın yıldız ismi Kaka'nın alternatifi ve selefi olarak  kadroya seçilmesi için Dunga'nın üzerine baskı kurmuştu. Nitekim genel temayüllerin gösterdiği yolun sonunda Ganso, Mayıs ayında açılan geniş kadroda yer bulmuştu ama Haziran  ayında  sol dizinde yaşadığı  sakatlık sonrası 6 aylık mecburi ara ile Ganso'nun  milli forma ile Dünya Kupası oynama hayali gerçekleşmiyordu.

  Ganso 2007 yılında yaşadığı ve 6 ay futbola uzak kaldığı diz sakatlığını ikinci sefer yaşamıştı. Henüz 21 yaşında iki dizinden ameliyat geçirmiş Ganso için milli takım ve Avrupa transferi sekteye uğramıştı. Sakatlık sonrası geri dönüşünde bireysel oyun tarzı ve düşük temposu ile  Santos teknik direktörü Muricy Ramalho ile aralarında sıkıntılı bir süreç başladı. Ramalho, oynamak için oyun temposunu ve kondisyonunu geliştirmesini istediği Ganso'dan a beklediği çaba ve atılımı görmeyince sorunlar büyüdü. Ganso  2012 yazında Sao Paolo'ya transfer oldu. 4 sezonluk Sao Paolo döneminde top ile klasını sergilemesine karşın sorunlu dizleri ve halen düşük oyun temposu tüm yeteneklerine karşın ile Avrupa'dan beklediği teklif gelmiyordu. Bu süreçte Arjantinli teknik adam Jorge Sampaoli  2016 yazında onun için 9 milyon euro ödemeyi ve San Pizjuan çimlerine modern futbol gerçeklerine aykırı tarzlı 26 yaşındaki sihirbazı çıkarmayı göze aldı. Sampaoli bu transferi gerçekleştirirken oyuncunun kadife bileklerini referans alıp onu olması gereken oyun temposuna  çekebileceğini düşünmüştü.

  Ganso, La Liga'nın ürkek temposuna ayak uydurmaya çalışırken,  rakip defansı bölen pasları, muhteşem sutlar ve arada ortaya koyduğu sihirli numaralara karşın topsuz oyunda kayboluşu , düşük temposu Jorge Sampaoli için sorun olmaya başlamıştı. Brezilyalı oyuncunun bu sorunu gidermek adına fazlaca gayretli olmaması Ganso'yu oyunun dışına itmişti. İlkeleri tutkulu ve tempolu oyun üzerine kurulu bir kulüpte  hız, oyun temposu ve dinamizm sorunu olan Ganso,  Jorge Sampaoli sonrası da  kabul görmedi. 2018 yazında Fransa'nın Amiens takımına kiralık verildi.

 Aynı takımda aynı dönemde parlayan ikiliden Neymar ve Ganso için  Santos eski Başkanı Luis Alvaro de Oliviera Riberio, otobiyografisinde '' Neymar Şampanya gibiydi. O Köpüklü, her yerde köpüren, açıp parti verebileceğiniz bir  Şaraptı.'' Ganso ise harika bir Bordeaux Şarabı gibiydi. Harika bir kalitesi vardı, ama sen onu daha ihtiyatlı içiyorsun.'' 


  Neymar küresel bir  futbol markası halini alırken, Ganso ise Rio'nun Maracana stadında  ayda iki yada üç kez sahne alan yerel bir lezzet olarak  kariyerine devam ediyor. 2011 Copa America'da sergilediği parlak oyun ve 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında kazanılan gümüş madalya onun Brezilya milli formasıyla elde ettikleri.  Ganso yanlış kesilmiş , iyi parlatılmamış çok kıymetli bir pırlanta gibi. İki dizinden de geçirdiği ameliyatlar onun bacaklarında sahip olduğu az olan hızını tamamen elinde almış olabilir ancak futbolun yaşadığı evrim onun yerel lezzet olarak kalmasına ilk sebep gibi. Arada denk gelirseniz izleyin...

Yorumlar